Staburags.lv ARHĪVS

Pirmās trīs mācībstundas bērniem par naudu

.

2018. gada 2. marts 00:00

165
Pirmās trīs mācībstundas bērniem par naudu

Iedziļinoties tēmā par to, ko mūsu atvasēm būtu visvairāk nepieciešams zināt, ja runa ir par naudu, esam apkopojuši pašas svarīgākās mācībstundas, kas var kalpot ka pirmās iemaņas naudas pārvaldībā. Un šīs mācībstundas ir piemērojamas bērniem un jauniešiem visdažādākajos vecumposmos.

1. Iemāciet bērniem, kā izveidot savu personīgo budžetu.

Protams, agrā vecumā jūsu atvasēm vēl nebūt nav jāmaksā par īri vai pārtikas precēm. Bet, laicīgi iemācot bērniem, kā efektīvi sastādīt budžetu jau no agras bērnības, tie iegūs padziļinātu un pozitīvu piemēru, kas ļaus viņiem vieglāk pāriet uz patstāvīgu dzīvi un uzņemties atbildību, kad pienāks tāds laiks. Budžeta veidošana ir pamats tam, kā jūsu bērni tālākā nākotnē paši spēs pārvaldīt savu naudu – vai viņi zinās, kā iekrāt nozīmīgiem pirkumiem, vai gluži pretēji – viņu glābiņš finanšu krahā būs mikroaizdevums internetā jeb mikrolån online. Kā praktizēt budžeta plānošanas zināšanas? Kā vecāks nosakiet, cik daudz jūs esat ar mieru savam bērnam piešķirt ikmēneša vai iknedēļas kabatas naudu. Daži eksperti iesaka piešķirt savam bērnam 1 eiro nedēļā par katru bērna gadu, t.i., ja jūsu atvase ir 6 gadus veca, tad varat piešķirt 6 eiro nedēļā personīgajiem tēriņiem, savukārt jūsu 13 gadus vecais bērns saņemtu 13 eiro nedēļā un tādā garā. Tomēr uzreiz minēsim, ka nav tāda vienota piemēra vai likuma, kas der visiem. Tāpēc tas vienmēr ir vecāku rokās – izlemt vai un cik dot saviem bērniem kabatas naudu. Kad bērniem ir pieejami kaut nelieli personīgie līdzekļi, jūs varat bērnam likt apgūt budžeta plānošanas pamatus. Izrunāt, ko vēl var darīt ar piešķirtajiem līdzekļiem vēl bez to iztērēšanas saldumos, piemēram, uzkrāšanu lielākiem pirkumiem, nelielas daļas atlikšanu vēlākam laikam un tamlīdzīgi.

2. Demonstrējiet pārtērēšanās sekas.

Jūsu bērni, iespējams, vēlēsies visu savu kabatas naudu iztērēt jau pirmajā dienā.  Tam piekrist varētu šķist īpaši sarežģīti, bet jums ir jāļauj saviem bērniem pieņemt šādus pārgalvīgus izdevumu lēmumus pat tad, ja jūs tiem absolūti nepiekrītat. Ja esat piešķīruši viņiem personīgos līdzekļus – ļaujiet viņiem pašiem arī pār tiem valdīt. Jā, jūs pieredzēsiet asaras, kad viņiem vairs nebūs pietiekami naudas, lai nopirktu jaunu Lego, bet jums jābūt stingriem savā nostājā un jāatgādina, ka papildus līdzekļi tiks piešķirti tikai nākamajā mēnesī / nedēļā. Kā arī jums ir mierīgi jāizskaidro, kā bērns nonāca šādā situācijā un kā pareizi būtu jārīkojas nākamajā reizē. Bērns ātri vien šādā veidā apgūs, ka katram izdevumu lēmumam ir noteiktas sekas, tādēļ, jo ātrāk jūsu bērns spēs apgūt šo mācību, jo labāk. Agrā bērnībā apgūstot šo mācību, jūsu pieaugušajam bērnam nebūs pārsteigums, no kurienes rodas astronomiskās patēriņa kredīta izmaksas (beregn forbrugslån), tā vietā viņš zinās, kā gudri iekrāt.

3. Dodiet bērniem iespēju nopelnīt papildus.


Nenoliegsim, ka pārāk cieši sasaistīt mājas darbus ar papildus kabatas naudas piešķiršanu var būt visai slidens ceļš. Protams, jūs vēlaties iemācīt saviem bērniem, kā tiek nopelnīta nauda, bet tajā pašā laikā jūs arī vēlaties, lai viņi saprastu, ka ieguldījums mājsaimniecībā ir daļa no viņu lomas ģimenē, kas netiek papildus atalgota. Apsveriet iespēju izveidot īpašu sarakstu ar darbiem, par kuriem jūsu bērns varētu saņemt papildus samaksu, un pēc tam atsevišķu uzdevumu sarakstu, kurus viņiem vajadzētu darīt bez maksas (kā daļai no ģimenes). Pēc tam izveidojiet trešo sarakstu – ar dažādiem brīvprātīgajiem darbiem, par kuriem varētu saņemt īpašus bonusus – kino apmeklējumu, jaunu video spēli un tamlīdzīgi. Tādā veidā jūs spēsiet iemācīt saviem bērniem, ka smags darbs spēj burtiski atmaksāties.