Staburags.lv ARHĪVS

Latvijā sāk darbu mobilais veselības aprūpes centrs

2010. gada 19. jūlijs 14:28

1461
Latvijā sāk darbu mobilais veselības aprūpes centrs

Sestdien vinīgi tklāts Mobilais veselības aprūpes centrs. Tas ir 12 metrus garš moderns transporta līdzeklis, kas pielāgots diagnostisko un profilaktisko medicīnas pakalpojumu sniegšanai. Mobilajā veselības aprūpes centrā ārsti no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sniegs bezmaksas veselības aprūpi bērniem Latvijas novados, kur ir apgrūtināta specializētās pediatriskās medicīniskās aprūpes saņemšana.

Programmu Mobilais veselības aprūpes centrs aizsāk labdarības organizācijas Ronald McDonald House Charities pārstāvniecība Latvijā (RMHC Latvija). “Mūsu mērķis ir bērniem Latvijas novados padarīt pieejamākus medicīniskos pakalpojumus, nodrošināt regulāras primārās medicīniskās pārbaudes un savlaicīgu norīkojumu pie kvalificētiem speciālistiem. Ar šo unikālo centru mēs gadā varēsim palīdzēt vairāk nekā 5000 bērniem,” norāda organizācijas direktore Vija Tirzmale.

Mobilajā veselības aprūpes centrā bez maksas varēs saņemt bērnu oftalmologa, pulmonologa, neirologa, endokrinologa, kardiologa, gastroenterologa un kur tas nepieciešams, arī pediatra konsultācijas, kā arī plašu izglītojošo programmu. Tajā atrodas divas pacientu izmeklēšanas telpas un pieņemšanas telpa. Pakalpojumi tiks sniegti sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem.

“Latvijas lielākā vērtība ir bērni, tāpēc rūpes par viņu veselību jāuzskata par vienu no mūsu valsts galvenām prioritātēm. Mobilais veselības aprūpes centrs paver jaunas iespējas tuvināt Bērnu klīniskās universitātes speciālistu palīdzību Latvijas laukos dzīvojošiem bērniem. Strādājot kopā ar speciālistiem un vietējiem mediķiem, kā arī saņemot atbalstu no novada pašvaldībām un sabiedrības, mēs noteikti varam vairāk!”, uzsver Prof., LZA kor.loc. Dace Gardovska, RSU Pediatrijas katedras vadītāja un BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja.

Prieku un gandarījumu par Mobilā veselības aprūpes centra atklāšanu ir paudis Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatleres kundze: “Mobilais veselības aprūpes centrs sāk savu darbību ar izcilu speciālistu līdzdalību un izmantojot labāko pieejamo aparatūru. Tas ir augsts standarts, kuru novērtēs mazie pacienti un viņu vecāki.” Savā apsveikuma vēstule Valsts prezidents ar kundzi pasakās visiem, kuri palīdzējuši tapt šim projektam, ieguldot vairāku gadu darbu, laiku, līdzekļus un sirds degsmi.


Mobilā veselības aprūpes centra braucieni uz novadiem sāksies 2010.gada septembrī. Pirmajos 4 mēnešos paredzēts doties uz Dagdas, Aglonas, Alūksnes un Apes novadiem un Līvānu pilsētu. Viens speciālists dienā varēs izmeklēt 12-15 pacientus. Katrā vizītē plānots pavadīt 1-3 dienas.

“Programma Mobilais veselības aprūpes centrs ir pielāgota katra novada bērnu vajadzībām, nodrošinot atbilstošu speciālistu medicīniskos pakalpojumus. Uzskatu,ka ikviena pašvaldība būs ieinteresēta sadarboties ar programmas autoriem, jo pakalpojums ir bez maksas, nav liekas birokrātijas un speciālisti apņemas pieņemt bērnus arī bez nosūtījumiem,” komentē Dr. Vadims Krimans, ģimenes ārsts un SIA “Līvānu slimnīca” valdes priekšsēdētājs.

Programma nodarbinās vairāk nekā 25 cilvēkus, ieskaitot medicīnas profesionāļus, uz pilnu vai daļēju darba slodzi. Tās realizēšanai gadā nepieciešami EUR 200 000, no kuriem EUR 110 000 paredzēti medicīnas profesionāļu darba atalgojumam. Projekta izmaksas tiek segtas no ziedojumiem – gan uzņēmumu, gan privātiem ziedojumiem no ziedojumu kastītēm, kas izvietotas McDonalds restorānos un Radisson Blu viesnīcās Rīgā.