Staburags.lv ARHĪVS

Mazie ieguldījumi var sniegt lielu atdevi

.

2018. gada 1. marts 00:00

589
Mazie ieguldījumi var sniegt lielu atdevi

Standarta priekšstats par ieguldījumiem ir tāds, ka cilvēkam noteikti sākumā ir jābūt daudz naudai, lai uzsāktu ieguldīšanu. Bet tas tā patiesībā nemaz nav. Jūsu pirmais ieguldījums var būt arī tik niecīgs, kā iegādāties trīs akcijas vietējā gāzes kompānijā par 30 eiro katru. Patiesība ir tāda, ka jūs varat ieguldīt 1000, 500, 50 vai pat 25 eiro ļoti dažādos veidos. Kamēr vien jūs pievērsīsiet uzmanību notiekošajam akciju tirgū, veicot pats savus pētījumus un saprotot nozari, kurā jūs ieguldāt, ieguldītā atdeve var pārsniegt tā risku. Vai mazas investīcijas un ieguldījumi būtu labākais rīks jūsu finanšu situācijas uzlabošanā? Viens no pirmajiem elementiem nelielu ieguldījumu veiksmīgai norisei ir nepieciešamība attīstīt labus ieradumus, kas palīdzētu jums uzkrāt, piemēram, nekustamā īpašuma pirmajai iemaksai vai pilnīgai parādu nomaksai. Tas ir viens no variantiem, lai izvairītos no situācijām, kad būtu nepieciešams lētākais ātrais kredīts jeb halvin pikaluotto, jo izbeigušies naudas līdzekļi. Jebkuri mazi ieguldījumi laika gaitā palielināsies. Tas attiecas arī uz ieguldījumiem pareizo paradumu izveidē.

Ir daudz dažādu ieguldījumu instrumentu, kas piemēroti nelieliem naudas līdzekļu apmēriem. Lielākā daļa cilvēku vispirms domā par atsevišķām akcijām. Tomēr laiki ir mainījušies, kopš cilvēki sāka pirkt savas pirmās akcijas tālajos četrdesmitajos gados. Tiešsaistes brokeri ļauj viegli iegādāties akcijas dažādos uzņēmumos, par katru šādu tirdzniecību maksājot tikai vidēji 5 eiro vai pat mazāk. Savukārt, kopieguldījumu fondi piedāvā daudzveidīgu uzkrājumu portfeli, kas var mazināt ieguldītājiem radīto risku. Tomēr lielākajai daļai no šiem fondiem būs nepieciešami krietni lielāki minimālie ieguldījumi, nekā jūs varat atļauties, un daži no tiem pat var prasīt tūkstošiem eiro lielas sākotnējās saistības. Bet ir iespējams atrast arī tādus kopieguldījumu fondus, kas pieļauj sākotnējos ieguldījumus 100 eiro apmērā vai mazāk, ja vien jūs apņematies veikt regulāras un automatizētas iemaksas nākotnē. Cita kopieguldījumu fondu variācija ir biržas fonds (ETF jeb Exchange-Traded Fund). ETF ir indeksu fondi, kuri tiek tirgoti biržā. Tie var būt daudz lētāki un dalība bieži vien ir iespējama tikai vienas akcijas izmaksa summas ietvaros, kas parasti ir mazāka nekā 200 eiro, kā arī dalībai ir zemas pārvaldības maksas.

Dividenžu reinvestīciju plāniem (DRIP) arī ir zemas uzsākšanas izmaksas. Un jums nebūs vajadzīgs pirmais ātrais aizdevums bez procentiem (pikavippi koroton ensilaina netistä), lai nodrošinātu dalību šādos plānos. DRIP ļauj ieguldītājiem apiet brokerus, pērkot atsevišķas uzņēmuma akcijas. Parasti vienīgā prasība ir iespēja nopirkt vismaz vienu pilnu akciju. DRIP piedāvā zemu vai neesošu pakalpojuma maksu un iespēju reinvestēt uzņēmuma dividendes savā kontā.

Pēdējo desmit gadu laikā ir izveidojušies vairāki jaunie uzņēmumi jeb start-upi, kas saviem klientiem piedāvā vienkāršus un lētus ieguldīšanas veidus. Piemēram, tāds šobrīd Amerikā ļoti lielu popularitāti guvušais pakalpojums kā kreditēšanas klubs ir tīkls, kas nodrošina tā saucamo “no cilvēka uz cilvēku” jeb sociālo aizdevumu – jaunu parāda finansēšanas veidu, kas izvairās no tradicionālajām nebanku vai banku finanšu iestādēm trūkstošo naudas līdzekļu iegūšanā. Ieguldot nelielus summas šajos aizdevumos, jūs varat nopelnīt procentus no naudas aizņēmējiem, kad viņi sāk atmaksā paņemtos aizdevumus.

Protams, jūs varat arī pavisam vienkārši noguldīt savu naudu kādā no savas bankas krājkontiem, tomēr jūs nevarēsiet nopelnīt daudz naudas par savām investīcijām bankā, vismaz ne pašreizējā investīciju vidē. Tomēr priekšrocība, ko piedāvā bankas, ir tāda, ka jūs varat ieguldīt ļoti mazus naudas līdzekļus un garantēti nopelnīt nelielus procentus par savu noguldīto naudu ar teju nulles zaudējuma risku.