Staburags.lv ARHĪVS

Kā atļauties dzīvot dārgā pilsētā?

.

2017. gada 8. novembris 09:06

59
Kā atļauties dzīvot dārgā pilsētā?

Viena no lielākajām problēmām, ar ko šodien saskaras lielpilsētu jaunieši, ir kā baudīt komfortablu dzīvesveidu dārgā pilsētā ar pirmo, bieži zemu apmaksāto darbu un studentu kredītu uz pleciem. Kā lēti dzīvot dārgā pilsētā? Mēģinājām atšķetināt šo jautājumu, pievēršot uzmanību dažādiem veidiem, kā gudri ietaupīt un sadalīt naudu pareizajās pozīcijās.

Cik daudz jums vajadzētu tērēt dzīvesvietai?  Labā prakse ir tērēt ne vairāk kā 35% no neto ienākumiem uz visiem mājokļa izdevumiem. Tas ietver sevī gan īres maksu vai hipotēkas maksājumus, kā arī komunālos pakalpojumus, apdrošināšanu, remontu un uzturēšanas izdevumus un tamlīdzīgi. Jauniešiem, kuri apmetušies uz dzīvi galvaspilsētā, gan varētu nepietikt ar atliktajiem 35%, tāpēc gudri ir meklēt tādu mājokli, kura izmaksas varētu dalīt uz vairākiem iemītniekiem. Ja jūs neesat automašīnas īpašnieks un ikdienā auto neizmantosiet, tad uz šī rēķina jūs varat tērēt pat līdz 50% no jūsu neto ienākumiem uz mājokļa izmaksām. Tas tāpēc, ka vidēji 15% no neto ienākumiem tiek tērēti transportam. Tomēr, jūs vienmēr varat būtiski samazināt transporta izmaksas, izvēloties dzīvot tuvāk savai darba, studiju vietai un mīļākajām izklaides vietām. Nekad nenāk par ļaunu koncentrēties uz lielāko izdevumu daļas samazināšanu, tātad par mājokli. 

Patiesais noslēpums atļauties dzīvot pilsētā, kuru esat izvēlējies, ir atrast šajā vietā visizdevīgāko iespēju. Šim nolūkam ir vairāki iespējamie izpildes veidi:

īrējiet dzīvokli kopā ar vēl kādu vai vairākiem istabas biedriem;

ja nevarat atļauties pirmo iemaksu par īres līguma noslēgšanu, nemetiet plinti krūmos, 500 eiro kredīti ir pieejami arī jauniešiem, un tas varētu derēt kā pirmais nodrošinājums, lai jūs nepaliktu bez jumta uz galvas;

ja vēlaties dzīvot viens – izvēlieties maksimāli mazu telpu, lai tas samazinātu komunālos maksājumus. Studio tipa dzīvoklis, kur viss, izņemot labierīcības, apvienots vienā telpā, būs tieši laika;

izvēlieties vecāku ēku, tai bieži būs zemāki apsaimniekošanas izdevumi;

atsakieties no “obligātās” santehnikas, piemēram, trauku mazgājamās mašīnas vai veļas mazgāšanas, kas tikai aizņem lieku telpu un paaugstina komunālos maksājumus;

sastādiet sarakstu ar reālām minimālām prasībām, kas spētu jūs apmierināt dzīvokļa jautājumā.

Saņemt ikmēneša algu, protams, ir labi, bet vēl labāk ir mēģināt atrast veidus, kā papildināt savus ikmēneša ienākumus. Jums būs lielākas izredzes laicīgi nomaksāt visus rēķinus, ja palielināsiet savus ienākumus ar kādām haltūrām. Vienkāršākais veids, kā atļauties kaut ko papildus ārpus jūsu budžeta, ir izveidot papildu ienākumu plūsmu. Iespējams, tikai papildus 100 vai 200 eiro mēnesī ļaus jums atļauties dzīvot tur, kur jūs patiesi vēlaties. Tāpēc aktuāls kļūst jautājumus, kur un kā jūs varētu papildus piepelnīties. Variantu ir daudz, bet tas atkarīgs no jūsu talantiem un brīvā laika. Tikai neķerieties pie pēdējā salmiņa izmantot kredits247.lv tipa mājaslapas papildus ienākumu meklējumos, ir daudz radošākas pieejas šim jautājumam. Varat vakaros un brīvdienās pieskatīt bērnus vai pasniegt privātstundas kādā no priekšmetiem, kas jums patiesi padodas. Varat piestrādāt veikalos vai noliktavās – mazum un vairumtirgotājiem vienmēr nepieciešamas papildus rokas.

Pat ja jūs uzņematies risku pārcelties uz dārgu pilsētu, kurā potenciāli ir daudz vairāk darba vietu un iespēju nekā mazpilsētā, tas tomēr nedos jums nekādas garantijas uz izdošanos. Ir svarīgi sadarboties, meklēt jaunus kontaktus un pazīšanās, būt labam cilvēkam un attīstīt darba tirgū nepieciešamās prasmes. Konkurence vienmēr būs sīva, lai kur jūs arī neatrastos. Svarīgi ir nenokārt galvu pie pirmajām grūtībām, jo pētījumi ir pierādījuši, ka dzīvošana dārgās pilsētās var padarīt jūs bagātākus, laimīgākus un daudz diplomātiskus.