Staburags.lv ARHĪVS

Lapu pūtēji rudens sezonai — kas par tiem jāzina?

.

2017. gada 11. septembris 15:47

165
Lapu pūtēji rudens sezonai — kas par tiem jāzina?

Rudens tuvojas ar joni, un tas nozīmē, ka neizbēgami pienāks arī tas brīdis, kad būs nepieciešams sakopt apkārtni, vācot nokritušās lapas. Piekritīsi – šis nav pats jaukākais un vienkāršākais darbs, it īpaši, ja ārā ir vējš, kas notīrīto zālāju vai citu teritoriju īsā laikā atkal noklāj ar lapām. Viena no ierīcēm, kas spēj atvieglot šo uzdevumu, ir lapu pūtējs. Ja tu nekad neesi tādu iegādājies, būsi pārsteigts par plašajām izvēles iespējām! Ielūkojies šajos padomos, kas tev noderēs, lai saprastu, kura ierīce ir piemērota tieši tavām vajadzībām.

Pievērs uzmanību trokšņa ierobežojumiem.
Lapu pūtēji ir diezgan skaļi, tādēļ pirms to izmantošanas tev vajadzētu pārliecināties, vai apkaimē, kurā tu dzīvo, ir atļauts izmantot ierīces, kuras rada lielu troksni. Tāpat ir jāciena kaimiņi, un jāizvēlas atbilstošs lapu pūtēja lietošanas laiks – vēlams, ne agri no rīta vai vēlu vakarā.

Benzīna, akumulatora vai elektrisko? Benzīna lapu pūtējs būs spēcīgāks, kā arī darbosies ilgāk bez nepieciešamības uzlādēt utt. Tiesa gan, tas rada krietni lielāku troksni nekā cita veida pūtēji. Savukārt akumulatora ierīces ir vienkārši pārnēsāt, bet elektriskie modeļi ir vieglāki nekā citi. Protams, jāņem vērā arī tā pārvietošanas ierobežojumi, kurus rada vada esamība.

Rokā turamais vai apjomīgāks modelis uz riteņiem?
Rokas lapu pūtēji ir dažādi – gan tādi, kuru var lietot, turot vienā rokā, gan arī tādi, kuri darbojas ar degvielu un tos novieto uz muguras kā somu. Abu veidu modeļi spēj paveikt savu uzdevumu pat tad, ja teritorijā ir daudz lapu. Ierīce uz riteņiem būs jaudīgāka, tādēļ to labāk izvēlēties lielu teritoriju sakopšanai, taču jāņem vērā gan izmaksas, gan arī apkope un vieta, kuru tas aizņem.

Svars. Pārdomā, kas izmantos lapu pūtēju? Vai šis cilvēks spēj noturēt 4-7 kg smagu ierīci? Turklāt mugursomas tipa lapu pūtēji, kas darbojas ar degvielu, nereti svar vēl vairāk – aptuveni 7 – 9 kg. Tiesa gan, šajā gadījumā svars ir vienmērīgi izlīdzināts starp abiem pleciem, ļaujot to vieglāk pārnēsāt. Pūtēji uz riteņiem svar vēl vairāk – no 34 līdz pat 90 kg.

Cena. Ir pašsaprotami, ka daudziem no mums cena ir noteicošais faktors dažādu preču, tostarp arī lapu pūtēja izvēlē. Šo ierīču cena ir no aptuveni 35 eiro par lētāko elektrisko modeli, 65 eiro par lētāko degvielas modeli, 150 eiro par lētāko mugursomas tipa degvielas lapu pūtēju un 290 eiro pat lētāko modeli uz riteņiem. Ikvienas ierīces cena var atšķirties, ņemot vērā tās ražotāju, jaudu, svaru un citas ekstras, piemēram, vakuuma funkciju u.c.

Neatkarīgi no tā, kāda veida lapu pūtēju tu izvēlēsies, vienmēr pārliecinies, ka izmanto to atbilstoši visiem drošības noteikumiem. Uzvelc atbilstošu sejas vai acu aizsargu, dzirdes aizsargus, cimdus, apģērbu ar garām piedurknēm, garas bikses, kā arī izturīgus, slēgtus un neslīdošus apavus. Centies stāvēt vismaz 15 metru attālumā no cilvēkiem un nekad netēmē tieši uz viņiem vai dzīvniekiem.

Atbilstoša ierīces veida un modeļa izvēle un droša izmantošana palīdzēs ātri un efektīvi atbrīvot pagalmu, mājas apkārtni un citas teritorijas no lapām, lai tev atliktu laiks izbaudīt skaisto rudeni! Ja šobrīd esi lapu pūtēja meklējumos, ienāc instrumentu veikalā Inserv.lv – šeit atradīsi dažādus to modeļus par lieliskām cenām!