No izstādes atgriežas ar pirmo vietu

Rīgā notika vērienīgākā pārtikas produktu izstāde “Riga Food 2017.” Sestdien, noslēguma dienā, uz to devās arī “Staburags”.
“Gotiņas” apbur žūriju
Zemgales novada stendā pie Skrīveru pārtikas kombināta produkcijas gardēžu netrūka, un Lainei Šarkunai, kura pārdevējas lomā izstādē bija pirmo dienu, daudz laika sarunai nebija. Tobrīd gan viņa nezināja, ka pārdod starptautiskā iepakojuma konkursa laureātes numur viens — vēlāk saņemtais diploms vēstī, ka “1. vieta tiek piešķirta SIA “Skrīveru pārtikas kombināts” (Latvija) par iepakojumu konfektēm “Gotiņa” — izlases un ar kaņepju sēklām”. Kad vakar sazinājāmies ar uzņēmuma saimnieci Baibu Lūsi, viņa pastāstīja, ka ir prieks par tādu uzvaru. Iepakojuma ideju viņa ar saviem palīgiem un domubiedriem auklējusi vairāk nekā gadu, līdz tas sasniedzis pircējus. No viņiem tas ir ļoti atzinīgi novērtēts, īpaši liels pieprasījums pēc konfektēm jaunajā iesaiņojumā ir lidostā. Aizkraukles reģionā konfektes uzvarētājas var iegādāties “IGA centrā” un uz vietas kombinātā. Baiba arī pastāstīja, ka “Gotiņas” ar kaņepju sēkliņām ir jaunums un pēc tām ir liels pieprasījums.
Arī man iepatikās “Gotiņas” jaunajā “apģērbā”. Tās ir gan skatam tīkamas, gan kārdinošas, gan par demokrātisku cenu. Būs jauka dāvana — nodomāju un nopirku vienu kastīti.
Interesējas par samiem
Ir cilvēki, kuri paspēj visu un ir visur. Pie tādiem noteikti pieder skrīveriete Ilze Liepiņa. Ikdienā viņu var sastapt gan bārā “Apelsīns” Aizkrauklē, gan apceļojot Latviju, gan organizējot dažādas loterijas, taču sestdien viņa bija Jāņa kūpinātavas produkcijas pārdevēja SIA “Berico” stendā. Uzņēmums jau vairākus gadus darbojas Seces pagastā un izstādē piedalījās pirmo reizi. Šai produkcijai bija grūti paiet garām — ar alkšņa malku kūpinātie sami, karpas, asari, vistiņas tā vien kņudināt kņudināja garšas kārpiņas. Lielākā interese bija par samiem, daudzi nekad tādus nebija baudījuši.
Zemnieku saimniecība “Janavas” izstādē jūtas kā savējie, jo piedalās jau vairākus gadus. Sestdien dažādas bioloģiskas skaistumkopšanas lietas piedāvāja viena no “Janavu” saimnieces Antas vedeklām — Lelde Kučere. “Mēs te katru dienu kāda Kučerīte pārdevējas lomā,” smej Lelde. Viņa pastāstīja, ka šogad bioloģiskās kosmētikas klāstā ir arī jaunums — losjons vīriešiem. Tagad tas vairs nebūs jāaizņemas no sievas.
Saldējums visādām gaumēm
Izstādes dalībnieks gadu no gada ir arī uzņēmums “Skrīveru mājas saldējums”. Sotnieku ģimene savu biznesu attīstījusi visādām gaumēm — savu iecienīto saldējumu varēja izvēlēties visēdāji, veģetārieši un pat vegāni!
“Šogad citu vidū īpaši izceļam gaisīgos un atsvaidzinošos zefīra saldējumus, gatavotus no plūmēm, rabarberiem, zemenēm. Par pārdotāko kļuvušo, pacilājošo biezpiena saldējumu ar fantastiskām avenēm un sezonas naglu — “VEF saldējumu”. Nodemonstrēsim Latvijā unikālo saldējuma iepakojumu, kas kavē tā kušanu līdz pat trim stundām, starp citu, iepriekšējā gada “Iepakojuma konkursa” zelta medaļas laureātu!’’ jau pirms izstādes vēstīja uzņēmēji.
Galvenais — darīt!
Izstādē daudz jaunumu un ideju varēja aizgūt ikviens interesents. Piemēram, Viesturs Berķis no Jelgavas rajona saimniecības “Tepat” tirgoja cidoniju un rabarberu sukādes. Viņš pastāstīja, ka veiksmīgu biznesu attīstījuši ģimenes lokā. Vieni audzē stādu kociņus, citi vāc ražu, bet viņš, mazajai meitiņai piepalīdzot, gatavo sukādes. Darbs gan diezgan piņķerīgs, bet gandarījums, ka pircēji to slavē. Pārbaudīju — patiešam mutē kūst, turklāt veselīgākas par konfektēm. “Galvenais nečīkstēt, bet darīt, darbu tepat Latvijā arī var atrast,” sarunas nobeigumā nosaka simpātiskais pār-
devējs.
Savu produkciju piedāvāja arī citzemju preču izplatītāji. Piemēram, pie viena no stendiem bija sastājusies prāva rinda. Izrādās, pēc Adigejas sāls, kurš papildināts ar visdažādākajām garšvielām. Iespējams, “āķis” slēpās uz paciņas uzraksta: “Iecienītais kaukāziešu ilgdzīvotāju produkts.” Ja vēl pie stenda grozās īsts kaukāzietis un var degustēt ar reklamēto sāli gatavotos gaļas ēdienus — kā tu nepirksi?
Protams, lai apjaustu visu izstādē notiekoši, nodegustētu un iepazītu jaunumus, nepieciešama visa diena.
Vēsture uz galda
“Riga Food” apmeklētāji šajā izstādē varēja paplašināt savu redzesloku ne tikai gastronomiskā, bet arī informatīvā veidā. Šeit divas dienas “Lauku ceļotāja” stendā notika kulinārā ceļa “Livonijas garšas” idejas prezentācija. Tās mērķis ir izzināt Livonijas laika ietekmi mūsdienu latviešu un igauņu ēdienos un rast atbildes uz jautājumiem, ko ēda laikos, kad kartupelis vēl nebija šurp atceļojis. Projektā kulināro vēsturi, tā teikt, varēja baudīt uz galda. Kaut arī Livonijas robežas no kartēm sen izdzisušas, latviešu un igauņu tradicionālo ēdienkarti vēl joprojām pamatā veido tie paši ēdieni, ar kuriem mielojās mūsu senči. Projektā “Livonijas kulinārais ceļš”, kuru finansē no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, plāno iesaistīt ap 250 mazo pārtikas ražotāju un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju no Latvijas un Igaunijas.
Izrādās, tieši Livonijas laikā pie mums sāka iepazīt piparus, ingveru, krustnagliņas un kanēli, un pēc tā, cik daudz Austrumzemju garšvielu bija ēdienā, noteica Hanzas pilsētu augstmaņu turību.
Tie, kas nebija baudījuši brokastis, “Livonijas garšas” degustēšana to kompensēja ar uzviju. Arī es tur biju — baudīju gan vistiņu, gan marinētas ķilavas, gan konservētus gurķus un ķirbjus, gan safrāna kliņģeri... Viss varen garšīgs bija, vien alus man netika, bet tas nākamgad... ◆
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra