Staburags.lv ARHĪVS

Kā izvēlēties kafiju vai kafijas pupiņas

.

2017. gada 2. oktobris 13:53

1203
Kā izvēlēties kafiju vai kafijas pupiņas

Kafijas tirgus ir pilns ar dažādām izvēlēm, ir iespējams izbaudīt nebeidzami garšīgu un aromātisku kafiju neatkarīgi no tā, kur esat, tomēr varētu būt sarežģīti izvēlēties patiesi augstas kvalitātes produktu. Tātad, kas ir lietas, kam vajadzētu pievērt uzmanību un kas ir vissvarīgākie kritēriji, kuri var garantēt, ka iegūsiet visaugstākās kvalitātes kafiju?


Svaigums

Kafija nepaliek svaiga tik ilgi, cik varētu domāt, tāpēc nākošreiz, kad dodaties pirkt kafiju, pievērsiet uzmanību izlietot pirms datumam. Ja izvēlaties vakuuma iepakojumu, kafija var izturēt līdz pat pusotram gadam. Kad izvēlaties kafijas pupiņas, ir diezgan viegli noteikt cik tās ir svaigas uz tām vienkārši paskatoties. Svaigām pupiņām vajadzētu būt diezgan spīdīgām, jo tās tiek iepakotas ar ēteriskajām eļļām. Kafijas pupiņām vajadzētu būt veselīgām, bez redzamām plaisām. Tikai daži cilvēki to zina, bet kafiju vajadzētu glabāt aizvērtā konteinerī ledusskapī. Tas saglabās gan garšu, gan aromātu līdz pat gadam! Kafija vakuuma iepakojumā paliks svaiga kamēr netiks atvērts iepakojums, bet tiklīdz to atveriet, ieberiet kafiju hermētiskā iepakojumā un izmantojiet divu nedēļu laikā.


Kafijas grauzdēšana

Kafijas pupiņas grauzdē dažas minūtes 200 grādos pēc Celsija, līdz tās kļūst tumši brūnas. Ir daži veidi, kā grauzdēt pupiņas un katrs no tiem atļauj pupiņām izveidot unikālas garšas.

  • Viegls grauzdējums parasti ir Arabica kafijai. Viegls grauzdējums ļaus izcelt kafijas garšu;

  • Vidējs grauzdējums padarīs pupiņas tumšākas un piedos tām eļļainu spīdumu. Kafijai izveidosies nedaudz rūgta garša;

  • Tumšs grauzdējums piedod rūgtumu un dziļu, tumšu krāsu. Šis grauzdējums ir labākais priekš ekspreso.


Galvenie kafijas veidi

Ir tik daudz kafijas veidu, ka būtu grūti tos visus saskaitīt! Ja vienmēr izvēlaties jau samaltu kafiju, ir labi zināt, ka tā vienmēr ir divu vai vairāk kafijas veidu sajaukums. Dažreiz ražotāji uz paciņas rakstīs, ka tā ir 100% Arabica, tomēr tie parasti ir meli. Pavisam cita lieta, ja izvēlaties veselas pupiņas. Ir trīs galvenie kafijas pupiņu veidi:

  • Arabica, kas ir pazīstama kā kafijas elite. Tā ir augstākās kvalitātes kafija, audzēta nogāzēs, kur ir diezgan mitrs. Arabica pupiņām ir neticami balansēta garša un fenomenāls aromāts;

  • Robusta ir kafijas veids, ko parasti audzē zemienēs. Visbiežāk redzēsiet sajaukumus ar Robusta un vēl kādu kafijas veidu, tā kā Robustai ir diezgan dziļa, spēcīga garša. Šķīstošā kafija parasti ir veidota no šī veida pupiņām.

  • Liberica kafijas pupiņas arī izmanto, lai pagatavotu kafijas dzērienus un šķīstošo kafiju. Tomēr tas ir visretāk sastopamais kafijas veids.


Šķīstošā kafija garšas un aromāta ziņā nekad nesacentīsies ar īstu kafiju. Parasti šķīstošo kafiju veido no vidējas vai zemas klases Robusta pupiņu maisījuma. Lētāko šķīstošo kafiju taisa izmantojot kaltēšanas metodi, kafijas pupiņu gabalu saldēšana veido daudz augstākas kvalitātes šķīstošo kafiju. Kad runa iet par kafiju bez kofeīna, tā smaržo un garšo tāpat, tomēr sagatavošanas metode ir citādāka. Tvaika un dabīgie šķīdinātāji noņem kofeīnu no neapstrādātām kafijas pupiņām. Kafijas dzērienus dažreiz veido no cigoriņu saknēm, kuras izkaltē, grauzdē un tad samaļ. Malšanas laikā iegūst noteiktu daudzumu aromātisko eļļu. Ir arī kafijas dzērieni, kurus veido no kastaņiem, zīlēm, auzām utt.


Kafijas cena

Kad jāizvēlas kafija, cilvēki visvairāk uzmanības pievērš cenai. Dažādas atlaides vienmēr šķiet pievilcīgas, tomēr ir svarīgi saprast, ka lieliskas kvalitātes kafija nekad nebūs ļoti lēta. Kafijas kvalitātes rada lielu atšķirību, tāpēc esiet uzmanīgi un neizvēlaties sliktas kvalitātes kafiju tikai tāpēc, ka tai ir atlaide.