Staburags.lv ARHĪVS

Kaulēšanās par labāku cenu: ceļvedis ārzemju braucieniem

.

2018. gada 1. februāris 00:00

30
Kaulēšanās par labāku cenu: ceļvedis ārzemju braucieniem

Ja esat kaislīgi ceļotāji, tad būsiet pamanījuši, ka lielākajā daļā Vidusjūras reģiona valstīs cenu zīme uz precēm ir tikai iemesls, lai mazliet pastrīdētos un pakaulētos par gala cenu. Kaulēšanās ir šīm tautām ļoti pieņemta un paredzama metode, kā atrast kompromisu starp tirgotāja vēlmi pārdot un tūristu vēlmes iegadāties kaut ko par zemāku cenu. Tas ir kā salīdzināt sms kredītus (jämför smslån) – kaulēties ar vairākiem tirgotājiem, līdz atrodat sev vēlamāko piedāvājumu. Jūs parasti varat kaulēties par cenām tirgū, tūrisma suvenīru veikalos un pie pārdevējiem, kas savu preci pārdod uz ielas, bet ne modernos, eiropeiskos veikalos un iepirkšanās centros. Kā arī ņemiet vērā, ka kaulēšanās sarunas parasti attiecas uz precēm, nevis pārtikas produktiem.

Šeit būs dažas populārākās vadlīnijas, kas palīdzēs jums iegūt vislabāko piedāvājumu:

Noskaidrojiet, vai attiecīgajā tirdzniecības placī kaulēšanās sarunas ir piemērota prakse. Tā būs visai slikta etiķete, ja pēkšņi sāksiet kaulēties kādā no modernajiem tirdzniecības centriem tikai tāpēc, ka esat ārzemēs. Taču tas būs tieši laikā tirgus placī vai pie ielu tirgotājiem. Lai uzzinātu, vai cena ir fiksēta, izrādiet interesi par konkrēto preci, bet uzreiz pieminiet, ka tas patiesi ir pārāk dārgi tādai precei. Tirgotāja reakcija uz šādu apgalvojumu pateiks jums priekšā – kaulēties vai nē.

Pievērsiet uzmanību, ka cenas bieži vien ir daudz vieglāk nokaulēt dienas beigās, kad tirgotāji jau sāk gatavoties novākt savus preču galdus.
Kontrolējiet savu entuziasmu par izvēlēto pirkumu. Tiklīdz tirgotājs sapratīs, cik ļoti jūs vēlaties konkrēto preci, jums būs praktiski neiespējami iegūt vislabāko cenu. Saglabājiet nosvērtību un elegantu ieturētību.

Iesaistiet trešo personu. Izmantojiet savu draugu, kurš tirgotāja priekšā it kā visu laiku uztraucas par jūsu ierobežoto budžetu, kuram nepatīk norādītā cena vai kurš ir garlaikots un mudina jūs ātrāk atgriezties viesnīcā. Šis triks var palīdzēt samazināt cenu ātrākā tempā.

Pieprasiet vienošanos par labāku cenu, ja pirksiet vairākus priekšmetus uzreiz. Pārliecinieties, vai tirgotājs ir ieinteresēts jums piedāvāt labāku cenu, ja pērkat vairumā (piemēram, trīs rokassprādzes, nevis tikai vienu). Jo vairāk tirgotāji domā, ka varēs pārdot, jo elastīgāki viņi kļūst.

Noskaidrojiet tirgotāja viszemāko cenu. Tirgotājiem ļoti nepatīk zaudēt potenciālu pārdošanas gadījumu. Nokaulējiet cenu, bet, ja tā vēl joprojām neatbilst cenai, par ko domājat, ejiet prom. Pēdējā summa, ko tirgotājs izsauc, kad jūs jau esat pagriezies ap stūri, bieži vien ir labākā cena, ko saņemsiet. To tad varat izmantot pie nākamā tirgotāja.

Parādiet tirgotājam naudu, protams, ne visu, bet tikai tik, cik vēlaties par konkrēto lietu maksāt. Fiziski turiet rokā šo summu un demonstrējiet, ka tas ir viss, kas jums ir, lai samaksātu par izvelēto preci. Tirgotajam būs liels kārdinājums vienkārši paķert šo reāli redzamo naudas summu un piekrist jūsu cenai.
Sekojiet kaulēšanās noteikumiem. Nesteidzieties. Kaulēšanās reti notiek steigā. Pārliecinieties, ka kaulējaties ar kādu, kurš ir pilnvarots nolaist cenu uz leju. Kaulējaties ar cieņu, necentieties nolaist cenu nepiedienīgi zemu. Ja tirgotājs pieņem jūsu piedāvāto cenu (vai otrādi), jums konkrētā prece ir jāpērk.

Ja cena ir pārāk augsta, dodieties prom no pārdevēja. Ja esat pieradis aizņemties 2000 eiro bez kredītvēstures (låna 2000 utan uc), tad šeit jums tādas prasmes nebūs nepieciešamas, jo vislabākais veids kā iegūt preci par kāroto summu, ir kaulēšanās. Nekad neuztraucieties par to, ka esat iztērējis pārāk daudz tirgotāja laika un tāpēc jums prece ir jāpērk šā vai tā. Šie tirgotāji ir ļoti pieredzējuši uzņēmēji savā jomā un viņi zina, ka ne visi kaulēšanās gadījumi tiks noslēgti ar darījumiem.
Apstaigājiet tirgu un pārlūkojiet visus cenu piedāvājumus. Cenas var ievērojami atšķirties starp pārdevējiem vienā un tajā pašā tirgū un pat tajā pašā kvartālā.