Staburags.lv ARHĪVS

Kādās situācijās ginekologs jāapmeklē bez vilcināšanās

.

2018. gada 24. februāris 07:58

9752
Kādās situācijās ginekologs jāapmeklē bez vilcināšanās

Ginekologs ir īpašs ārsts, jo viņš piedalās sievietes dzīves svarīgos un intīmos procesos, kas ir saistīti ar seksualitāti, auglību, bērnu radīšanu, iznēsāšanu un laišanu pasaulē, sievišķo veselību visa mūža garumā. Tas ir tik personiski, ka ginekologs nevar būt kurš katrs. Sievietei vajag SAVU ginekologu. To, kuram var uzticēties, pajautāt un nebaidīties.

Tomēr, neskatoties uz to, ka ginekologi ir plaši pieejami, joprojām sievietēm ir paradums atlikt un novilcināt vizīti, ignorēt simptomus vai izmaiņas savā sievišķajā veselībā. Ne vienmēr kavē bailes, tā ir arī nevērība, aizņemtība, savu vajadzību atlikšana.

Tāpēc VCA medicīnas centru ginekologi atgādina par tiem gadījumiem, kad tiešām nevajadzētu vilcināties ar ginekologa apmeklējumu.

Izmaiņas ciklā un menstruāciju norisē
Sievietei menstruālais cikls parasti ir regulārs, katru mēnesi atkārtojas līdzīgs scenārijs. Var būt nelielas novirzes, ko var ietekmēt stress, medikamentu lietošana un citi faktori. Ja bez redzama iemesla menstruāciju dienu skaits ir izteikti mainījies, pēkšņi nelielas un nesāpīgas asiņošanas vietā sieviete mokās lielās sāpēs un asiņošana ir stipra, ja ievērojami mainījies cikla garums, tad noteikti ir jākonsultējas ar ārstu. Ginekologs pēc dažādiem izmeklējumiem spēs noteikt, kāds ir iemesls šīm izmaiņām un kā tās novērst. Izmaiņas mentruālajā ciklā var liecināt par ginekoloģiskām saslimšanām, ko labāk ātrāk atklāt un atbilstoši ārstēt.

Asiņošana starp mēnešreizēm
Mēnešreižu starplaikā asiņošana nav normāla parādība. Tomēr nereti sievietes, kuras ar to sastopas, ignorē šo faktu, neuzskatot to par kaut ko būtisku vai riskantu viņu veselībai. Ginekologs šādos gadījumos ir jāapmeklē obligāti. Ļaunākajos gadījumos šāds simptoms var būt vēstnesis pat onkoloģiskām saslimšanām, tāpēc labāk lieki nevilcināties un doties uz pārbaudi pie sava ginekologa.

Tiek uzsāktas attiecības, aktuāls ir kontracepcijas jautājums

20180224-0806-kontracepcijas-tabletes-23
Jaunām sievietēm, kuras uzsāk savas pirmās attiecības un vēl nav stājušās dzimumattiecībās, ginekologs noteikti jāapmeklē tāpēc, lai pārrunātu visus ar kontracepciju saistītos jautājumus. Ginekologs izvērtēs veselības stāvokli un piemeklēs atbilstošāko kontracepcijas līdzekli.

Diez vai jauna meitene plāno grūtniecību un vēlas uzreiz dibināt ģimeni. Bet, ja nedomā par piemērotu kontracepciju, tad tas viss var notikt jau pirmajā seksuālo kontaktu reizē. Tāpēc ginekologs jāapmeklē vēl pirms tas ir noticis, par kontracepciju ir jādomā pirms, nevis pēc dzimumakta. Protams, ka prezervatīvi ir pieejamākais kontracepcijas līdzeklis, kas arī noteikti jāizmanto, tomēr jauniem cilvēkiem var būt daudz jautājumu, neskaidrību un arī trūkt pieredzes, lai zinātu, kā kontracepciju pareizi izmantot.

Izdalījumi, sāpes, velkoša sajūta
Jebkuras izmaiņas reproduktīvajā sistēmā ir jāuztver nopietni. Ja parādījušies kādi izdalījumi, ja ir sāpes vēdera lejasdaļā, sāpes dzimumattiecību laikā, nieze, tad noteikti jāvēršas pie ginekologa. Pie vainas var būt gan kāda vieglāka un biežāk sastopama kaite kā vaginālā kandidoze jeb piena sēne, bet var būt arī nopietnāka problēma. Un to ginekologs varēs noteikt tikai pēc apskates un analīžu veikšanas. Šādi simptomi arī ir pietiekami traucējoši un nepatīkami, tāpēc ginekologs jāapmeklē bez kavēšanās.

Aizdomas par grūtniecību
Nav būtiski, plānojat vai neplānojat grūtniecību, ja ir aizdomas, ka esat stāvoklī, tad vislielāko skaidrību šajā situācijā var ieviest tieši ginekologs. Grūtniecības testi ne vienmēr ir uzticami. Ginekologs veiks apskati, vajadzības gadījumā arī USG un asins analīzes. Tad būs pietiekami daudz informācijas, lai noteiktu grūtniecības faktu un arī ilgumu. Jo ātrāk grūtniecība tiek konstatēta, jo labāk. Tas ļauj uzreiz pielāgot savu dzīvesveidu šim faktam — atteikties no alkohola un smēķēšanas, ievērot piesardzību, sekot veselīgam uzturam. Ginekologs arī konstatēs, vai nav ārpusdzemdes grūtniecība, vai auglis attīstās. Grūtniecības sākumposmā ir dažādi riski, kas var apdraudēt grūtniecību, tāpēc labāk laikus vērsties pie ginekologa un to visu pārrunāt.

Pienācis laiks ikgadējai apskatei
Reizi gadā ginekologs ir jāapmeklē ikvienai sievietei. Arī tad, ja nav sūdzību. Profilaktiska pārbaude ir ļoti būtiska, lai monitorētu sieviešu veselības stāvokli un laikus atklātu onkoloģiskās saslimšanas, kas ir ļoti izplatītas. Un vairumā gadījumu tiek atklātas novēloti, kad ārstēšana ir apgrūtināta vai pat neefektīva.

Neaizmirstiet uz vizīti paņemt līdzi uzaicinājumu, ko saņēmāt pa pastu, kas ļauj veikt valsts apmaksātu dzemdes kakla vēža pārbaudi. Šādi uzaicinājumi tiek sievietēm izsūtīti ik pēc trijiem gadiem. Tas ir vieds, kā valstiskā līmenī tiek īstenota cīņa ar dzemdes kakla vēža statistiku. Dati liecina, ka 2016. gadā katrs trešais saslimšanas gadījums atklāts novēloti. Profilaktiska vizīte reizi gadā var to mainīt un pat izglābt dzīvību.