Staburags.lv ARHĪVS

Telpu uzkopšana – kā padarīt vidi sev apkārt kārtīgu un tīru?

.

2017. gada 31. oktobris 00:00

182
Telpu uzkopšana – kā padarīt vidi sev apkārt kārtīgu un tīru?

Vai kādreiz esi pieķēris sevi pie domas, ka beidzot ir pienācis laiks veikt ģenerāltīrīšanu, atbrīvojoties no visa liekā un padarot māju tīru un kārtīgu, taču nezini, ar ko lai sāk? Turpini lasīt šo rakstu, ja vēlies noskaidrot, kā veicama kvalitatīva telpu uzkopšana!

Viss sākas ar atbrīvošanos no nevajadzīgā


Lai gan telpu uzkopšana parasti tiek uzsākta ar tīrīšanas darbiem, sākt vajadzētu ar ko pavisam citu – atbrīvošanos no liekajām lietām. Vai Tavā dzīvesvietā atrodas priekšmeti, kurus jau ilgstoši neesi izmantojis? Drēbes, kurām vairs gan fiziski, gan morāli nav vietas Tavā drēbju skapī? Lietas, kuras joprojām glabā, jo “gan jau kaut kad noderēs”? Ja tā, ir pienācis laiks sākt ar visa liekā izmešanu.
Lieliskus padomus šajā jomā sniedz autores Marijas Kondo grāmata “Kārtības maģija”. To noteikti ir vērts izlasīt no vāka līdz vākam, taču īsumā grāmatā iekļautā ideja ir šāda – no itin visa, kas ikdienā vairs netiek izmantots, ir nepieciešams atbrīvoties. Tas, protams, nenozīmē, ka viss liekais uzreiz jāiemet atkritumu konteinerā – visu, kas vēl varētu noderēt citiem, vari vai nu par simbolisku samaksu pārdot, vai arī atdot. Liekās mantas vari arī sapakot un aizvest uz kādu no veikaliem vai nodošanas punktiem, kur tās iespējams nodot labdarībai. Bet, kad no visa liekā esi ticis vaļā, laiks veikt nākamo soli – ģenerāltīrīšanu.

Nākamais solis – plauktu tīrīšana

Lai telpu uzkopšana būtu pēc iespējas efektīvāka, ir būtiski ievērot konkrētu tīrīšanas kārtību. Tāpēc nākamais solis pēc atbrīvošanās no visa liekā ir plauktu tīrīšana un kārtošana. Lai to izdarītu, veic šādas darbības – no plauktiem un skapjiem izņem pilnīgi visu, kas tajos atrodas – sākot ar drēbēm un beidzot ar rakstāmlietām. Kad tas izdarīts, rūpīgi iztīri visus nodalījumus, un pēc tam, pirms visu ievieto atpakaļ, priekšmetus noslauki. Savukārt drēbes, ja vien tās pavisam nesen jau nav pabijušas veļas mašīnā, vislabāk ir izmazgāt.


Pamatu pamats – grīdas uzkopšana

Pat tad, ja esi nolēmis veikt pamata mājas uzkopšanu, bez grīdas seguma tīrīšanas neiztikt – tieši šī dzīvesvietas daļa visātrāk paliek netīra. Ja Tavā mājā atrodas paklāji, sāc ar to kopšanu, no sākuma veicot sūkšanu un pēc tam – arī mitro uzkopšanu, izmantojot specializētus līdzekļus. Kad tas paveikts, laiks ķerties pārējā grīdas seguma kopšanai, uzsūcot putekļus, bet pēc tam – veikt arī uzmazgāšanu. Savukārt, ja Tavā dzīvesvietā par grīdas segumu izvēlēts parkets vai koks, ik pa laikam to nepieciešams apstrādāt ar speciālu līdzekli.

Neaizmirsti par virsmām!

Telpu uzkopšana nav iedomājama arī bez virsmu tīrīšanas. Un virsmu mājās ir patiesi daudz – galdiem, palodzēm, sadzīves tehnikai (ledusskapim, plītij u.c.), izlietnēm, vannai, dušai. Katrai no virsmām nepieciešami citi kopšanas līdzekļi, piemēram, plīts virsmai un izlietnei parasti vajadzīgs abrazīvs līdzeklis, kas ļauj tikt galā ar tauku un kaļķakmens kārtu, bet koka virsmām šāds līdzeklis var tikai kaitēt.

Arī sienas un griesti mēdz noputēt

Lai gan sienu un griestu tīrībai uzmanība parasti tiek pievērsta mazāk, tam tā nevajadzētu būt, jo arī šīs telpas daļas gluži dabiski ar laiku kļūst netīras. Īpašu uzmanību pievērs sienām vannas istabā un tualetē – flīžu salaidumu vietas nereti mēdz zaudēt savu dabisko baltumu, tāpēc tām nepieciešama īpaša kopšana.

