Staburags.lv ARHĪVS

10 sliktākie iemesli, kādēļ pirkt māju

.

2018. gada 7. marts 00:00

639
10 sliktākie iemesli, kādēļ pirkt māju

Viens no veidiem, kā savā dzīvē radīt pilnīgu haosu, ir mājas iegāde nepareiza iemesla dēļ. Tu vari darīt daudzas lietas – pārtraukt mācības, izšķirties ar otro pusīti, taču to agrāk vai vēlāk iespējams pārdzīvot un labot. Savukārt mājas iegāde ir daudz nopietnāks lēmums. Lai tu savā dzīvē nepieļautu kļūdu, ieskaties šajos 10 sliktākajos iemeslos, kādēļ cilvēki mēdz pirkt mājokli.

1. Nespēja veikt pareizus aprēķinus. Ir cilvēki, kuriem matemātika nav iecienītākā joma, tādēļ gadās, ka, piemēram, veidojot mēneša budžetu, nākas sastapties ar to, ka beigās pietrūkst naudas kādam svarīgākam pirkumam vai rēķina apmaksai. Taču, kad tu veic aprēķinus izdevumiem savā esošajā dzīves vietā, pretī liekot jaunas mājas iegādi, detalizēta budžeta plāna izveidei ir ļoti svarīga loma. Ja tev pašam šķiet, ka to izdarīt būs pārāk grūti, aicini palīgā kādu zinošāku cilvēku.
Jā, mājokļu īres cenas ir salīdzinoši augstas, taču ņem vērā, ka iegādājoties māju līzingā, ikmēneša maksājums var būt vēl augstāks nekā īre, turklāt tev ar to būs jārēķinās daudzus gadus. Tieši tāpēc, pirms izšķiries par šādu lēmumu, noteikti padomā, vai tu to vari atļauties.

2. Tev ir jālūdzas vai jāaizņemas, lai veiktu maksājumu. Ja saproti, ka ikmēneša maksājumu veikšanai tev pašam nepietiks līdzekļu, un tie būs jālūdz draugiem, radiem vai kolēģiem, vai arī jānoformē kredīts, tu jau esi iekūlies ķezā. Noteikti neiegādājies māju, ja tev jau tagad ir problēmas ar ikmēneša parasto rēķinu apmaksu, piemēram, pat telefonu, internetu utt.

3. Tev ir negatīva kredītvēsture. Ja tu iepriekš esi aizņēmies naudu vai arī kavējis kāda veida finansiālo saistību maksājumus, pastāv augsts risks, ka tava kredītvēsture ir sabojāta. Un tas nozīmē, ka aizdevumu mājokļa iegādei iegūt būs teju neiespējami. Un pat, ja tas izdosies, tev var nākties maksāt ļoti augstus procentus. Padomā, vai tu vēlies ar to sadzīvot vismaz turpmākos 10 gadus?

4. Tevi nesatrauc fakts, ka tu maini darba vietas biežāk nekā matu griezumu. Ir cilvēki, kuri vienā darba vietā nostrādā 30 gadus, taču, iespējams, tu neesi viens no tiem. Vai tu pēdējo divu gadu laikā esi nomainījis vairākas darba vietas? Iespējams, ir gadījies, ka tu izlaid kādu īres maksājumu, jo esi bez stabiliem ienākumiem, mainot darba vietas? Šis pavisam noteikti nav labs pamats mājokļa iegādei. Tev ir jābūt pilnībā pārliecinātam, ka katru mēnesi varēsi atvēlēt noteiktu summu maksai par māju.

5. Tu nevis atmaksā esošos aizdevumus, bet noformē jaunus. Nepārdomāti aizņēmumi ir viens no populārākajiem iemesliem, kādēļ cilvēki iekļūst parādos. Lai arī aizdevēji, protams, izskata katru pieteikumu, izvērtējot personas spēju atmaksāt, mēdz gadīties, ka cilvēks aizņemas naudu vairākās iestādēs vienlaicīgi, un beigās nespēj to visu atmaksāt. Vai arī tev ir pazīstama šī situācija? Ņem vērā, ka mājas iegāde nebūs iespējams, pirms neatmaksāsi esošos kredītus.

