Staburags.lv ARHĪVS

Ziemas riepas ar radzēm — kas par tām būtu jāzina

.

2017. gada 18. oktobris 00:00

4655
Ziemas riepas ar radzēm — kas par tām būtu jāzina

Izvēloties ziemas riepas, viena no iespējām ir ziemas riepas ar radzēm. Latvijas klimatā un ziemas ceļu apstākļos tā ir diezgan izplatīta izvēle. Ja vēl tikai domājat par to, vai pirkt parastas ziemas riepas vai ar radzēm, tad papildu informācija par riepām ar radzēm noteikti var noderēt, lai pieņemtu pareizo lēmumu un izvērtētu, vai tiešām jūsu automašīnai ir nepieciešamas ziemas riepas ar radzēm.

1.Īpaši piemērotas lauku ceļiem, blīvam sniegam un apledojumam

Katrs riepu eksperts apstiprinās to, ka ziemas riepas ar radzēm vislabāk sevi parāda tieši uz tāda ceļa seguma, kur ir pieblietēts sniegs, kur ir svaigs apledojums, kur ir liela iespējamība, ka ceļš vispār nav tīrīts. Lai gan oficiāli ceļa uzturētājiem nevajadzētu pieļaut, ka šādi apstākļi ir uz ceļiem ilgāku laiku, tomēr realitāte liecina, ka Latvijā sniegs ir negaidīts pārsteigums ceļu uzturētājiem. Tāpēc var krietni nākties pagaidīt, līdz viņi noreaģēs un sāks kaut ko darīt lietas labā. Ja nevarat iedomāties, ka ceļa apstākļu dēļ netiekat tur, kur vēlaties, tad radzes būs neaizstājams palīgs ziemā. It īpaši, ja regulāri izbraucat ārpus pilsētas un uz mazākas nozīmes ceļiem.

2.Ar labāku veiktspēju ekstrēmos apstākļos, bet zemāku — uz sausa ceļa seguma
Radžotu riepu specifiskā īpašība ir tā, ka ekstrēmos ziemas apstākļos tās sevi pierāda ļoti labi, bet uz sausa ceļa seguma tām ir vājāka saķere. Tāpēc var gadīties, ka pilsētas braucējs, kurš ikdienā sastopas tikai ar labi uzturētu ceļa segumu, ir vīlies šo riepu veiktspējā. Tā nav riepu vaina, bet gan neatbilstoša izvēle, kas nesaskan ar reālajām braukšanas vajadzībām.

3.Radžotas riepas būs skaļākas

Ja esat no tiek autovadītājiem, kurus tracina dažādi auto radīti trokšņi, tad ziniet, ka ziemas riepas ar radzēm būs daudz skaļākas. Tas ir fakts, ar ko ir jāsamierinās. Tiem, kuri izvēlas šādas riepas pareizo iemeslu dēļ, tā ir niecīga neērtība pret tiem ieguvumiem, ko šādas riepas sniedz. Nav vērts pirkt radžotas riepas tikai modes vai iegribas pēc, jo neatbilstošos apstākļos tās vairāk traucēs un kaitinās, nevis palīdzēs.

4. Drošāka izvēle jaunajiem autovadītājiem

Ja doma par braukšanu ziemā pa Latvijas ceļiem rada pamatīgu stresu un šaubas par savām prasmēm, ja esat jaunais autovadītājs, kuram būs pirmās ziemas pie auto stūres, tad droši vien ziemas riepas ar radzēm būs izvēle, kas sniegs lielāku drošību. It īpaši, ja dzīvo un ikdienā pārvietojas pa mazākas nozīmes ceļiem. Bet arī uz lielajām šosejām nepieredzējušam braucējam radzes sniegs lielāku drošību. Bet tas neatceļ faktu, ka autoskolā ir jāiegūst maksimāli labas braukšanas prasmes arī sliktos laika apstākļos, kas tagad beidzot ir iekļauts arī obligātajos nosacījumos, jo ne vienmēr radzes būs tas īstais glābiņš.

5. Daudzviet Eiropā riepas ar radzēm ir aizliegtas
Šis punkts noteikti ir ļoti svarīgs tiem, kuri pieraduši pa Eiropu ceļot ar savu automašīnu. Daudzās Eiropas valstīs riepas ar radzēm ir aizliegts izmantot. Tas nozīmē, ka ar savu auto nevarēsiet doties iecerētajā braucienā. Būs jāmeklē kāds cits auto. Ja ceļojat bieži un gribat to darīt ar savu auto, tad riepas ar radzēm nebūs īstā izvēle. Radzes ir aizliegtas tādās valstīs kā Polija, Vācija, Beļģija un citās. Pirms nolemjat doties ārpus Latvijas ar auto, kam ir riepas ar radzēm, pārliecinieties, ka valstis, uz kurām braucat, atļauj lietot radzes ziemas sezonā. Šādam aizliegumam pamatā ir saistība ar to, ka pēc iespējas tiek saudzēts ceļa segums.

6. No 1. maija līdz 1.oktobrim ar radzēm Latvijā braukt aizliegts
Arī Latvijā darbojas daļējs aizliegums izmantot riepas ar radzēm noteiktā laika posmā. Tas ir no 1. maija līdz 1. oktobrim, kad uz ceļiem nedrīkst atrasties auto, kam ir radžotas riepas. Ja šis fakts tiek konstatēts, tad var rēķināties ar naudas sodu. Līdz 1. maijam jau jābūt uzliktām vasaras riepām. Ja ir ziemas riepas bez radzēm, tad šādas steigas nav, jo arī laika apstākļi pie mums ir neparedzami. Un nekas neliedz ar ziemas riepām braukt kaut visu vasaru, ko gan neviens neiesaka un nerekomendē, jo tas bojā ziemas riepas. Tāpat ziemas riepas vasaras apstākļos ir ar sliktāku veiktspēju un palielina degvielas patēriņu.