Staburags.lv ARHĪVS

Aprēķiniet ikmēneša procentus paši

.

2018. gada 9. februāris 00:00

693
Aprēķiniet ikmēneša procentus paši

Procentu aprēķināšana jūsu izņemtajam vai vel tikai plānotajam aizdevumam par katru mēnesi ir mūsdienu cilvēkam ļoti būtiska prasme. Jūs bieži vien dažādos piedāvājumos (piemēram, ātrais vai sms kredīts jeb pikalaina puhelimella) redzēsiet procentu likmes, kas tiks izteiktas kā gada procenti, bet dažreiz ir lietderīgi precīzi zināt, cik daudz eiro un centus jūs procentos maksāsiet ik mēnesi. Kāpēc? Jo cilvēks ir ieprogrammēts domāt mēneša izmaksu kategorijās. Piemēram, jums ir gan ikmēneša komunālo pakalpojumu rēķini, pārtikas izmaksas vai automašīnas uzturēšanas maksājumi – tie visi katru mēnesi aizņem noteiktas pozīcijas. Arī aizdevuma procentu likme ir ikmēneša notikums, un šie periodiskie procenti kopā gada laikā veido lielu summu. Neatkarīgi no tā, vai jūs maksājat procentus par aizdevumu vai nopelnāt procentus par krājkonta uzkrājumiem, konvertēšanas process abiem šiem procentiem no gada likmes uz ikmēneša procentu likmi ir vienāds.

Tātad, kā jau noskaidrojām – pirmais solis ir aprēķināt ikmēneša procentu likmi, ja zināt aizdevuma gada procentu likmi. Lai to izdarītu, ikgadējo likmi sadaliet ar 12, lai ņemtu vērā gada 12 mēnešus. Lai pabeigtu šo soli, jums jāpārvērš procenti uz decimāldaļām. Sadaliet pēc laika periodu skaita: jūs sākāt ar viena gada periodu, tātad 12 viena mēneša periodi. To pašu koncepciju varat izmantot arī ar citu laika periodu aprēķiniem. Piemēram, dienas procentu likmei sadaliet gada likmi ar 360 (vai 365, atkarībā no jūsu bankas finanšu gada dienu skaita). Ceturkšņa likmei sadaliet gada likmi ar četri, nedēļas likmei sadaliet gada likmi ar 52 un tamlīdzīgi.

Aprēķina piemērs: pieņemsim, ka jūs maksājat ikmēneša procentus ar likmi 10% gadā. Kāda būs jūsu ikmēneša procentu likme un cik daudz jūs maksāsiet (vai nopelnīsiet krājkonta gadījumā) par 100 eiro?

1. Konvertējiet gada likmi no procentiem uz decimāldaļu formātu (tātad – dalot ar 100): 10/100 = 0,1 mēnesī
2. Tālāk gada likmi daliet ar 12: 0,1 / 12 = 0,0083
3. Aprēķiniet ikmēneša procentus par 100 eiro: 0,0083 x 100 eiro = 0,83 eiro
4. Konvertējiet mēneša likmi no decimāldaļu formāta atpakaļ procentos (reizinot ar 100): 0,0083 x 100 = 0,83 procenti gadā.

Augstākminētais piemērs ir visvienkāršākais veids, kā aprēķināt ikmēneša procentu likmi un izmaksas, kādas jums no tās radīsies viena mēneša ietvaros. Bet ne visi procentu aprēķini ir tik vienkārši, jo dažādiem aizdevumu veidiem jūsu aizdevuma bilance var mainīties katru mēnesi.

Izmantojot auto, hipotekāros un personīgos aizdevumus, jūs pakāpeniski, laika gaitā samazināt savu bilanci, parasti katru mēnesi nonākot pie samazināta atlikuma. Šo procesu sauc par amortizāciju, un līgumiem pievienotās amortizācijas tabulas parasti palīdz aprēķināt (un jums skaidri atspoguļo), cik daudz jūs maksāsiet procentos katru mēnesi. Laikam ejot, jūs ievērosiet, ka jūsu ikmēneša procentu izmaksas samazinās, bet palielinās jūsu aizdevuma bilances apjoms. Hipotekārie aizdevumi var būt sarežģīti, tāpēc ir lietderīgi izmantot amortizācijas grafiku, lai izprastu jūsu procentu izmaksas.

Kā redzat, procentus var aprēķināt katram mēnesim, katrai dienai, katram gadam atsevišķi vai jebkuram citam periodam, kas jums ir aktuāls. Neatkarīgi no laika perioda lieluma, kuru izmantosiet likmes aprēķināšanai un tālāk kopējo rēķinu apkopošanai, šādu likmi finanšu pasaulē sauc par periodisko procentu likmi. Pat tad, kad tiek piedāvāts pirmais aizdevums bez maksas (somiski: ensimmäinen laina ilman korkoa), jūs tik un tā visbiežāk redzēsiet likmes, kas norādītas gada izteiksmē, tādēļ jums pašiem tās būs jāpārvērš jebkura jums interesējošā perioda likmē.