Staburags.lv ARHĪVS

Lietota auto iegāde: noderīga pamācība pircējiem

.

2018. gada 5. janvāris 00:00

3311
Lietota auto iegāde: noderīga pamācība pircējiem

Cik izdevīgs pirkums ir lietota automašīna? Atbilde ir atkarīga no mašīnas tehniskajiem rādītājiem, tāpēc pirms auto iegādes skrupulozi jāpārbauda auto stāvoklis un vēsture. Lietotu auto tirdzniecība ir ļoti aktīva nozare, tāpēc potenciālajiem auto pircējiem jābūt uzmanīgiem, lai plašajā piedāvājumā atrastu uzticamu pārdevēju un labu automašīnu. Uzziniet šajā rakstā, kādiem parametriem pievērst uzmanību, iegādājoties lietotu auto, un kur pirkt mašīnu ir visdrošāk!

Pirmie soļi mašīnas izvēlē
Lai lietots auto sagādātu savam jaunam īpašniekam tikai pozitīvas emocijas, pirms pirkuma veikšanas rūpīgi jāpārbauda mašīnas vēsture un tehniskie raksturojumi. Atstājiet cenu salīdzināšanu vēlākam atlases posmam un sāciet meklēšanu ar šiem 3 jautājumiem:

vai mašīnu pārdod tās likumīgais īpašnieks? Lietotu auto tirdzniecība ir pieejama ikvienam auto īpašniekam, taču mašīnu nedrīkst pārdot īpašnieka radinieki vai draugi. Pārbaudiet automašīnas un pārdevēja dokumentus, lai izvairītos no nelikumīgiem darījumiem;

vai īpašniekam ir tiesības pārdot mašīnu? Saskaņā ar Latvijas likumdošanu fiziskās personas drīkst pārdot tikai Latvijā reģistrētās automašīnas. Ieķīlātus transportlīdzekļus, tāpat kā mašīnas, kam uzlikts arests, tirgot nedrīkst. Šo informāciju var pārbaudīt, izmantojot CSDD datubāzi;

vai mašīnai nav kriminālas vēstures?
Noskaidrojiet, vai auto nav zagts, to iespējams ērti izdarīt ar Iekšlietu ministrijas e-pakalpojumu “Transportlīdzekļa pārbaude”.

Pārliecinoties, ka lietota auto pārdošana un pirkšana atbilst likumdošanai, var pāriet pie nākamā atlases posma un izvērtēt mašīnas tehniskos rādītājus. Kādus tieši? Uzziniet jau tagad!

Izvērtējiet mašīnu gudri!

Iegādājoties mašīnu, Jums skaidri jāapzinās, pēc kādiem kritērijiem to izvēlēties. Padomājiet, kas ir nepieciešams Jūsu vajadzībām:
liels bagāžnieks;
sēdvietu skaits;
automātiskā ātrumkārba;
degvielas tips u.c.
Reti kad lietots auto būs atbilstošs pilnīgi visām prasībām, tāpēc pircējam jādefinē savas prioritātes.

Viens no galvenajiem lietota auto raksturojumiem ir odometra rādījums jeb nobraukums. Vieglās automašīnas nobraukums piecu gadu periodā ir aptuveni 100 000 km. Nobraukums atstāj vizuālas pazīmes auto izskatā – jo intensīvāk tikusi izmantota mašīna, jo vairāk būs nodilusi stūre, vadītāja sēdeklis, pedāļu uzlikas. Taču automašīnas tehnisko stāvokli ietekmē ne tikai nobraukums, bet arī apstākļi, kuros mašīna tikusi izmantota.

Ja iepriekš auto tika izmantots, lai ikdienā pārvietotos pa šosejām, mērojot lielus attālumus, odometra rādītājs var būt liels, bet mašīnas kopējais stāvoklis – labs. Taču automašīna, kas tika izmantota, lai pārvietoto galvenokārt pa lauku ceļiem, kalniem un mežiem diez vai saglabās dzinēju un citas detaļas labā stāvoklī, pat ja tās nobraukums ir salīdzinoši neliels.

Tāpat mašīnas tehniskais stāvoklis ir atkarīgs no tās īpašnieka, tāpēc lietoti auto var būt gan lieliski saglabājušies, gan problemātiski. Ja automašīna tika regulāri apkopta un iepriekšējais īpašnieks bija uzmanīgs braucējs, lietots auto nesagādās pircējam nepatīkamus pārsteigumus. Pavisam cits stāsts ir problemātiski auto, kuri ir cietuši ceļu satiksmes negadījumos un kuru tehniskais stāvoklis ir tālu no ideāla.

Lai objektīvi izvērtētu lietotu auto, jāiegūst precīzi dati par mašīnas vēsturi. Tas var būt laikietilpīgi un sarežģīti, īpaši, ja tiek darīts vienatnē, tāpēc potenciālajiem auto pircējiem vērts izmantot profesionāļu palīdzību. Turpinājumā – par autodīleru priekšrocībām!


Kā padarīt lietota auto iegādi drošāku?
Lietotu auto tirdzniecībā darbojas gan individuāli pārdevēji, mašīnu īpašnieki, gan autodīleri – uzņēmumi, kas pērk un pārdod lietotas automašīnas. Ja esat izlēmis par labu lietota auto iegādei, labāk izmantojiet dīleru pakalpojumus. Dīlerim ir vieglāk pārbaudīt datus par mašīnu, izmantojot gan vietējas, gan ārzemju datubāzes, turklāt uzticami autodīleri bieži vien ne tikai pārdod auto, bet arī nodrošina citus noderīgus pakalpojumus auto pircējiem – līzingu, tehnisko apkopi, palīdzību uz ceļa u.tml. Latvijas un visas Baltijas līderis lietotu auto tirdzniecībā ir BRC auto. Kas padara šo tirgotāju par īpašu?

BRC auto – autodīleris ar garantiju
BRC Auto ir vairāk nekā 20 gadus ilga pieredze lietotu auto tirdzniecībā. Lielākais autodīleris Baltijas reģionā piedāvā saviem klientiem ap 11 miljoniem automašīnu no visas Eiropas, tostarp:
vieglās automašīnas;
kravas mašīnas;
autobusus;
lauksaimniecības iekārtas;
celtniecības aprīkojumu.

Un tas vēl nav viss – sadarbībā ar lielāko lietotu automašīnu platformu mobile.de, BRC auto nodrošina potenciālajiem pircējiem piekļuvi 65 miljoniem sludinājumiem no visas pasaules. Izvēlētais auto tiek piegādāts Latvijā aptuveni nedēļas laikā. Attālums nav šķērslis skrupulozai auto vēstures pārbaudei, un BRC auto garantē – lai kāda būtu Jūsu izvēle, vienmēr saņemsiet pilnu un precīzu informāciju par mašīnas:
tehnisko stāvokli;
nobraukumu;
izmantošanas vēsturi;
iesaisti negadījumos;
apkopju biežumu.

Lai lietota auto iegāde būtu vēl drošāka un draudzīgāka pircējam, BRC Auto piedāvā unikālu pakalpojumu – 24 mēnešu ilgu garantiju lietotiem auto neatkarīgi no izlaiduma gada un nobraukuma.

Ja lietota auto iegāde no fiziskās personas bieži vien ir kaķis maisā, sadarbība ar BRC vienmēr ir droša un izdevīga. Ienāciet BRC auto mājaslapā un izvēlieties lietotu auto, kas atbilst Jūsu prasībām un iespējām!