Staburags.lv ARHĪVS

Jauna kafejnīca — dāvana dzimšanas dienā

Guna Skaistkalne

2017. gada 22. septembris 00:00

953
Jauna kafejnīca — dāvana dzimšanas dienā

Atzīmējot viena gada jubileju “AK Gardumi vēstniecība” sev un saviem klientiem sagādājusi brīnišķīgu dāvanu — kafejnīcu jaunās, krietni plašākās telpās nekā iepriekš un arī daudzveidīgāku piedāvājumu apmeklētājiem.
Pagājušā gada septembrī durvis vēra “AK Gardumi vēstniecības” neliela kafejnīca ar diviem galdiņiem, un galvenais uzdevums bija nodot cilvēkiem vēsti par kūku cepēju Agitu Kuzmenkovu un viņas gatavotajiem saldumiem, nevis klientu apkalpošana. Piedāvājumā bija dažu veidu kūkas, pīrādziņi, cepumi, ko piedāvāja degustēt, allaž uz letes liekot kaut ko jaunu. Taču izrādās, ka vēstniecības apmeklētājiem ar to bija par maz.
Uzņēmuma līdzīpašniece un Agitas māsa Dace Zandberga stāsta: “Sākumā tā tiešām bija domāta tikai kā radošā telpa Agitai un kādam palīgam, bet izrādījās, ka cilvēkiem patīk un garšo, un arvien vairāk apmeklētāju vēlējās kādu kūciņu nobaudīt turpat uz vietas. Vecās telpas kļuva par šauru, un mēs vairs nevarējām apmierināt visu pieprasījumu, tāpēc sākām meklēt plašākas telpas.” Tās atrada turpat blakus. Visi trīs uzņēmuma īpašnieki salika galvas kopā, apspriedās un nolēma, ka riskēs. “Paši sev noteicām, ka viss jāpaveic līdz 1. septembrim, lai cilvēki pie mums jauki varētu nosvinēt pirmo skolas dienu. Un rekordātrā tempā — aptuveni divās nedēļās — viss arī tapa. Paši izstrādājām telpu dizainu, iekārtojumu, paši arī lielāko daļu darbu paveicām. Viegli nebija, taču ar rezultātu esam apmierināti. Tā ir dzimšanas dienas dāvana mums pašiem un mūsu darbiniekiem. Esam lepni, jo esam ar visu tikuši galā bez dizaineriem un tūkstošu ieguldījumiem. Paši zīmējām, līmējām, krāsojām, iekārtojām,” stāsta Dace. Vislielākais prieks un gandarījums esot par sienas gleznojumu, kuru veikušas kafejnīcas darbinieces, kuras iepriekš nekad neko tādu nebija darījušas. “Viņas nenobijās no šī izaicinājuma, un tā noteikti ir mūsu kafejnīcas “odziņa”,” saka Dace.
Patiesībā šīs telpas “AK Gardumi vēstniecībai” būtu piedāvātas jau pirms gada, ja būtu tikušies agrāk, taču acīmredzot visam savs laiks.
Viņa atklāj, ka, atverot kafejnīcu pirms gada, domājuši, ka nāksies saskarties ar pavisam citām grūtībām, bet lielākais klupšanas akmens izrādījies personāls.
“Attīstot uzņēmumu, saskārāmies ar cilvēku trūkumu. Pati strādāju Rīgā, tāpēc mazpilsētas darba tirgus nianses man sākumā bija svešas. Atrast labu darbinieku nav nemaz tik vienkārši, jo ne vienmēr tas, kas rakstīts CV, atbilst patiesībai vai arī skolā iegūtās zināšanas neatbilst realitātei. Ar to arī saskārāmies. Taču tagad varu droši teikt, ka mums ir laba komanda — darbinieki, uz kuriem varam paļauties,” saka Dace.
Kafejnīcā kopā ar galveno kūku meistari Agitu strādā divas konditores palīdzes un viena bārmene-konditora palīdze. Viena meitene beigusi Aizkraukles Profesionālo vidusskolu un pēc prakses palikusi darbā “AK Gardumi vēstniecībā”. Vēl viena meitene tiek nodarbināta, iesaistoties Nodarbinātības valsts aģentūras programmā.
Jaunajā kafejnīcā nav vairs tikai kūciņas un pīrādziņi. Pēc klientu pieprasījuma veidota plašāka ēdienkarte. Tagad katru dienu iespējams nobaudīt zupu, salātus un tortilju, kas ir ļoti pieprasīta un patiešām garšīga. Sākta sadarbība ar Skrīveru mājas saldējuma ražotājiem, un tagad kafejnīcā var nobaudīt arī to. “Mums pašiem tas ļoti garšo. Braucot no Rīgas, vienmēr iegriezāmies Skrīveros apēst kādu saldējumu. Tagad to var arī mūsu kafejnīcas apmeklētāji,” piebilst Dace.
Tā kā “AK Gardumi vēstniecība” ir ģimenes uzņēmums, tad tā īpašniekiem ir ļoti svarīgi arī kafejnīcas vidi veidot piemērotu ģimenēm ar bērniem. Te ir bērnu krēsliņi, bērnu stūrītis, kur mazajiem darboties, kamēr mamma paēd vai iedzer kafiju. Šobrīd tiek izstrādāts arī bērnu ballīšu banketu piedāvājums. ◆