Staburags.lv ARHĪVS

Kā atbalstīt draugu, kurš nokļuvis parādos

.

2017. gada 18. decembris 15:54

68
Kā atbalstīt draugu, kurš nokļuvis parādos

Kad esam nodibinājuši stingras draudzības saites ar mums tuviem cilvēkiem, lielākā daļa no mums vēlas domāt, ka arī savam draugam paši esam kā lieliski un neaizstājami draugi, kas palīdzes, ja dzīvē radīsies tāda vajadzība. Bet, ja kārtējais lētākais naudas aizdevums jeb billigste kviklån ir novedis jūsu draugu parādos, vai arī tad esat tikpat labs draugs, kāds viņam šajā grūtajā laikā būtu nepieciešams?


Ja jūsu draugs, piemēram, šķir laulību, zaudē darbu vai ir jauna darba meklējumos, jūs, protams, vēlaties darīt visu, lai viņu atbalstītu šajā dzīves posmā, vai ne? Un otrādi, jūs cerat, ka arī jūsu draugi, protams, atdarīs jums ar to pašu, ja jums pašam gadīsies nonākt kāda no minētajam situācijām. Draudzība neapšaubāmi ir divvirziena kustība, kas ietver abu pušu pienesumu vienlīdzīgās daļās. Tomēr kad kāds lielā mērā ir iekļuvis parādos, bieži vien viņu draugi nesaprot parāda ietekmi uz viņu dzīvi un nespēj sniegt nepieciešamo atbalstu, kas varētu pozitīvi palīdzēt parādos slīgstošajam draugam.


Nonākšana parādos vēl joprojām ir visai nepatīkams un tāds kā tabu temats, par ko runāt. Un bieži, ja jūs pats nekad neesat cīnījies ar parādsaistībām un aizdevums ar negatīvu kredītvēsturi (lån trods rki) nav bijis aktualitāšu sarakstā ne reizi jūsu finanšu vēsturē, jūs, iespējams, nespēsiet pilnībā novērtēt to, kā jūsu draugs pārdzīvo esošo parādu situāciju. Dažiem indivīdiem parāds var būt tikpat postošs, kā kādam citam laulības šķiršana. Nespēja atbalstīt draugu šinī situācijā varētu negatīvi ietekmēt jūsu draudzību ilgtermiņā. Tomēr vēlamies jūs nomierināt – ja jums ir draugs, kurš cīnās ar parādiem, ir dažas lietas, ko jūs varat darīt, lai palīdzētu viņiem, un tanī pašā laikā spētu saglabāt savstarpējo draudzību.


Kādam, kurš ir iestidzis parādos, noteikti nav nepieciešami finansiālie uzmanības novērsēji. Kā to saprast?

Bieži regulāri draudzības savstarpējie rituāli ir saistīti ar kopīgām vakariņām ārpus mājas, kino un ballīšu apmeklējumiem un brīvdienu izbraucieniem ārpus pilsētas. Bet lieta ir tāda, ka kāds, kam ir daudz (vai pat tikai viens) parādu, nevar atļauties tērēt jebkādus papildus līdzekļus šīm lietām, jo viņam šādu līdzekļu vienkārši nav. Taču arī parādos slīgstošais draugs, iespējams, pats to nemaz nespēs ieraudzīt un, lai pievienotos kopīgām aktivitātēm, slīks vēl dziļākos parādos. Līdz kādā brīdī jūsu draugs tiks pakļauts skarbajai realitātei, ka viņi vienkārši nevar atļauties nopirkt lietas, ko viņi vēlas un dažreiz arī lietas, kas viņiem ir būtiski vajadzīgas. Šāda atklāsme var novest pat pie depresijas un atsvešināšanās.


Šeit jums ir iespēja izdarīt divas lietas, ja vēlaties būt labāks draugs un tiešām atbalstīt. Ja jūsu draugs sāk teikt, ka vairs nevar satikties bāros un vecpilsēta uz kārtējo iedzeršanu, vai arī nevar it kā tikt prom laikā no darba vai arī viņam plānots strādāt brīvdienās (jau kuro nedēļu pēc kārtas), pirmkārt, jūs varētu mēģināt aprunāties ar viņu un noskaidrot, kas tieši ir noticis. Iespējams, jūsu draugs būs pietiekami atklāts, lai pastāstītu, kas notiek ar viņa parādu situāciju. Vienkārši dariet viņam zināmu, ka jūs esat te, ja draugam nepieciešams izrunāties vai pavadīt vakaru kopā mājās, bez liekiem tēriņiem, pat ja jūs personīgi pilnībā nespējat izprast viņu situāciju. Jums tā noteikti nav jāatrisina, bet jums ir visas iespējas neatsvešināties un sniegt emocionālu atbalstu.


Otrkārt, lai cik dīvaini tas arī neizklausītos, mēģiniet pārtraukt savu draugu aicināt darīt lietas, kas maksā naudu. Viņiem, iespējams, jums pateikt nē būs grūtāk, nekā aizņemties naudu, lai dotos ar jums kopa izklaidēties. Lai būtu patiesi atbalstoši – nāciet klajā ar izklaidēm, kas jums abiem sagādā prieku, bet nemaksās ne centa. Vai pārsteidziet savu draugu un izmaksājiet viņam kādu no šīm izklaidēm kā dāvanu.