Staburags.lv ARHĪVS

Bez labas virtuves izlietnes neiztikt

.

2018. gada 16. marts 09:06

667
Bez labas virtuves izlietnes neiztikt

Ja agrāk izlietne virtuvē bija tikai pašsaprotama sastāvdaļa, kas neuzkrītoši pildīja savu funkciju, tad mūsdienās tā ir ieguvusi jaunu nozīmi. Tagad daudzos mājokļos virtuves izlietnes kalpo arī kā stilīgi interjera elementi, kas, protams, joprojām tiek izmantota trauku mazgāšanai, dārzeņu un augļu skalošanai utt. Turklāt, ja mājoklī dzīvo vairāki cilvēki, un ikdienā tiek gatavotas maltītes, izlietnei tiek piemērota vēl nozīmīgāka loma. Tad svarīgs ir arī tās izmērs, dizains, materiāls un citi parametri. Jebkurā gadījumā bez labas virtuves izlietnes neiztikt nevienā mājā un dzīvoklī.

Iespējams, arī tu vai kāds tev zināms cilvēks plāno iegādāties jaunu virtuves izlietni. Ja tā, tad šajā rakstā ir atrodams viss, kas tev jāzina par to, kā izvēlēties labāko modeli.

Vai izmērs ir svarīgs?


Virtuves skapīši jau ir ierīkoti, un tu esi iestrēdzis, domājot kādu izlietni izvēlēties? Vai, iespējams, vecā izlietne jau savu laiku ir nokalpojusi, un nu tās vietā rēgojas vien tukšs caurums? Pēdējais laiks atrast ko jaunu, tāpēc vispirms jāņem vērā pieejamā vieta. Ja vien izlietni neplāno ierīkot kopā ar virtuves virsmu un skapīšiem, tev, iespējams, jau ir skaidrs, kāds izmērs tev nepieciešams. To vienmēr ir vērts ņemt vērā, lai nekļūdītos ar īstā modeļa izvēli.

Virtuves izlietnes veids – pabūvējama, iebūvējama un līdzeni montējama

Iebūvējamās izlietnes uzstāda, iegremdējot tās virsmā, kurā izveidots vai jau ieplānots tai paredzēts caurums. Šīs izlietnes ir populāras, tādēļ arī daudzi pircēji tās izvēlas savām virtuvēm.

Līdzeni montējamās izlietnes pēc būtības ir līdzīgas iebūvējamām jeb no augšas liekamajām, taču tās malu iefrēzē virsmā tā, lai viss būtu vienā līmenī.

Savukārt pabūvējamas izlietnes stiprina zem virtuves virsmas, tādēļ tās ne tikai labāk izskatās, bet arī nodrošina vienkāršu tīrīšanu. Piemēram, slaukot virtuves leti, drupačas viegli varēs ieslaucīt izlietnē, un tās nekur neaizķersies.

Kādu materiālu un krāsu izvēlēties?

Mūsdienās virtuves izlietnes ir pieejamas dažādās krāsās, kā arī to materiāli ir atšķirīgi. Populārākie varianti ir:
Nerūsējošais tērauds – ņemot vērā to, ka šis materiāls nevar tikt sabojāts karstuma ietekmē, to izvēlas daudzās virtuvēs, novietojot tuvu plītij. Tāpat nerūsējošā tērauda izlietnes ir salīdzinoši lētas un pieejamas dažādos dizainos. Ja iegādājies šī materiāla izlietni, ieteicams izvēlēties modeli, kura tērauda biezums nav mazāks par 0,6 mm.

Akmens masa – tās ir smagnējas, taču krietni izturīgākas un ilgāk kalpojošas. Turklāt arī to krāsu variācijas ir ļoti plašas. Daudzus pircējus iepriecina fakts, ka ūdens šajās izlietnēs netek tik skaļi kā, piemēram, tērauda, un tajās var droši likt karstus katlus. Materiāla dizains nodrošina to, ka ūdens pielienu atstātās pēdas nebūs tik ļoti redzamas.

Keramika – šī ir klasiska izvēle, kas nekad neiziet no modes. Šis materiāls ir pievilcīgs un izturīgs gan pret ķīmiskām vielām, gan triecieniem. Keramika neizbalē un arī neuzņem ēdiena garšu vai smaržu, tādēļ nebūs jāsatraucas par tās sabojāšanu. Arī kopšana ir ērta un vienkārša.

Izlietnes bļodas novietojums un skaits

Izlietnes var būt ar vienu, divām un pat trim bļodām, taču tas nav viss. Daudzi modeļi parasti ir aprīkoti arī ar darba virsmu, kur var salikt, piemēram, traukus, lai tie nožūtu pēc mazgāšanas. Pieejami arī modeļi, kuriem ir tikai viena vai vairākas bļodas. Izdevīgi izvēlēties izlietni ar divām bļodām, jo, piemēram, vienā var mazgāt traukus, kamēr otrā atradīsies dārzeņi. Bļodu novietojums var būt dažāds. Tās var būt vienāda vai atšķirīga lieluma. Tāpat var būt, ka vienā pusē ir bļoda, bet otrā – darba virsma.

Virtuves jaucējkrāni un papildu detaļas

Izvēloties izlietni, ir svarīgi padomāt arī par to, kādu jaucējkrānu izvēlēties, jo šīm abām daļām ir jāsader. Iegādājoties izlietni ar divām bļodām, izdevīgi piemeklēt krānu, kuru var grozīt uz abām pusēm. Tāpat jāpievērš uzmanība krāna formai – vai tas ir izliekts, garš, īss utt.

Ir iespējams ierīkot izlietni ar atkritumu smalcinātāju, kas īpaši noder mājokļos, kuros daudz tiek gatavots. Smalcinātājs samaļ pārtikas atkritumus mazās daļiņās.

Ja meklē jaunu izlietni virtuvei, vannas istabai, vai arī plāno veikt būvniecības darbus savā mājoklī, noteikti ieskaties Prof.lv!