Staburags.lv ARHĪVS

8 vienkārši ieradumi, kas palīdzēs ietaupīt

.

2017. gada 21. decembris 11:28

117
8 vienkārši ieradumi, kas palīdzēs ietaupīt

8 vienkārši ieradumi, kas palīdzēs ietaupīt


Dažreiz visgrūtākais, kas naudas taupīšanā vien var būt, ir vienkārši sākt to darīt. Protams, var piekrist, ka nav viegli saprast, kas būtu pirmais, ko izdarīt, lai ietaupītu. Tāpat arī ir grūti noteikt, kā iekrāto naudu izmantot, lai sasniegtu savus finansiālos mērķus. Šis ceļvedis tev palīdzēs saprast, kādus ieradumus ieviest savā dzīvē, lai realizētu taupīšanas plānu.

  • Piefiksē visas savas izmaksas. Pirmais solis ceļā uz naudas taupīšanu ir savu izdevumu apkopošana. Vari izmantot vienkāršu papīra lapu, telefona aplikācija vai Excel dokumentu datorā. Svarīgi ir piefiksēt visas jomas, kurās tu tērē naudu, tai skaitā arī kredītsaistības – ja tev ir kredītlīnija vai cita veida aizņēmums, arī to mēneša maksas vajadzētu ņemt vērā. Kad visi izdevumi ir sarakstīti, tu vari tos sadalīt kategorijās, lai pēc tam būtu vieglāk saprast, kurām no tām tiek novirzīta vislielākā summa. Vari atsevišķi izdalīt pārtiku, īres maksu, degvielas izmaksas, kredītus utt. Lai vieglāk pārvaldītu izdevumus, saglabā visus pirkumu čekus.

  • Izveido budžeta plānu. Kad izdevumi sarindoti, tu vari sākt kontrolēt tos, saskaņā ar budžeta plānu. Tam jābūt izveidotam tā, lai izdevumi nebūtu lielāki par ienākumiem. Tāpat tev ir jāņem vērā arī neplānotas izmaksas, piemēram auto remonts.

  • Ieplāno naudas taupīšanu. Kad izveidots budžeta plāns ar vairākām kategorijām, pievieno jaunu sadaļu, kas attieksies uz ietaupījumiem. Katru mēnesi centies atvēlēt tiem 10 – 15% no saviem ienākumiem. Ja tomēr saproti, ka nevari atļauties iekrāt šādu summu, vari sākt ar mazāku daļu. Lai atvieglotu šo procesu, aplūko sava budžeta plānu un identificē tās jomas, kurām tu vari tērēt mazāk, piemēram, izklaides, ēšana ārpus mājas utt. Uzskati ietaupījumus par regulāru izdevumus, tas palīdzēs tev iedzīvināt jaunus paradumus savā ikdienā.

  • Izvēlies mērķi, kam naudu krāt. Labākā motivācija naudas krāšanai ir konkrēta mērķa uzstādīšana. Iespējams, tā arī ātrāka mājokļa kredīta atmaksa, došanā ceļojumā, jauna datora iegāde vai kas cits. Ja tev ir vairāki mērķi, vari tos iedalīt ilgtermiņa un īstermiņa kategorijās: īstermiņa mērķi (1 – 3 gadi): iekrājumi neparedzētām situācijām, atvaļinājums, mašīnas kredīta atmaksa; ilgtermiņa mērķi (4 un vairāk gadi): finansiālā drošība vecumdienās, bērnu izglītošana, mājas kredīta atmaksa vai remonts.

