Staburags.lv ARHĪVS

Neļaujiet naudas raizēm saīsināt jūsu dzīvi!

.

2018. gada 14. marts 00:00

80
Neļaujiet naudas raizēm saīsināt jūsu dzīvi!

Pieaugušo cilvēku dzīvē finanšu stress, šķiet, ir neizbēgams. Galu galā visi ikmēneša rēķini, par kuru nomaksu ir jāsatraucas, ne vienu reizi vien var izraisīt pamatīgas galvassāpes, it īpaši brīžos, kad nepieciešamas aizņemties naudu (ta låna pengar), lai savilktu galus kopā. Komunālo pakalpojumu rēķini, īre, transporta izdevumi, kredītkaršu rēķini, studiju kredīts, pārtikas izmaksas – šī ir tikai daļa no lietām, kas var izraisīt stresu, kad ienākošo līdzekļu apjoms ir mazāks par visiem izdevumiem. Taču stresu, ko izraisa finansiālā nedrošības sajūta, nevajadzētu atstāt bez ievērības, sak – tāds taču ir ikvienam. Pētījumi ir pierādījuši, ka pārmērīgs finansiālais stress un pastāvīga raizēšanās var būt daļēji atbildīgi par jūsu dzīves ilguma saīsināšanu un dzīves kvalitātes pazemināšanos. Viens no iemesliem šādām sekām ir tas, ka cilvēkiem, kuri ir finansiāli nedrošā situācijā, bieži vien pietrūkst resursu, lai meklētu garīgās vai fiziskās veselības palīdzību brīdī, kad stresa līmenis ir krietni pieaudzis un traucē ikdienas gaitās.

Ja arī jūs uztraucaties, ka nepietiekamas naudas plūsmas izraisītais stress liek jums justies slikti un potenciāli, iespējams, samazinās jūsu dzīves ilgumu, izmēģiniet veikt dažas vienkāršas izmaiņas savā ikdienā, kas veicinās jūsu prāta mieru un palielinās ilgmūžību.

Nosakiet pareizās prioritātes.
Ja šķiet, ka katrs jūsu finansiālās dzīves aspekts ir greizs, jums ir jāpiešķir prioritāte tiem, kuriem jāpievērš vislielākā uzmanība. Pirms uzsvērt visu pārējo, vispirms uzmanība ir jāpievērš tam, lai jums galdā būtu ēdiens, pajumte virs galvas un apģērbs, ko vilkt mugurā un doties peļņā. Ja jūs vēl joprojām esat neziņā par to, ar ko tieši sākt, meklējiet profesionālu palīdzību finanšu jautājumos. No tā noteikti nav jākaunas! Eksperti var norādīt jums pareizos virzienus, kā atgūt varu pār savām finansēm un mierpilnu miegu naktī.

Izveidojiet ārkārtas situāciju fondu.
Nespēja aizmigt naktīs nebūs nekāds pārsteigums, ja jums nav skaidra plāna un nepieciešamie naudas līdzekļi, kas spētu darboties kā drošības spilvens ārkārtas situācijās. Brīžos, kad pēkšņi uzrodas negaidīti izdevumi, piemēram, automašīnas remonts, smagas veselības problēmas vai ienākumu zudums, ar kuriem iepriekš nebijāt rēķinājušies. Nav šaubu, ka mūsu valstī ir lielas problēmas ar uzkrājumu veikšanu, tādēļ lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju nemaz nav tāda ārkārtas fonda krīzes situācijām. Tā vietā mums ir pieejami aizdevumi bez kredītvēstures pārbaudīšanas (lån utan kreditprövning), bet tam nevajadzētu būt primārajam risinājumam. Ārkārtas situāciju fondu var uzsākt uzkrāt no nelielām summām, bet to noteikti vajag darīt. Sāciet ar mazumiņu un iestatiet automātiskus ikmēneša debeta maksājumus un speciālu krājkontu, pat nelielas summas, kas, iemaksātas ārkārtas krājkontā, var radikāli palielināt jūsu finansiālo izturību krīzes situācijās. Kāda institūta veiktajā pētījumā tika atklāts, ka krājkonti, kuru uzkrājums ir tikai 250 eiro līdz 750 eiro lieli, var ievērojami samazināt iespējamību, ka nelieli finanšu traucējumi spēs pilnībā sabojāt kopējās ģimenes finanses. Sākuma solis varētu būt uzlikt sev par mērķi uzkrāt viena pilna mēneša kopējo izdevumu apmēru. To darot, jūs iemācīsieties izsekot savus tēriņus, sastādīt budžetu un kontrolēt ikmēneša izdevumus. No šī skatu punkta jūs zināsiet, cik tieši jums būs nepieciešams uzkrāt ārkārtas fondā, lai potenciāli nosegtu trīs līdz sešu mēnešu uzturēšanās izdevumus.

Atrodiet aktivitātes un pasākumus, kas noņem stresu. Meklējiet zemu izmaksu vai pat bez maksas pasākumus un veidus, kā atvieglot stresa izraisīto spiedienu jūsu dzīvē. Tie var būt pat tik elementāri, kā paņemt pauzi skrējienā un veikt dziļas ieelpas, pozitīvi sarunāties ar savu spoguļattēlu vai mājas apstākļos uzsākt nesarežģītus vingrinājumus.