Staburags.lv ARHĪVS

Laiks piepildīt burciņas!

www.staburags.lv

2017. gada 20. oktobris 00:00

2
Laiks piepildīt burciņas!

Kad klāt ražas laiks, tā vien gribas visu kaut kā pārstrādāt un sagatavot ziemai, lai nekas neietu postā. Turklāt mājās var pagatavot kaut ko tādu, ko veikalā nenopirksi. Piedāvājam jums dažas valcēnietes Sandras Bogdanovas netradicionālas receptes. Sandra ir strādājusi gan par pavāri, gan par konditori, bet šobrīd viņai tas vairāk ir vaļasprieks. San­drai ir liels dārzs, un viņai patīk eksperimentēt ar konservēšanu.

Plūmju kompots bez pasterizēšanas
Plūmes saliek burkās, aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 20 minūtēm. Ūdeni nolej katliņā, pieber attiecīgo daudzumu cukura un uzvāra sīrupu. Lej burkās, uzliek vāciņus. Burkas patur vēl zem segas, lai ilgāk ir karstas.

Plūmju ievārījums
Plūmes nomizo, izņem kauliņus un sagriež. Ja plūmes ir ļoti sulīgas, ūdeni nelej. Pieber cukuru, plūmes vāra, kamēr ievārījums gatavs. Vārīšanas beigās pievieno izspiestu citrona sulu un mandeļu liķieri.

Plūmju ievārījums ar tumšo šokolādi
1 kg tumšo plūmju, citrons, 100 g tumšās šokolādes (70%), 300 g ievārījuma cukura.
Plūmes nomazgā, nosusina un izņem kauliņus. Pārgriež uz pusēm un sablendē. Masu vārot, pievieno viena citrona sulu un cukuru. Vāra 10 minūtes. Noputo, palaikam apmaisa. Kad 10 minūtes vārījies, pievieno šokolādi. Samaisa, līdz šokolāde izkūst, un vēlreiz uzvāra. Lej burciņās un liek vēsā vietā. Garšīgs ļoti!  

Plūmes želejā
Plūmes, jāņogu sula, cukurs, želatīns.
Plūmes nomazgā, pārgriež uz pusēm un ar griezuma vietu uz leju liek burciņās. 0,5 l burciņai nepieciešams trīs tējkarotes (bez kaudzes) želatīna. Jāņogu sulu uzkarsē. 1 l sulai nepieciešams 0,5 kg cukura. Ar šo karsto jāņogu sīrupu pārlej plūmes. Burciņas pasterizē 80 grādos 10—15 minūtes. Ļoti garšīgs plūmju deserts ar putukrējumu vai saldējumu.

Persiku — bumbieru ievārījums
1 kg bumbieru (mīkstu), 1 kg persiku, 2 kg cukura, 1 glāze ābolu sulas.
Nomizo bumbierus, sagriež. Persikus sagriež plānās daiviņās. Augļus sajauc kopā, uzber cukuru un uzlej ābolu sulu. Atstāj 6—8 stundas vai uz nakti, lai sacukurojas. Katlā vāra 10 minūtes. Mazliet atdzesē un sablendē. Pēc tam vāra uz lēnas uguns stundu vai pusotru, līdz sāk biezēt.

Persiku — ābolu ievārījums
Ābolus un persikus nomizo, sagriež gabaliņos, uzvāra. Ūdeni nelej, bet ber cukuru. Vāra, kamēr gatavs. Vārīšanas pašās beigās pielej balto rumu “Malibu” (Sandrai šķiet, ka tieši tas ļoti piestāv persikiem). Proporcijas — cik ābolu, tik persiku. Cukurs — pēc izjūtas.

Kazeņu ievārījums
1 kg kazeņu, 300 ml ūdens, 1 kg ievārījuma cukura, 100 ml džina.
Ogas notīra, ja vajag, noskalo. Ber katlā un uzlej ūdeni. Vāra 10 minūtes. Pievieno cukuru. Vāra vēl trīs minūtes. Noputo. Pievieno džinu un samaisa. Vārīt vairāk nevajag. Karstu pilda tīrās burciņās. Ievārījums ir ļoti garšīgs, biezas konsistences un ogas ne pārāk stipri izšķīst.

Savvaļas pīlādžu želeja
Litrs savvaļas pīlādžu sulas, 1,5 kg cukura, nedaudz citronskābes, vaniļas cukurs.
Iztvaicē ogas. Uzvāra sulu, pievieno cukuru un vāra 10—15 minūtes. Pirms vārīšanas beigām pievieno citronskābi un vaniļu. Lej burkās un liek vēsumā. Krāsa ir skaista, garša — izsmalcināti rūgtena ar maigu vaniļas piegaršu.

Pīlādžu želeja
1 litram pīlādžu sulas nepieciešams 1,5 kg cukura. Ja izmanto ievārījuma cukuru, tad apmēram 0,5 kg.
Ogas attīra no kātiņiem, noskalo un tvaicē sulu tvaicējamajā katlā. Ja nav katla, tad ogas uzvāra ļoti mazā ūdens daudzumā un caur marlīti izspiež. Ja izmanto parasto cukuru, tad sulai pievieno cukuru un 24 stundas ļauj cukuram izkust vai arī maisot vāra uz straujas uguns. Noputo. Vāra 10—15 minūtes. Gatavību pārbauda ar pilienu palīdzību uz šķīvja maliņas. Karstu lej burciņās un aizvāko. Želeja sarec 2—4 stundu laikā. Ziemā tā ir īsta vitamīnu bumba pie tējas un labi palīdz saaukstēšanās gadījumā.
“Man kāda sieviete teica, ka pīlādžu želeju vajag ēst tukšā dūšā pa vienai karotītei, jo pīlādži satur daudz vitamīnu un dod spēcīgu enerģiju, kas aizsargā ne tikai pret vīrusiem un saaukstēšanos, bet arī pret ļauniem cilvēkiem un sliktām enerģijām. Un tas patiešām darbojas! Tā ka gatavosim pīlādžu želeju, ēdīsim, un visi labie gari stāvēs mums klāt!” saka Sandra.

Pīlādžu — ābolu želeja
800 g savvaļas pīlādžu, 200 g ābolu sulas, 1,5 kg cukura.
Pīlādžus iztvaicē, sulu uzvāra, noputo. Pievieno ābolu sulu, pieber cukuru un vāra 15 minūtes. Lej burkās un liek vēsumā. Šī želeja ir maigāka par tīru savvaļas pīlādžu želeju. Ļoti garda!

Pīlādžu ievārījums
200 ml ūdens, 200 g pīlādžu, 125 g ievārījuma cukura.
Vāra ūdeni ar cukuru, līdz tas pilnībā izšķīdis. Pievieno ogas, uz mazas uguns vāra, līdz sīrups iekrāsojas skaisti sārtā krāsā un ogas pagaršojot viducī vairs nešķiet skābas — apmēram 10—15 minūtes. Karstu pilda burciņās. Ļoti garšo ar tēju.

Ābolu — pīlādžu ievārījums
1,5 kg ābolu, 0,5 kg pīlādžu, 1,5 kg cukura.
Sagriež ābolus, pievieno pīlādžus. Pielej nedaudz ūdens un vāra. Kad nedaudz pašķīduši, pievieno cukuru. Vēl nedaudz pavāra apmēram divas minūtes. Karstu ievārījumu lej burciņās.