  • Nosaki savas prioritātes. Pēc tam, kad ienākumi un izdevumi ir sakārtoti pārskatāmā budžetā, taviem finansiālajiem mērķiem būs liela ietekme uz to, kā tu taupīsi naudu. Atceries, ka ilgtermiņa mērķiem, piemēram, nodrošinātām vecumdienām, nevajadzētu apgrūtināt vai apstādināt īstermiņa mērķu sasniegšanu. Lai vieglāk kontrolētu šo procesu, ir nepieciešams noteikt prioritātes. Tās tev ļaus saprast, kā labāk ietaupīt. Piemēram, ja tu zini, ka tuvākajā nākotnē iegādāsies jaunu automašīnu, vēlams jau laicīgi sākt krāt naudu šim mērķim. Protams, alternatīva tam ir arī kredīts, kuru pēc tam varēsi atmaksāt, atvēlot noteiktu summu katru mēnesi.

  • Izvēlies pareizos rīkus. Ja tu plāno ietaupīt naudu vairākiem īstermiņa mērķiem, ir ieteicams padomāt par finanšu līdzekļu noguldīšanu. Tu vari daļu summas noguldīt krājkontā, lai pēc pāris gadiem tās apjoms būtu audzis. Tāpat, ja vēlies un ja ir iespēja, vari mēģināt naudu ieguldīt kādā darījumā, no kura tu pēc laika saņemtu atpakaļ lielāku summu. Savukārt ilgtermiņa mērķu sasniegšanai ir pieejami pensiju līmeņi, kā arī īpaši šim mērķim paredzēti krājkonti. Vēl viena iespēja ir noguldīt naudu kopieguldījumu fondā. Protams, katrā no šiem gadījumiem tev ir jāizvērtē sava individuālā un arī kopējā ģimenes situācija, jāņem vērā dažādi riski, kā arī jāsaprot, ka šo mērķu sasniegšana var prasīt ne tikai 10, bet vairāk gadus.

  • Uzstādi automātisko naudas ietaupīšanas sistēmu. Mūsdienās teju katra internetbanka piedāvā iespēju izveidot automātisko maksājumu. Arī tu vari to izveidot, izvēloties noteiktu summu, kāda katru mēnesi, kad saņemsi algu, tiks pārskaitīta uz tavu krājkontu. Automātiskie pārskaitījumi ir ļoti ērti, jo tie neliek tev visu laiku domāt par to, cik naudas tev mēnesī jāatliek iekrājumiem. Tas viss notiek pats no sevis. Turklāt fakts, ka šie noguldījumi atrodas citā kontā, samazina vēlmi tos iztērēt. Iekrājumiem un ikdienas tēriņu naudai nekādā gadījumā nevajadzētu atrasties vienā un tajā pašā kontā.

  • Vēro, kā tavi iekrājumi aug. Katru mēnesi pārbaudi savu progresu. Tas ne tikai motivēs tevi turēties pie izveidotā plāna, bet arī padarīs tevi par stabilāku, noteiktāku, pacietīgāku un veiksmīgāku cilvēku. Tu zināsi, ka tev ir “drošības spilvens”, uz kuru paļauties noteiktās situācijās un ka spēsi atrisināt finansiālas problēmas, ja tādas radīsies. Turklāt, ir taču tik labi apzināties, ka neesi ne no viena atkarīgs, vai ne?

Ir saprotams, ka dažkārt savas finansiālās situācijas kontrolēšana var būt visai liels izaicinājums. Ne katrs no mums spēj saņemties un paskatīties realitātei acīs, kā arī mēdz gadīties, ka cilvēki vienkārši nevar turēties pretī kārdinājumam iztērēt visu algu. Par laimi, mūsdienās ir speciālisti, kas palīdz saprast, kā labāk pārvaldīt savu finansiālo situāciju. Tie ir finanšu konsultanti, kas specializējušies tieši naudas jautājumu un problēmu risināšanā. Ja jūti, ka pašam ir par grūtu izveidot budžeta plānu, vai saprast kā un cik lielu naudas summu vari atlikt ietaupījumiem, dodies uz konsultāciju, un speciālists, izpētot tavu situāciju, palīdzēs rast veiksmīgāko risinājumu.

Lai arī kāds būtu tavs mērķis – liels vai mazs, galvenais ir gribasspēks darīt kaut ko lietas labā, lai mainītu esošo situāciju uz pozitīvo pusi!