Staburags.lv ARHĪVS

Vietalvietis: kāpēc pie mājām šodien nav izkārts Latvijas karogs?

Guna Mikasenoka

2018. gada 16. februāris 12:49

491
Vietalvietis: kāpēc pie mājām šodien nav izkārts Latvijas karogs?

Šodien ir Lietuvas Republikas neatkarības diena. Redakcijai zvanīja kāds vietalvietis, neapmierināts informējot, ka Vietalvā pie mājām nav izkārts Lietuvas karogs.

“Pie savas mājas Latvijas karogu izkāru jau septiņos no rīta, taču citur Vietalvā to neredzu,” viņš stāsta. “Zvanīju uz pagasta pārvaldi un jautāju, kāpēc pie mājām nav izkārts karogs? Man atbildēja, lai zvanu uz Pļaviņu novada domi. Piezvanīju, tur atbildēja, ka nav obligāti šodien karogs jāizkar —  gribam izkaram, negribam neizkaram. Uzskatu, ka tā ir necieņas izrādīšana pret kaimiņvalsti. Mums taču ir jābūt vienotiem, Baltijas ceļā taču bijām vienoti. Arī es piedalījos Baltijas ceļā. Uzskatu, ka šodien karogu pie mājām vajag izkārt visur.”

Likums nosaka 10 datumus, kuros Latvijas karogs jāizkar pie ēkām. Latvijas valsts karoga likuma 7. pantā teikts, ka karogs pie ēkām jāizkar 1. un 4. maijā, 21. augustā, 11. un 18. novembrī. Savukārt sēru noformējumā tas jālieto 25. martā, 14. un 17. jūnijā, 4. jūlijā un decembra pirmajā svētdienā. Karogs lietojams arī citos Ministru kabineta vai pašvaldību noteiktajos gadījumos, un to iespējams izmantot arī tautas, reliģiskos un ģimenes svētkos, atceres dienās un citkārt.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 405 “Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi” paredz, ka vietās, kur karogs netiek lietots pastāvīgi, tas jāpaceļ ne vēlāk kā plkst. 9 un jānolaiž ne agrāk kā plkst. 21. Svētku, svinību, sēru vai citu ceremoniju gadījumā karogu var pacelt, kad minētie pasākumi sākušies un nolaist, tiem beidzoties.

Pie publisko personu ēkām Lietuvas neatkarības dienā būs jāizkar Latvijas valsts karogs, nosaka valdības pieņemtais rīkojums "Par Latvijas valsts karoga lietošanu Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas neatkarības dienās".

Latvijas valsts karoga izkāršana pie publisko personu ēkām Lietuvas neatkarības dienā 16.februārī un Igaunijas neatkarības dienā 24.februārī noteikta saskaņā ar Latvijas valsts karoga likuma 7.panta trešo daļu.

Ārlietu Ministrija arī iesaka Latvijas valsts karogu šajās dienās izkārt pie privāto tiesību juridisko personu un personu apvienību ēkām, kā arī dzīvojamām ēkām.