Staburags.lv ARHĪVS

Šodien Jaunjelgavas novadā sprādzienā cieš vīrietis (papildināts)

Indulis Burka

2010. gada 3. jūlijs 17:49

5483
Šodien Jaunjelgavas novadā sprādzienā cieš vīrietis (papildināts)

Šodien Jaunjelgavas novada Sērenes pagastā sprādzienā ļoti smagus savainojumus guva 43 gadus vecs vīrietis. Cietušais nogādāts Jēkabpils slimnīcā.

Aizkraukles policijas iecirknī „Staburags” uzzināja, ka cietušais mēģināja izjaukt sprādzienbīstamu priekšmetu un, viņam darbojoties, eksplodēja kara laika artilērijas lādiņa uzspridzinātājs. Vīrietis guva ļoti smagus savainojumus. Iespējams, spridzekli vīrietis turēja rokā, jo cietušajam smagi savainota roka un veikta apakšdelma  amputācija. Vīrietim arī sejā ir daudz apdeguma brūču.

Gan vācu, gan krievu armijas

Uz notikuma vietu "Jaunsmaguru" māju tuvumā izsaukti policijas darbinieki un Nacionālo bruņoto spēku sapieri, kuri atrada lielu daudzumu dažādu sprādzienbīstamu priekšmetu — padomju un vācu armijas munīciju, sprāgstvielas. Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas speciālisti notikuma vietā atrada  vienu vācu prettanku raķeti, trīs vācu pretkājnieku mīnas, 26 dažādu kalibru artilērijas lādiņus, 12 mīnmetēja mīnu, 52 uzspridzinātājus, 29 šautenes un rokas granātas, 200 dažādu kalibru strēlnieku ieroču patronu un aptuveni desmit kilogramu sprāgstvielu, kas, visticamāk, izņemta no atrastajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem. Atrada arī aptuveni 100 dažādu ražojumu, kalibru un nozīmes priekšmetu, kas nebija sprādzienbīstami.

Draud cietums līdz 10 gadiem

Svētdien sapieri un policisti notikuma vietā ieradās vēlreiz un, atkārtoti pārmeklējot teritoriju, atrada 20 artilērijas lādiņu, daļēji izjauktu aviācijas bumbu, trīs rokasgranātas, divus prettanku artilērijas lādiņus, vienu reaktīvo lādiņu, 25 dažādu kalibru mīnmetēja lādiņu un 100 gramu sprāgstvielas.  

Policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas par šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez atbilstošas atļaujas. Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem.

Vienreiz jau sprāga

“Staburagam” ir informācija, ka cietušais Edgars Ondzulis jau ilgāku laiku nodarbojies ar nesprāgušās munīcijas glabāšanu un bijis senu ieroču kolekcionārs.

Jau rakstījām, ka šoziem, naktī no 26. uz 27. janvāri, ugunsgrēkā šajā īpašumā, iespējams, eksplodēja Otrā pasaules kara laika lādiņš. Par laimi, neviens cilvēks toreiz necieta.

Jau toreiz sapieri no krāsmatām vienu pēc otra izvilka ievērojamu daudzumu Otrā pasaules kara laika lādiņu. Tie gan vairs nebija sprādzienbīstami. Edgars Ondzulis noliedza, ka būtu nelikumīgi glabājis sprāgstvielas.

Arī toreiz policija sāka kriminālprocesu. Tas vēl joprojām nav izbeigts, un policisti apliecināja, ka abas lietas, visticamāk, apvienos.

Acīmredzot cietušais pirmā notikuma mācību nebija ņēmis vērā un nelikumīgo nodarbi turpināja. Tagad nāksies ilgi ārstēties slimnīcā. Būs laiks padomāt, vai sakropļojums, ko cietušais guva, ir bīstamās kolekcijas vērts.