Staburags.lv ARHĪVS

Arī Pļaviņu un Kokneses pašvaldība lūdz izsludināt ārkārtas situāciju novadā lietavu postījumu dēļ

www.staburags.lv

2017. gada 21. septembris 18:16

345
Arī Pļaviņu un Kokneses pašvaldība lūdz izsludināt ārkārtas situāciju novadā lietavu postījumu dēļ

Pļaviņu un Kokneses novada domes deputāti ārkārtas domes sēdē pieņēma lēmumu lūgt Ministru kabinetu (MK) izsludināt ārkārtas situāciju  novadā saistībā ar lietavu nodarītajiem postījumiem lauksaimniekiem un lauku ceļiem, kā to iepriekš darījuši citu novadu pašvaldības.

Iepriekš izsludināt ārkārtas situāciju lūgušas Neretas un Jaunjelgavas novada pašvaldības.

Pļaviņu novada lauku attīstības konsultante Inese Eiduka domē skaidrojusi, ka novadā nokulta tikai sestā daļa labības, lielu daļu ražas šoruden novākt nebūs iespējams vispār, arī ziemāju sēja nenotiek un ruļļos satītais siens vietām stāv ūdenī.

Savukārt zemnieku saimniecības "Iesalnieki-1" vadītājs Ansis Saliņš savā iesniegumā domei pavēstīja, ka ilgstošo lietavu dēļ no 21.augusta nav bijis iespējams novākt izaudzēto ražu un veikt ziemāju sēju.

Kokneses novadā apkopota informācija par zemnieku saimniecībām, pašvaldība saņēmusi zemnieku iesniegumus, kā arī fotogrāfijas, kurās redzamas salijušas platības. Zemnieki uzskaitījuši 1220 nenovāktus hektārus. Ir izskaloti ceļi, bojāta infrastruktūra. Lauksaimnieki vēlas, lai viņi saņemtu tādus pašus atvieglojumus, kādus zemnieki saņem ārkārtas situācijas novados — lai netiktu piemērots termiņš zālāju nopļaušanai un novākšanai, ilggadīgo zālāju rindstarpu izpļaušanai, papuves aparšanai, ņemot vērā to, ka nepieciešams ilgāks laiks un resursi platību apsaimniekošanai; lai nepiemērotu minimālās ražības ieguves prasību atbalsta saņemšanai par sertificētām zālāju, labības, kartupeļu sēklām un cietes kartupeļiem; lai plūdu nodarītie postījumi meliorācijas sistēmām netiktu uzskatīti par pārkāpumu savstarpējās atbilstības prasību izpildei; lai lauksaimniekus nesodītu par minimālo ieņēmumu prasības neizpildi — lauksaimniecības dīzeļdegvielas iegādei, bioloģiskās lauksaimniecības atbalstam; lai saistībā ar projektiem un tajos noteikto mērķu sasniegšanu izvērtētu situāciju un pagarinātu uzraudzības periodu vai piemērotu atkāpes. Koknesieši cer, ka Zemkopības ministrija līdz 1. oktobrim apzinās cietušās personas un līdz 1. novembrim sagatavos ziņojumu par kopējiem zaudējumiem un kompensācijas atmaksu.


Patlaban ārkārtas situācija lauksaimniecības jomā ilgstošo lietavu un plūdu radītās situācijas dēļ izsludināta 29 novados, tostarp Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines, Varakļānu, Krustpils, Salas un Aknīstes novados.

Vairāk lasiet "Staburaga" 22.septembra numurā.