Daži knifiņi tīrākai un kārtīgai mājai
Lai māja būtu tīra un kārtīga ilgāku laika periodu un tīrīšanai vajadzētu pieķerties pēc iespējas retāk, ņem vērā šos trīs ieteikumus!

Mazāk ir vairāk
Šo teicienu iespējams attiecināt arī uz mājas kopšanu. Respektīvi, ja katru dienu veltīsi vien aptuveni 10 līdz 30 minūtes tam, lai dzīvesvieta būtu kārtīga un tīra (uzslaucīsi grīdu koridorā un virtuvē, notīrīsi virsmas, uz kurām tiek gatavots ēdiens, nomazgāsi traukus pēc katras maltītes, lietas pēc to izmantošanas novietosi tām paredzētajās vietās), jo retāk mājā vajadzēs veikt ģenerāltīrīšanu, kas var aizņemt vairākas stundas vai pat dienas.

Kopā jautrāk
Un, ja runājam par mājas uzkopšanu – arī efektīvāk! Pirmkārt, iesaistot mājas tīrīšanā un kārtošanā vairākus ģimenes locekļus, darbi uz priekšu ies daudz ātrāk, un, otrkārt, tādējādi katrs ģimenes loceklis pieradīs, kur katrai lietai jāatrodas. Tas īpaši attiecināms uz mazākajiem – jo ātrāk bērns pieradīs pie mājas tīrīšanas un kārtošanas, jo vieglāk viņam ar to būs nodarboties turpmāk. Taču, lai bērnam darbu laikā nepaliktu garlaicīgi, izdomā kādu spēli, kas noturēs uzmanību.

Laiks ir nauda
Lai telpu uzkopšana norisinātos pēc iespējas raitāk, ar hronometru uzņem katram darbam patērēto laiku – tas neļaus slinkot un ņemt nevajadzīgas pauzes. Turklāt, katru reizi veicot ģenerāltīrīšanu, vari censties pārspēt iepriekšējo uzkopšanas laiku (protams, neaizmirstot arī par kvalitāti).

Tīrīšanas darbi, kas var sagādāt problēmas

Ja plauktu un skapju kārtošana, kā arī grīdas tīrīšana ir pašsaprotamas darbības, kas neaizņem pārāk daudz laika un kuru veikšanai nav nepieciešamas specifiskas zināšanas, atsevišķi telpu uzkopšanas darbi var būt visnotaļ sarežģīti un laikietilpīgi.

Lūk, daži no tiem:
logu mazgāšana – dažu logu mazgāšana nelielā mājā vai dzīvoklī, kas atrodas pirmajā stāvā, vēl ir salīdzinoši vienkārša. Taču, ja logu ir daudz un tie atrodas augstāk par pirmo stāvu, to tīrīšana ir ne tikai laikietilpīga un sarežģīta, bet arī bīstama;
mēbeļu tīrīšana un apstrāde – lai gan pilnīga mēbeļu tīrīšana nav pasākums, kas jāveic katru nedēļu, bez tās ilgtermiņā neiztikt, it īpaši, ja mājoklī dzīvo arī mazi bērni vai dzīvnieki;
dezinfekcija/ deratizācija/ dezinsekcija – arī tad, ja mājoklī iemitinājušies nevēlami “ciemiņi”, atbrīvošanās no tiem var būt visai sarežģīta.
Kā rīkoties šādās situācijās?

Eco Baltia VIDE – profesionāla telpu uzkopšana

Gadījumā, ja Tev nav nepieciešamo zināšanu, laika vai vienkārši vēlēšanās veikt telpu uzkopšanu, aktuāls ir jautājums par to, kam šo darbu uzticēt. Ļoti iespējams, ka labākā opcija šādās situācijās ir uzkopšanas uzticēšana cilvēkiem, kuri ar to nodarbojas ikdienā. Tieši to piedāvā uzņēmums Eco Baltia VIDE, kas saviem klientiem piedāvā veikt tādus ar telpu uzkopšanu saistītus darbus kā:
telpu ģenerāltīrīšana;
logu un fasāžu mazgāšana;
cieto un mīksto grīdas segumu tīrīšana;
deratizācijas un dezinsekcijas darbi;
mīksto mēbeļu tīrīšana;
maināmo paklāju serviss, u.c.
Turklāt Eco Baltia VIDE piedāvā arī vairākus citus ar vidi un atkritumu apsaimniekošanu saistītus pakalpojumus, piemēram, sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, sezonālos pakalpojumus (lapu un zāles savākšana, sniega izvešana, jumtu tīrīšana u.c.), teritoriju uzkopšanu, būvgružu un lielgabarīta atkritumu apsaimniekošanu un citus.

Gadījumā, ja arī Tev nepieciešams kāds no šiem pakalpojumiem, dodies uz mājaslapu www.ecobaltiavide.lv, lai uzzinātu par tiem vairāk un nepieciešamības gadījumā – sazinātos ar uzņēmuma speciālistiem, lai vienotos par sadarbību!