Staburags.lv ARHĪVS

Kāpēc zobi kļūst dzelteni un kā var palīdzēt zobu balināšana

.

2018. gada 25. februāris 00:00

1067
Kāpēc zobi kļūst dzelteni un kā var palīdzēt zobu balināšana

Zobu balināšana ir ierasta procedūra, ko veic gan zobārstniecībās, gan mājas apstākļos, izmantojot tam piemērotus balināšanas līdzekļus un metodes. Tas ir veids, kā ikviens var iegūt baltākus zobus.

Zobārstniecības Apines Klīnika speciālisti, kuri ik dienu strādā ar daudziem klientiem, veicot zobu balināšanu, ir pārliecināti, ka zobi ir ļoti svarīgs vizuālā tēla elements, pēc kura mēdz spriest par cilvēku. Zobu stāvoklis un krāsa ietekmē cilvēka pašapziņu, privāto un profesionālo dzīvi. Ja zobi ir dzeltenīgi, tad ir vēlme tos slēpt, cilvēks kautrējas smaidīt, runāt, var būt atturīgs komunikācijā. Bet zobu balināšana ļauj šo situāciju labot un mazināt kompleksus. Redzam ar kādu sajūsmu klienti pēc balināšanas procedūras spogulī apbrīno iegūto rezultātu. Tas viņiem ir ļoti būtisks ieguvums pašapziņas uzlabošanai.

Bet, lai ķertos pie pašas zobu balināšana, būtu svarīgi apzināties, kas tad ietekmē zobu toni, kas un kāpēc zobus iekrāso. Jo skaidrs, ka zobu balināšana nav pilnībā nekaitīga procedūra. Tāpēc var mēģināt samazināt zobu iekrāsošanos un vajadzību pēc biežas zobu balināšanas, ja atpazīst un novērš tos faktorus, kas liek zobiem zaudēt skaisti balto toni.

Vai zobu dabīgo toni pārmantojam?


Kāpēc vienam ir skaisti balti zobi bez īpašas piepūles, bet citam tie jau no dabas ir pelēcīgi vai dzeltenīgi? Atbilde uz šo jautājumu ir iedzimtībā. Savu dabīgo zobu krāsu mēs katrs pārmantojam ģimene. Zobu krāsu nosaka tas, cik bieza ir emalja, kā arī tas, kādā tonī ir zem emaljas esošais dentīns, kas spīd cauri emaljai.

Zobus iekrāso ne tikai dzērieni

Zobi ik dienu ir pakļauti dažādu vielu ietekmei, kas arī padara tos dzeltenīgākus un nepievilcīgākus.

Zobus iekrāso dažādi dzērieni: kafija, melnā, zaļā un citas tējas, sarkanvīns, dažādas sulas, kas ir spilgtā krāsā (burkānu, biešu, granātābolu). Protams, ka tas nenotiek uzreiz un pēc dažām tasītēm kafijas vai tējas. Tie ir procesi, kas notiek ilgākā laikā. Ja esat aktīvs tējas vai kafijas lietotājs, tad zobu tonis pamazām var mainīties vairāku gadu laikā. Un šajā gadījumā labi var palīdzēt rūpīga zobu kopšana ikdienā, regulāra zobu higiēna.

Smēķēšana ir viens no lielākajiem kaitniekiem zobu krāsai. Pigments, kas atrodas tabakas dūmos, ļoti pamatīgi un dziļi nogulsnējas zobu virsmā. Zobi kļūst dzelteni, kas smēķētājiem tiešām nepatīk. Smēķētāji ir vieni no aktīvākajiem zobu balināšanas pakalpojuma izmantotājiem. Tomēr te jāatgādina, ka pēc balināšanas smēķētājam zobu dzeltenīgais tonis atgriezīsies diezgan ātri. Kas var līdzēt, lai zobu balināšana nebūtu vajadzīga tik bieži? Vislielāko efektu sniegs tas, ja atmetīsiet savu kaitīgo ieradumu. Tas nāks par labu ne tikai zobiem, bet arī vispārējam veselības stāvoklim.

Arī medikamenti zobu iekrāsošanā nav bez vainas. Zobos var nogulsnēties dažādas medikamentos esošas vielas, piemēram, tas var notikt, ja lietotas antibiotikas, arī dzelzs preparāti.

Kā labāk balināt zobus

20180224-0823-zobu-balinasana-22-copy.jp
Ja, skatoties spogulī, zobu krāsa neapmierina, tad zobu balināšana ir efektīvs veids, kā zobus padarīt baltākus par vismaz pāris toņiem. Protams, ka balināšanas rezultāts atkarīgs no katra cilvēka, arī zobu sākotnējā stāvokļa un toņa. Tomēr mūsdienās zobu balināšana ir spējusi atrast balansu starp efektivitāti un saudzīgu iedarbību uz zobiem.

Jau izsenis zināmas dažādas tautas metodes ar mājās pieejamiem līdzekļiem, kas ļauj padarīt zobus baltākus. Tos, protams, var izmēģināt, bet jāseko līdzi, kā zobi uz tiem reaģē, kā arī nevajadzētu pārcensties, jo tā var kaitēt zobu veselībai. Un arī nevajadzētu cerēt, ka šo tautas metožu izmantošana sniegs ļoti pamanāmu efektu. Profesionālajos balināšanas līdzekļos, kas nopērkami lietošanai mājās vai tiek izmantoti zobārstniecībās, ir aktīvās vielas ūdeņraža pārskābe vai karbamīda peroksīds, kas arī sniedz šo balinošo efektu.

Zobu balināšana zobārstniecības klīnikā pie speciālista būs visdrošākais un efektīvākais veids, jo tiks veikti visi drošības pasākumi, lai balināšanas līdzekļi nekaitētu smaganām un kopējai mutes veselībai.

Zobu balināšana mājās var tikt veikta ar profesionālajiem balinošajiem līdzekļiem, kur balinošais gels tiek ieklāts zobu kapēs, kas jānēsā noteiktu laiku daudzas dienas pēc kārtas. Balinot zobus ar profesionāliem līdzekļiem mājās, jārēķinās, ka tas aizņem daudz laika un prasīs rūpīgu pieeju šim procesam. To pašu efektu, kas mājās apstākļos panākams pēc divām nedēļām, zobārstniecības klīnikā var panāt vienas vai divu stundu laikā.

Ņem vērā! Pēc zobu balināšanas tie var kļūt jutīgāki, tāpēc ieteicams piemeklēt zobu pastu tieši jutīgiem zobiem. Tāpat arī nevajadzētu lolot veltas cerības, ka zobu balināšana ļaus iegūt tādu baltu un žilbinošu smaidu, kāds ir filmu zvaigznēm. Visbiežāk šiem cilvēkiem ir ielikti zobu implanti vai uz dabīgajiem zobiem uzliktas keramiskās plāksnītes.