Staburags.lv ARHĪVS

Vai aizdot naudu tuviniekam?

.

2017. gada 4. oktobris 00:00

126
Vai aizdot naudu tuviniekam?

Kaut gan mūsdienās oficiālo aizdevumu piedāvājums jeb lainatarjous ir visai plašs, nereti cilvēki vispirms meklē citus veidus, kā iegūt naudu, piemēram, aizņemoties to no tuviniekiem. Pašam aizņēmējam tas ir izdevīgi daudzu iemeslu dēļ. Pirmkārt, par šādiem aizdevumiem parasti netiek prasīti procenti vai komisijas maksas. Otrkārt, tie nav tik riskanti, ko oficiālie aizdevumi, jo ir vieglāk sarunāt atmaksas termiņa pagarinājumu, kā arī nemaksāšanas gadījumā netiek aprēķināti nekādi soda procenti un treškārt, no likuma viedokļa, kredītņēmējam nekas nedraud, ja kredīts netiek atmaksāts. Tomēr ir arī  puse – aizdevējs. Ja kādreiz nonākat situācijā, kad kāds tuvinieks no jums lūdz aizdevumu, pirms piekrītat, apdomājiet sekojošas lietas.

Vai jums ir pietiekoši daudz naudas?


Pati pirmā lieta, ko apdomāt, noteikti ir jūsu paša iespējas prasīto summu aizdot. Ja jums ir izveidots uzkrājumu fonds jeb jums ir tā teikt “lieka nauda”, ko tāpat tuvākajā laikā neplānojat tērēt, no šāda viedokļa, jums nav nekādu problēmu naudu aizdot. Daudz citādāk ir tad, ja jums uzkrājumu nav. Ja plānojat aizdot naudu no jūsu patstāvīgajiem ienākumiem, jeb naudas, kas paredzēta tekošo tēriņu apmaksai, ir rūpīgi jāapdomā, vai varēsiet bez šīs naudas iztikt? Jums nevajadzētu apdraudēt savas finanses, lai palīdzētu citam, jo pēc tam pašam var nākties ņemt kredītus.

Vai jūsu finansiālā situācija ir stabila?


Tālāk ir jāpadomā arī par savas finansiālās situācijas stabilitāti, jo īpaši tad, ja runa ir par vidēja termiņa vai ilgtermiņa aizdevumiem. Pat tad, ja jūs aizdodat naudu no uzkrājumu fonda, var gadīties, ka jums pašam tā pēkšņi būs nepieciešama, jo īpaši tad, ja ir manāmas pazīmes, kas par to liecina. Piemēram, ja jūsu ienākumi nav regulāri un paredzami, naudu aizdot nevajadzētu, jo pastāv liela varbūtība, ka jums pašam to drīz vien ļoti vajadzēs. Tāpat naudu nevajadzētu dot tad, ja plānojat mainīt darbu, vai kādu citu iemeslu dēļ nespējat paredzēt savu finansiālo situāciju tuvākajā nākotnē.

Vai aizdevuma lūdzēja finansiālā situācija ir stabila?

Tieši tāpat ir jāizvērtē arī potenciālā aizņēmēja finansiālā situācija. Sīkumos noteikti visu tāpat nezināsiet, bet, pirms aizdodat naudu, apdomājiet, cik liela ir varbūtība, ka norunātajā laikā to nesaņemsiet atpakaļ? Noteikti noskaidrojiet iemeslus, kāpēc, šī nauda tuviniekam vispār ir nepieciešama, jo, ja viņam ir nopietnas, ilgstošas finanšu problēmas, pastāv liela iespēja, ka nauda laikā atmaksāta netiks. Tāpat mazliet padomājiet par viņa vispārējo finansiālo situāciju un attieksmi pret naudu kopumā. Ja viņš ir no izšķērdīgajiem, arī tad naudu visticamāk būs jāpagaida.

Vai jums tas neradīs zaudējumus?


Vēl jāpadomā par to, vai aizdevums jums neradīs finansiālus zaudējumus, naudas vērtības krituma dēļ. Ja runa ir par mazām summām un īsiem atmaksas termiņiem, šo punktu varat arī izlaist, jo mēneša laikā nelielai naudas summai kritums inflācijas rezultātā būs niecīgs, taču, ja runa ir jau par daudz nopietnākiem aizdevumiem, derētu parēķināt, cik daudz zaudēsiet. Piemēram, ja pieņemam, ka vidējā inflācija gadā ir ap 3% un jūs aizdodat 1 000 eiru uz gadu, tad šī izpalīdzēšana jums izmaksās 30 eiro. Būtu tikai godīgi šo summu pieprasīt no aizņēmēja.

Vai jūs šim cilvēka tiešām uzticaties?

Visbeidzot, jāpadomā arī par to, vai aizdevuma lūdzējs negrasās jūs apkrāpt. Ir jābūt ļoti lielai savstarpējai uzticībai, lai tā vienkārši, bez jebkādiem pierādījumiem un līgumiem aizdotu naudu otram cilvēkam, ar kuru jums nav kopējas finanses. Pat cilvēks, ko pazīstat jau kopš bērnības, var jūs izmantot un naudu beigās neatgriezt, tāpēc ļoti rūpīgi izvērtējiet, kam varat uzticēties un kam nē. Ja jūs māc šaubas par aizņēmēja nolūkiem, tomēr ļoti gribat izpalīdzēt, noteikti nodrošinieties, parakstot aizdevuma līgumu.