Staburags.lv ARHĪVS

“Mac” vai parasto portatīvo datoru – kuru izvēlēties?

.

2017. gada 23. septembris 00:00

503
“Mac” vai parasto portatīvo datoru – kuru izvēlēties?

Ja tu apsver domu iegādāties datoru, viena no nopietnākajām izvēlēm, kuru nāksies veikt, ir starp “Windows” un “Mac” operētājsistēmu. Tā ir cīņa, kas neņem vērā laiku un telpu. Divas puses cīnās par to, kurš dominēs. Mēs tādas cīņas esam redzējuši jau iepriekš – “Android” pret “iOS”, “Xbox” pret “PlayStation”, “Canon” pret “Nikon” utt. Tagad kārta pienākusi “Mac” pret PC.

Kura platforma ir labāka? Vai ir uzvarētājs? To centīsimies noskaidrot.

Dizains

Var šķist, ka šajā kategorijā uzreiz ir skaidrs, kas uzvar – “Apple”, taču patiesībā viss nav tik vienkārši. Kad “Apple” dizaineris 1998.gadā radīja pirmo “iMac”, tas bija tikpat krāsains un stila ziņā pielīdzināms parastajam portatīvajam datoram.

Kopš parādījušies inovatīvie dizaini – “MacBook”, “MacBook Air”, “MacBook Pro” un citas variācijas par oriģinālo “iMac”, iekļauts skaistais lampveidīgais stils, kas ir iekarojis daudzu pircēju sirdis. Jā, šīs ir arī jaudīgas un ātras ierīces, taču alumīnija dizains, kas reiz izskatījās tik moderns, nav pieredzējis atjauninājumus jau vairākus gadus, un nu izskatās savā ziņā novecojis.

Protams, superplānais “MacBook” savā rangā ir līderis – tas tiek piedāvāts elegantā zelta un rozā krāsā.

Savukārt pārējie portatīvie datori šobrīd piedzīvo sava veida renesansi. Pēc tam, kad tika izlaista vesela rinda ar ierīcēm, kurās bija “Windows 8”, ražotāji nomierinājušies un sākuši laist klajā vairākas lieliskas ierīces. Ekskluzīvo modeļu galā, kurā atrodas arī “Apple”, “Microsoft” ir radījis “Surface Pro 4” un “Surface Book”, un abi modeļi ir ļoti iekārojami. “HP”, kas gandrīz pameta datoru ražošanas jomu, ir pārsteidzis pircējus ar grezno “Spectre 13”, savukārt “Lenovo”, “Sony”, “Dell” un citi zīmoli arī ir radījuši augstas klases produktus, kas liek “MacBook” izskatīties ne tik ļoti iekārojamiem, kā tas bija agrāk.

Komplektā iekļautā programmatūra


 Sabiedrībā valda atšķirīgi uzskati par to, vai izņemot “Mac” datoru no kastes un ieslēdzot, ir noderīgāk, nekā, to pašu izdarot ar augstākas klases “Windows” datoru. “Apple” piedāvā vienkāršākās programmas foto apstrādei, video veidošanai, audio producēšanai un dažus citus rīkus. Turpretī “Windows” nodrošina primitīvu foto kārtošanas, nevis rediģēšanas programmu. Atkarībā no tā, kur datoru iegādājies, tev var būt sniegta gada pieeja “Office 365” programmatūrai, bet tas arī viss.

Spēles

Parasti šis ir bijis PC lauciņš, un, saņemot “Windows 10”, tas savu pozīciju ir tikai nostiprinājis. Par spīti visām “Mac” priekšrocībām, tas nespēj nodrošināt kvalitatīvu iespēju, piemēram, straumēt spēles no “Xbox One” vai “PlayStation 4”.

 Lietotāja saskarne

Daudzus gadus OS X un “Windows” cīnījušies par vienu un to pašu teritoriju, kas pamatā ir desktopā balstītā vide. Taču tad “Windows 8” izmainīja savu platformu.
“Cortana” ir galvenā “Windows 10” iezīme, kas ļauj lietotājiem veidot atgādinājumus, tikšanās plānus, meklēt visu nepieciešamo un pildīt citas funkcijas, izmantojot balss komandas.  Protams, “Apple” neiepalika un tā virtuālā asistente “Siri” piedāvā līdzīgas iespējas kā “Cortana”.

Ja ir iezīme, kas apvieno divas vides, tad tā ir skārienjūtība. “Windows” pilnībā ir pieņēmis ideju par skārienjūtīgu datora ekrānu, kamēr “Mac” lietotājiem ir tikai skārienpaliktnis ar dažādām funkcijām.

Drošība

Šis parasti ir lielākais akmentiņš, kuru “Mac” met “Windows” dārziņā, izceļot sevi kā īpaši drošus datorus.

 Statistika rāda, ka tev ir krietni lielāka iespēja “noķert” vīrusu, ja lieto PC. Tas ir arī tāpēc, ka pasaulē ir salīdzinoši neliels procents “Mac” datoru, tādēļ hakeriem gluži vienkārši nav izdevīgi tos izvelēties par savu mērķi. Taču tas var mainīties.

Turklāt mūsdienās arvien populārāki sāk kļūt uzbrukumi, kad lietotāji tiek apmuļķoti, lai viņi izpaustu savus kontu datus. Tas daudziem noziedzniekiem šķiet aizraujošāk nekā vīrusa palaišana datoros.

 Vērtība

 Kad ir jāiegādājas dators, viens no svarīgākajiem kritērijiem, kuru ņemam vērā, ir cena. “Windows” šajā ziņā ir krietni pieejamāks plašākai sabiedrības daļai, jo piedāvā arī ļoti lētus datorus, kas maksā tikai pāris simtus. Savukārt “Mac” datoru cena sākas no 800 – 900 eiro un virzās uz augšu līdz vairākiem tūkstošiem.

Īstā datora izvēle nav viegla, taču mēs ticam, ka tev izdosies atrast sev piemērotāko modeli. Kvalitatīva datortehnika nav jāmeklē tālu, to vari iegādāties tepat, interneta veikalā 220.lv, turklāt par ļoti pievilcīgām cenām!