Staburags.lv ARHĪVS

Ieteikumi portatīvā datora izvēlei un tā ergonomiskai lietošanai

.

2018. gada 10. janvāris 00:00

317
Ieteikumi portatīvā datora izvēlei un tā ergonomiskai lietošanai

Mūsdienās portatīvo datoru piedāvājums tirdzniecības vietās ir ļoti plašs. Tiesa, daļa no tiem seko jaunai tendencei, proti, arvien vairāk šo ierīču sastopamas mazākos un ērti pārnēsājamos izmēros, kas ievērojami atvieglo lietotāja ikdienu, tajā pašā laikā nesamazinot datora darbības spējas un jaudu. Lai arī, protams, šo var uzskatīt par pozitīvu pavērsienu datoru ražošanas nozarē, tiem joprojām ir daži trūkumi. Viens no tiem ir neatbilstība ergonomiskam dizainam, proti, displejs un tastatūra ir savienoti kopā. Ko tas nozīmē? Ja ekrāns ir noregulēts pareizi – tā, lai kakls netiktu sasprindzināts, tad tajā pašā laikā tastatūra ir novietota nepareizi un otrādi.

Ar šo pašu problēmu pirmo datoru ražotāji sastapās jau 20. gadsimta 70. gados, un tādēļ arī tiks izlemts šīs sistēmas veidot tā, lai displejs un tastatūra atrastos atsevišķi. Taču, kā zināms, mūsdienās ļoti iecienīti ir portatīvie datori, kuru dizains ir nemaz nav ergonomisks. Ko mēs varam darīt, lai padarītu to lietošanu kaut mazliet ergonomiskāku, kā arī pasargātu savu veselību un izvairītos no problēmām, kuras var radīt datora svars vai uzkaršana? Lasiet turpinājumā!

Kā tu lieto portatīvo datoru?

Ja tu ikdienā izmanto šo ierīci, pirmā lieta, par kuru vajadzētu padomāt, ir tas, cik ilgi bez atpūtas tu strādā pie datora un cik intensīvs ir šis darbs? Ja tu datoru izmanto reizēm, mazāk nekā stundu dienā, tev, iespējams, nav par ko uztraukties, taču, ja tavs darbs, mācības vai citas nodarbes ir tiešā veidā saistītas ar ilgstošu portatīvā datora lietošanu, veselības un citu apsvērumu dēļ ir vērts padomāt par ergonomiskas darba vides iekārtošanu.

Tava poza darba laikā

Portatīvā datora lietošanas laikā visvairāk cieš tieši mūsu kakla/galvas un roku/plaukstu zona. Ja tu šo ierīci neizmanto bieži, nepieciešamības gadījumā centies sēdēt ērtā krēslā, paņemot datoru klēpī (vislabāk izmantot paliktni), kas samazinās roku locītavu slodzi. Savukārt kakla saspringumu palīdzēs mazināt datora ekrāna atliekšana uz aizmuguri.

Savukārt tiem, kas datoru izmanto ikdienā, šo ierīci vajadzētu novietot sev priekšā, uz galda tā, lai ekrānu varētu redzēt, nesaliecot kaklu. Lai to izdarītu, datoru var uzlikt uz kāda paaugstinājuma. Savukārt roku un plaukstu slodzes samazināšanai ieteicams izmantot atsevišķi pieslēdzamu tastatūru un peli, kuras novieto ergonomiski pareizi, lai roka saliktā veidā būtu 90 grādu leņķī pret galda virsmu.

Portatīvā datora izmēri


Šobrīd veikalos pieejami dažāda lieluma portatīvie datori. Piemēram, tie, kuriem ir lielāks displejs (15 – 17 collas un vairāk), nodrošina plašu redzamības zonu, kas noder video un foto apstrādē, spēlējot datorspēles utt. Tiesa, šādiem datoriem ir arī savi trūkumi. Tie ir smagnējāki un grūtāk pārvadājami, kā arī tos nav tik viegli izmantot, piemēram, atrodoties lidmašīnā.

Lai izvairītos no šādām problēmām, pirms datora iegādes padomā, kur to visbiežāk izmantosi, kāds ir tavs dzīvesveids un vajadzības. Lielāks dators nodrošinās labāku redzamību, taču tas būs dārgāks un grūtāk pārnēsājams. Savukārt mazie portatīvie datori būs viegli un ērti lietojami, taču to ekrāna izmērs var apgrūtināt atsevišķu uzdevumu izpildi.

Datora svars

Ja tu plāno regulāri pārnēsāt savu laptopu, tev var būt nozīmīgs tā kopējais svars. Turklāt šeit ir runa ne tikai par pašu datoru, bet arī tā lādētāju, peli, somu un citiem piederumiem. Dažkārt mēdz gadīties, ka visi šie komponenti rada visai ievērojamu svaru. Lai atvieglotu datora pārnēsāšanu, izvēlies kvalitatīvu datorsomu.

Kā zināms, mūsdienās gan šīs ierīces, gan arī to piederumus var iegādāties tiešsaistē. Portatīvie datori internetā ir pieejami krietni plašākā klāstā, kā arī to cenas ir vieglāk pārskatāmas un salīdzināmas. Turklāt, iegādājoties pašu ierīci, uzreiz vari nopirkt arī pārējos komponentus – peli, somu utt.
Datora temperatūra

Nav noslēpums, ka laptopi darbības laikā uzsilst, tādēļ, ja nevēlies, lai tavs dators pārkārstu, pārliecinies, ka tā ventilācijas atveres nav nobloķētas. Tieši tādēļ ir svarīgi nelietot datoru, turot to klēpī, gultā vai uz citas mīkstas virsmas. Tā vietā labāk izmantot galdu vai citu paliktni.

Ceram, ka tev šie padomi noderēs, lai izvēlētos datoru un izmantotu to ergonomiski.