Staburags.lv ARHĪVS

Kā neļaut sev veikt impulsīvus pirkumus?

.

2017. gada 29. septembris 00:00

56
Kā neļaut sev veikt impulsīvus pirkumus?

Ļoti bieži cilvēku finansiālo situāciju bojā tieši spontāni pirkumi. Pat tad, ja cilvēks apzinās to, ka naudu ir jātaupa un tiek plānots budžets, tas neko nedod, ja regulāri tiek nopirktas preces, kas nemaz nav plānotas un vajadzīgas. Tā bieži vien tiek pārtērēti finanšu līdzekļi un mēneša beigās ir jāņem ātrais kredīts (snabblån online), lai varētu nosegt obligātos maksājumus līdz nākamajai algai. Aizdevumi ilgtermiņā visu padara vēl sliktāku un sasniegt finansiālo stabilitāti tā arī neizdodas. Lai to nepieļautu, ir jāpanāk, ka šādi impulsīvi pirkumi vairs netiek veikti.

Motivējiet sevi

Jāsāk ir ar sevis motivēšanu. Vienkārši padomājiet par to, cik daudz labāka varētu būt jūsu dzīve, ja jūsu finansiālā situācija būtu stabila un jums vairs nevajadzētu regulāri satraukties par naudas trūkumu. Tāpat apdomājiet arī to, cik lietderīgi vai, pareizāk sakot, nelietderīgi ir bijuši visi veiktie spontāni pirkumi un kāds ir jūsu ieguvums no tiem. Jums jāpārliecina sevi, par to, ka šādi pirkumi jums un jūsu finansēm nodara tikai ļaunu un tad, katru reizi, kad gribēsiet atkal kaut ko neplānoti nopirkt, atgādiniet sev, kāpēc to nevajadzētu darīt.

Neejiet uz veikaliem izklaides pēc

Kad būsiet sapratis to, kāpēc no šos pirkumus nevajadzētu veikt, ir jāpalīdz sev no tiem izvairīties. Viens no labākajiem veidiem ir nemaz neļaut sev iespēju kaut ko liki pirkt, vienkārši bez vajadzības neejot uz veikaliem. Daudziem iepirkšanās ir kā savdabīga izklaide. Veikali tiek pameklēti tikai lai paskatītos, kas tajos jauns un papriecētu acis, taču tiem cilvēkiem, kam ir problēmas ar spontānu pirkumu veikšanu, tas ir tikai pamudinājums uz liekiem tēriņiem. Ja jum veikalā neko nevajag, tad vienkārši uz to neejiet. Vislabāk, atrodiet sev kādu hobiju, kas aizpildīs jūsu brīvo laiku un staigāšanai pa veikaliem laika vairs nepietiks.

Ņemiet līdzi iepirkumu sarakstu

Protams, šad un tad jau uz veikaliem tomēr jāiet, jo ik pa laikam uzrodas kādi pirkumi, ko jāveic. Lai gājiens uz veikalu pēc visa vajadzīgā nepārvērstos par kārtējo naudas šķērdēšanas pasākumu, iepērcieties ar iepirkumu sarakstu. Mājās sarakstiet uz lapiņas visu, kas jums nepieciešams un centieties pie šī izveidotā saraksta pieturēties. Ja atrodiet kaut ko, kas nav sarakstā, nepērciet to. Pat tad, ja piedāvājums šķiet ļoti izdevīgs, palaidiet to garām, jo tas, visticamāk, būs kārtējais pirkums, ko vēlāk nožēlosiet.

Ņemiet līdzi tik daudz naudas, cik nepieciešams

Lai jūs fiziski nemaz nevarētu veikt spontānus pirkumus, ņemiet līdzi tikai tik daudz naudas, lai varētu nopirkt tikai nepieciešamo. Debetkartes un kredītkartes atstājiet mājās. Iepērcieties tikai ar skaidru naudu un jau iepriekš nosakiet budžetu, ko šajā dienā vai konkrētajā iepirkšanās reizē varat tērēt. Pat tad, ja kaut ko ļoti, ļoti gribēsiet nopirkt, nevervēsiet to izdarīt, ja jums nebūs līdzi liekas naudas.

Neizmantojiet kreditēšanas pakalpojumus


Visbeidzot, cilvēkiem, kuriem ir tieksme pārtērēties, noteikti nevajadzētu izmantot kreditēšanas pakalpojumus. Tas nozīmē, ka nevajadzētu pieteikties kredītkartēm, kredītlīnijām un ātrajiem kredītiem. Ja naudas aizdevumi būs pieejami jebkurā brīdī, būs iespējams veikt pat ļoti lielus, nevajadzīgus pirkumus, kas sabojās finansiālo situāciju vēl ļoti ilgu laiku uz priekšu. Ja kredīta ikmēneša maksājums jeb betalningsanmärkning netiek segts, tiek aprēķināti soda procenti un pēc tam ir ievērojami jāpārmaksā. Ja kredīta atmaksa tiek kavēta ilgstoši, sekas var būt vēl nopietnākas, tāpēc no kreditēšanas pakalpojumiem vajadzētu vienkārši izvairīties.

Ja jums ir problēmas ar spontānu pirkumu veikšanu, noteikti ir jāsāk rīkoties un sevi jāatradina no šī nevēlamā ieraduma. Ja to izdosies paveikt, jūs ietaupīsiet milzīgas naudas summas, savu dzīves kvalitāti nekādā vaidā nepazeminot. Noteikti ņemiet vērā visu iepriekš minēto un sakārtojiet savas finanses reizi par visām reizēm.