Staburags.lv ARHĪVS

Virtuves palīgs gardām un ātri pagatavotām maltītēm

.

2018. gada 5. marts 15:14

74
Virtuves palīgs gardām un ātri pagatavotām maltītēm

Palīgs virtuvē vienmēr ir noderīgs. Un mūsdienās ar šiem palīgiem ir vieglāk – mazas ierīces, pieslēdzamas pie elektrības, rūcošas, dūcošas, kapājošas un visādi citādi virtuves darbos izlīdzošas – jā, mazā virtuves sadzīves tehnika, kas palīdz jebkurai labai mājsaimniecei saklāt brīnišķīgu svētku galdu vai vienkārši kārtīgas svētku vakariņas ģimenei.

Un tomēr, lai virtuve nekļūtu par pārlieku piekrāmētu telpu mājās, kur katrā skapītī un atvilktnē slēpjas kāda ierīce, kad vairs pat traukus nav kur izvietot, nepieciešams izvēlēties kaut ko nedaudz kompaktāku. Ne mazāku izmēros, tomēr kompaktāku un praktiskāku gan. Šī ierīce ir, piemēram, virtuves kombains.
Virtuves kombaini ir ļoti labs risinājums dažādiem virtuves darbiem. Tomēr virtuves kombains ir nopietns pirkums, turklāt to nevarētu nosaukt par lētu, tāpēc rūpīga izvērtēšana pirms šāda pirkuma veikšanas ir tikai loģisks un racionāls solis.

Virtuves kombaini visi nebūt nav vienādi – tie atšķiras, pat ļoti. Tāpēc, lai izvēlētos pareizo, jāiedziļinās dažādos sīkumos un funkcijās, tā, lai pirkums izrādītos patiešām noderīgs un ilgi kalpojošs, ne pieviltu cerībās, tikai tāpēc, ka neesam veikuši pietiekami rūpīgu izpēti pirms tam.

Tā kā virtuves kombaini ir ierīces, kas aprīkotas ar vairākām funkcijām, ne tikai vienu, tad arī motoriņam jābūt pietiekami jaudīgam, lai veiktu vienlīdz labi visas savas funkcijas, nepārgurstot. Slodze var būt liela, un vēlamies taču būt droši, ka virtuves kombains nepārkarsīs un nepārdegs pie lielākas slodzes. Labākie tehnikas ražotāji iestrādā savās ierīcēs funkciju – ja motors pārpūlējies, tas atslēdzas un to atkal iedarbināt var tikai pēc aptuveni 15 minūtēm. Praktiski.
Ar jaudīgu un labu virtuves kombainu maltītes pagatavot var pat trīs reizes ātrāk, kas ir liels palīgs svētku laikā.

Dažādie griešanas diski, savukārt, palīdzēs augļus un dārzeņus sagriezt dažādās formās un smalkumos – atkarībā no tā, ko vēlamies pagatavot. Bet ja vēlamies, lai šīs funkcijas tiktu veiktas ātri un operatīvi, var nākties izvēlēties nedaudz dārgāku un kvalitatīvāku virtuves kombainu, nekā pašu vienkāršāko versiju. Tiesa, te arī daudz ir atkarīgs no jaudas – jo jaudīgiem virtuves kombainiem šādu problēmu prasti nav.

Ja domājam par skaitļiem, tad jaudīgs virtuves kombains skaitīsies tāds, kas sākas no 600 W, bet pavisam nopietna ierīce būs ar 1100 – 1700 W jaudu, kas būs palīgs saimniecēm, kam jāpabaro liels skaits viesu svētkos – lai viss notiktu ātri un bez pūlēm.

Lai virtuves kombainu būtu ērti lietot, bieži vien der izpētīt tieši sīkumus:

Kāda ir darba trauka ietilpība? Lai mazais trauks nav ik pēc neilga brīža jātukšo, pastādinot ierīci un tērējot laiku.

No kāda materiāla ir darba trauks? Vai to varēsim likt ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī, vai arī vēl viss saturs būs jāpārceļ citā traukā?

Putošanas slotiņas ir jaukas, bet vai ierīcei ir arī blenderis, ja vēlamies gatavot biezeņus vai biezzupas?

Arī blendera trauka izmērs ir svarīgs, ja ģimene ir lielāka par 2-3 cilvēkiem.

Kas papildus pieejams virtuves kombainam? Vai ir gaļas maļamās mašīnas funkcija? Graudu dzirnaviņas, kas lieliski noder arī sēnēm, žāvētiem augļiem, sēklām? Vai virtuves kombains spēj pagatavot mīklu, ja cepsim pīrāgus vai cepumus?

Jautājumu daudz, bet ja patiešām vēlamies iegādāties labu virtuves kombainu, ir svarīgi iegūt atbildes gan uz šiem, gan vēl citiem jautājumiem, pirms izdarām pirkuma izvēli.