6. Atteikšanās izskatīt piedāvājumus tuvākajā apkārtnē vai pilsētu tuvumā, lauku teritorijās. Iedomājies, ka tu, piemēram, esi nolēmis meklēt māju tikai un vienīgi Rīgā. Taču, kā zināms, mājokļu cenas dažādās vietās atšķiras, un pilsētās tās parasti ir augstākas. Kādēļ gan neizvērtēt piedāvājumus, kas atrodas, piemēram, piepilsētā vai Rīgas tuvumā?

7. Tu mājas iegādi uztver kā dzīvesvietas atrašanu, nevis kā finansiālu lēmumu. Mūsdienās daļa cilvēku apmetas uz dzīvi mājokļos, kurus viņi konkrētajā brīdī var atļauties, taču tas nenozīmē, ka viņiem konkrētais dzīvoklis vai māja patiešām patīk. Domājot par mājas iegādi, tev jāsaprot, ka tam ir tiešs sakars ar to, vai tu spēsi atļauties maksāt par īpašumu arī pēc 10 gadiem? Tas nav tikai īstermiņa, bet gan rūpīgi pārdomāts, ilgtermiņa lēmums, ar kuru tev vajadzēs sadzīvot.

8. Tev šķiet, ka māju iespējams jebkurā brīdī ātri pārdot, saņemot ieguldīto naudu atpakaļ. Tā nav. Cilvēkiem, kuri nodarbojas ar nekustamā īpašuma biznesu, pārdodot mājokļus, pašiem ir sava, stabila dzīvesvieta. Turklāt, pārdodot māju, tu gandrīz vienmēr kādu daļu ieguldītās summas zaudēsi.

9. Tu daudz ceļo. Ja tu lielākoties pavadi laiku, dodoties no vienas vietas uz otru, diez vai mājas iegāde ir prātīgs risinājums. Lai arī, protams, ir jauki atgriezties savā īpašumā, savās mājās, taču šādā gadījumā prātīgāka izvēle ir dzīvoklis. Ņem vērā, ka mājas uzturēšana prasa ieguldījumu un klātbūtni, kā arī tev nāksies domāt par nekustamā īpašuma apdrošināšanu, lai izvairītos no negaidītām izmaksām.

10. Tava personīgā dzīve ir nestabila. Stabilitāte visās dzīves jomās ir viens no mājas iegādes pamatnoteikumiem. Kā jau tu lasīji iepriekš, tev ir nepieciešams labi apmaksāts un stabils darbs – ienākumi, rūpīgi izplānots budžets, skaidra vīzija par nākotni, izpratne par to, ka maksājumi par māju būs tavs sabiedrotais turpmākos 10 un vairāk gadus, kā arī, protams, stabila privātā dzīve ir neiztrūkstošs elements kopējā mozaīkā. Ja tev ir otrā pusīte, ar kuru esat pārrunājuši mājas iegādi, jums abiem ir jābūt pārliecinātiem par to, ka izprotat šī soļa nozīmīgumu, kā arī jāpārdomā, ko darīt, ja jūs pēkšņi izšķirtos. Kurš veiks maksājumus utt.
Kā redzi, cilvēki var pieļaut daudz kļūdu, uzskatot, ka ir gatavi tik svarīgam solim kā mājas iegāde. Tas ir milzīgs ieguldījums, kas ietekmēs tavu dzīvi uz ļoti ilgu laiku. Tādēļ, ja, izlasot šo rakstu, saproti, ka kāds no punktiem attiecas uz tevi, iesakām mājas pirkšanu atlikt.