Staburags.lv ARHĪVS

Jauna māja — jauns pirkums?

.

2018. gada 20. februāris 00:00

58
Jauna māja — jauns pirkums?

Teorētiski, ievācoties jaunā mājoklī, jo īpaši savā pirmajā mājoklī, vēlamies, lai viss būtu skaisti, pareizi un tā, kā vienmēr esam sapņojuši. Tomēr ne vienmēr izdodas šos sapņus realizēt uzreiz, un lai nonāktu līdz tam, ka varam iekārtot savu mājokli tieši tādu, kā sapņots gadiem, var paiet diezgan ilgs laiks. Tas notiek pamazām, iztiekot ar pagaidu mēbelēm, kuras ar laiku nomainām pret citām. Un šo laiku arī pavadām ar “pagaidu iekārtojumu”, veicot remontu no vienas telpas otrā.

Protams, ka iegādājoties savu māju vai dzīvokli, jāmaksā pietiekami liela summa un pagaidu mēbeles ir daudz labāks risinājums, nekā skaistas un jaunas mēbeles uzreiz, bet dzīvošana bez naudas. Bet to laiku, ko dzīvojam iekrājot naudu, varam pavadīt domājot par to, kā vēlētos, lai katra telpa izskatītos. Varam sastādīt sarakstu ar tām lietām, kuras vajadzētu uzlabot (arī jaunas tapetes, grīda u.tml.), tāpat arī ar mēbelēm, kuras noteikti vēlētos redzēt savā mājoklī, un tad pamazām, ar laiku iekrāt naudu un iegādāties to, kas nepieciešams.

Ja domājam par mēbelēm mājoklī, tās visbiežāk nāk daudz lēnāk un sarežģītāk, kā vienkārši remontdarbi. Un galu galā – vispirms taču remonts un tikai tad mēbeles. Nomainīt tapetes, nokrāsot sienas, piemeistarot plauktus vai pat nomainīt grīdas segumu reizēm var izrādīties lētāk, nekā iegādāties vienu kārtīgu un skaistu virtuves iekārtu, sekciju dzīvojamajai istabai, labu gultu vai skaistu dīvānu viesistabai. Bet visu pamazām.

Runājot par dīvāniem – tā patiešām ir kļuvusi par ārkārtīgi populāru mājokļa mēbeli. Pirmkārt, jau tāpēc, ka uz tā ērti un komfortabli var apsēsties vairāki cilvēki (viesi, piemēram), vai arī uz tā var ērti un patīkami saritināties segā, lai skatītos kādu vakara filmu (un turpat arī iemigt). Ja vēl domājam par to, lai kādam nejaušam viesim būtu kur pārnakšņot mūsu miteklī, dīvāns var lieti noderēt, īpaši, ja tas ir izvelkamais. Katrā gadījumā – dīvāns ir praktiska un noderīga mēbele, kas noteikti iekarojusi savu vietu mājokļa interjera sastāvā uz gana ilgu un patstāvīgu palikšanu, tādēļ ir vērts samaksāt nedaudz vairāk. Bet kā tad īsti izvēlēties dīvānu savām mājām?

Dīvāni internetā ir atrodami ļoti plašā klāstā, sākot no pašiem lētākajiem un vienkāršākajiem piedāvājumiem, līdz dārgiem un izsmalcinātiem dīvāniem, uz kuriem noteikti nevajadzētu ļaut brīvi spēlēties bērniem ar sulas glāzēm un putukrējuma kūkām. Izvēlēties patiešām ir no kā. Bet ne jau cena ir galvenais, vai ne?
Nē! Dīvāna cena tomēr ir diezgan svarīga. Pērkot ļoti lētu un vienkāršu dīvānu, varam iegādāties tādu, kura mehānisms sabojāsies ātri (nevarēs vairs dīvānu izlaist vai salikt), pildījums vai atsperes sāks durties ārā daudz ātrāk (nolietosies ātrāk) un tā tālāk. Tas gan nenozīmē, ka dārgie dīvāni ir ilgmūžīgi. Tomēr, iegādājoties dīvānu, noteikti vajadzētu pievērst uzmanību tam, vai varam rūpīgi izpētīt dīvānu – gan to, kas viņam vēderā, gan to, kāds ir dīvāna karkass un mehānisms.

Runājot par dīvāna karkasu, lielākoties tie tiek izgatavoti no metāliskiem elementiem, skaidu plākšņu kombinācijām vai jā, dārgākajiem dīvāniem – no koka. Tas nenozīmē, ka skaidu plākšņu karkass būs slikts un nekam nederīgs. Galvenais, pārliecināmies, ka tas labi izžāvēts un pārklāts ar aizsargkrāsu (ja plāno iegādāties dīvānu, piemēram, interneta veikalā 220.lv, vari izlasīt visu pieejamo informāciju un ja vēl ir kādi jautājumi, tad droši sazinies ar konsultantiem). Tad arī šādam dīvānam nebūs nekādas vainas. Dārgākajiem dīvāniem pildījumu papildina atsperu bloks, tomēr arī vienkāršākie pildījumi nav pilnīgi nederīgi. Protams, ka bieži vien mēs maksājam vairāk tikai tāpēc, ka tā ir zināma zīmola prece, tomēr pašu lētāko pirkt nav izdevīgi teju neko, tāpēc izvēlamies labu dīvānu saprātīgā cenā – kaut ko starp lētāko un dārgāko.