Staburags.lv ARHĪVS

Izmanto modernākos diagnostikas un ārstēšanas paņēmienus

.

2018. gada 16. marts 09:50

1657
Izmanto modernākos diagnostikas un ārstēšanas paņēmienus

Jānis Šlēziņš, sertificēts neiroķirurgs, privātklīnikā “Aiwa” konsultē un ārstē pacientus, izmantojot modernākos diagnostikas un ārstēšanas paņēmienus, koncentrējoties uz mazinvazīvām un saudzējošām ķirurģijas metodēm.

Viens no virzieniem, kurā darbojas neiroķirurgs — muguras sāpes un mugurkaula problēmas, ko klīnikā gan diagnosticē, gan ārstē, tai skaitā ķirurģiski.
Otrs darbības virziens — perifēro nervu kompresijas neiropātijas, no kurām visizplatītākais ir karpālā kanāla sindroms. Slimības būtība — viens no galvenajiem nerviem plaukstas pamatnē ir nospiests, un nerva nospiedums izpaužas kā tirpšana un sāpes plaukstā, kas skar pirmo līdz ceturto pirkstu. Biežāk šī slimība piemeklē fiziska darba darītājus. Cilvēkiem, kuri visu mūžu smagi strādājuši, plaukstas pamatnē saistaudi pamazām paliek lielāki, un šim nervam paliek arvien mazāk un mazāk vietas. Smagākos gadījumos zūd arī jutīgums, cilvēki nevar ar rokām sataustīt mazus priekšmetus, nevar aizpogāt pogas, satvert adatu.

Trešais virziens ir dažādas galvas slimības, kas ir neiroķirurga pārziņā. Tie ir audzēji gan labdabīgi, gan ļaundabīgi, tā ir hidrocefālija jeb tautā pazīstama kā ūdensgalva. Hidrocefālijai ir trīs spilgti simptomi — cilvēks kļūst nespējīgs staigāt, pieceļoties stāvus, jūtas nestabils, smagākos gadījumos vispār nespēj piecelties. Otrs simptoms  — cilvēks pakāpeniski zaudē kognitīvo funkciju (plānprātība), trešais — slimniekam rodas urīna nesaturēšana. Ja cilvēkam ir visi trīs simptomi, tad vajadzētu aizdomāties par iespējamo diagnozi — hidrocefāliju. Protams, ne visos gadījumos šī diagnoze apstiprinās, taču šie simptomi jāņem vērā, īpaši tāpēc, ka slimnieks tos pats sev nespēj izvērtēt, tos biežāk pamana tuvinieki. Ir dažādi hidrocefālijas paveidi, kas izpaužas vecāka gadagājuma cilvēkiem, taču ir arī tādi, kas skar jaunus cilvēkus, taču visiem paveidiem ir kopīgi šie simptomi.

Ja radiniekiem rodas aizdomas par iespējamu hidrocefāliju, vispirms būtu jāveic magnētiskā rezonanse galvai. Tas ir pirmais izmeklējums, kas neiroķirurgam ir vajadzīgs. Ja šajā izmeklējumā ir norādījumi par iespējamu hidrocefāliju, tad noteikti jāvēršas pie neiroķirurga. Smadzenēs ir tā sasaucamie “vēderiņi”, kuros tiek ražots smadzeņu šķidrums, hidrocefālijas gadījumā šī šķidruma ir par daudz, un smadzeņu vēderiņi kļūst lielāki, nekā tiem vajadzētu būt. Šķidrums tajos uzkrājas. Cēloņi šai slimībai mēdz būt dažādi — tas var būt saistīts gan ar iepriekš gūtām galvas traumām, taču tā var attīstīties arī kā patstāvīga slimība.

Neiroķirurgs ārstē arī galvas smadzeņu asinsvadu slimības, galvenā no tām ir aneirisma — balonveida paplašinājums asinsvadā, kas visbiežāk norit bez jebkādiem  simptomiem. Slimība ir bīstama ar to, ka asinsvads var plīst jebkurā brīdī, un tad rodas asins izplūdums smadzenēs, kas apdraud cilvēka dzīvību.
Ārstē arī pacientus pēc pārciestām traumām, galvaskausa lūzumiem, mēdz būt, ka pēc traumas cilvēkam ir izņemti galvaskausa fragmenti, ķirurģiski ir iespējams atjaunot galvaskausa veselumu.

Neiroķirurgi ārstē arī iedzimtas īpatnības, piemēram, Chiari malformāciju, kas izpaužas kā galvassāpes.

Pirms došanās uz klīniku “Aiwa”, pacientam vispirms vajadzētu konsultēties ar savu neirologu vai ģimenes ārstu, jo neirologs un/vai ģimenes ārsts var izvērtēt, vai neiroķirurga konsultācija ir lietderīga un nepieciešama.

Tālruņi: + (371) 67799100, +(371)20022581
Adrese: Maskavas ielā 241, Rīgā (bezmaksas autostāvvieta).

http://www.aiwaclinic.lv/lv/