Staburags.lv ARHĪVS

Praktisks ceļvedis tava nākamā televizora iegādē

.

2017. gada 24. augusts 10:03

343
Praktisks ceļvedis tava nākamā televizora iegādē

Mēs zinām, cik grūti ir izvēlēties televizoru. Ikviens no mums cer iegādāties labu, taču ne dārgu modeli. Šobrīd veikalos ir pieejamas dažādas jaunas TV tehnoloģijas, kas nodrošina augstāku attēla kvalitāti nekā klasiskie HD televizori. Šis raksts tev palīdzēs saprast atšķirības starp HD, 4K, Ultra HD un OLED tehnoloģijām.



Tāpat mēs tev atvieglosim īstā TV izmēra izvēli, lai to pielāgotu savam mājoklim, kā arī sniegsim padomus par savienojamības funkciju izvēli. Domājot par to, kur visērtāk nopirkt jaunu TV, var teikt, ka mūsdienās televizora iegāde interneta veikalā ir saprātīgs un ērts risinājums.

Tev ir pieejams plašs piedāvājums, izdevīgas cenas, kā arī tu vari noformēt pirkumu, neizejot no mājas un lieki netērējot laiku. Bet nu, pie televizoriem!

  • Ekrāna izmērs. Īstā ekrāna lieluma izvēle ir viens no svarīgākajiem kritērijiem televizora iegādē. Šis parametrs ir atkarīgs no telpas, kurā tas atradīsies, kā arī tā, cik tālu no TV tu sēdēsi. Televizoru ekrāni parasti ir norādīti collās, mērot pa diagonāli no augšējā uz pretējo apakšējo stūri. Izmēri svārstās no 20” līdz pat vairāk nekā 90”. TV, kas paredzēti novietošanai virtuvē vai nelielā guļamistabā, parasti ir ar 24” līdz 32” ekrāniem.

Savukārt, ja iegādāsies televizoru viesistabai, labāk skatīties modeļus, kuru izmēri ir sākot no 50” līdz 60”. Protams, ja tev mājoklī ir pietiekami daudz vietas un budžets to atļauj, vai izvēlēties lielu TV. Taču, ja gribi izgādāties tādu modeli, kas piemērots istabas lielumam, vajadzētu izmērīt attālumu no ierīces līdz vietai, kur sēdēs skatītāji (pēdās). Šis cipars jāizdala ar 1,6 un jāsareizina ar 12, un tad to iegūsi aptuveno ekrāna lielumu collās.

Ultra HD vai 4K televizoriem ir augstāka izšķirtspēja, kas nozīmē lielāku pikseļu blīvumu, tādēļ tas nodrošina iespēju sēdēt tuvāk ekrānam. Šī tehnoloģija ļauj izvēlēties TV, kas ir tikpat liels, cik distance no tā līdz skatītājam.

Tomēr nepārcenties ar dīvāna stumdīšanu tikai tādēļ, lai to pielāgotu TV izmēram. Šīs ir tikai vadlīnijas, kas tev var noderēs. Mērķis ir radīs unikālu skatīšanās pieredzi.

  • Skatīšanās leņķis. Lielākajai daļai LCD ekrānu ir viens trūkums – ierobežots skatīšanās leņķis. Tas nozīmē, ka TV vislabāk ir vērot, sēžot tikai tam tieši pretī. Ja tu pārvietosies uz sānu, attēla kvalitāte vairs nebūs tik laba. Piemēram, kad iegādājies televizoru parastajā veikalā, ņem vērā, ka tur ekrāna gaišums un krāsas ir pastiprinātas, lai uzlabotu skatīšanās leņķi.

  • Ultra HD, 4K un HD izšķirtspēja. Daudzi no mums zina HD televizorus. Tiem ir 1920x1080 izšķirtspēja. Savukārt Ultra HD ir jau krietni augstāks solis, salīdzinot ar HD. Tas nodrošina 3840x2160 izšķirtspēju. Lielākā daļa 4K televizoru ir tie paši Ultra HD. 4K ir profesionāls ražojums un kino standarts ar izšķirtspēju 4096x2160. Tas arī nosaka to, kā saturs ir iekodēts. Vienkāršāk runājot, jēdziens 4K vairāk attiecas uz to, kā video ir ierakstīts, nevis uz to, kā tas tiek skatīts. Šī izšķirtspēja ir pieejama dažos modeļos. Lielākajā daļā tomēr tas ir Ultra HD līmenī.

HD televizors ar savu izšķirtspēju būs piemērots jebkuram skatītājam, kas vēlas vienkāršu un lētu iekārtu. Savukārt 4K un Ultra HD spēj parādīt daudz detalizētāku un skaidrāku attēlu. Lai arī šādu televizoru cenas ir augstākas, to radītā skatīšanās pieredze ir tā vērta.

  • OLED. Daudziem mūsdienu televizoriem ir šķidro kristālu displeji (LCD), kas no aizmugures tiek apgaismoti LED diodēm. OLED TV (O nozīmē organisks) izmanto tievus, daļēji vadošus materiālus, kas izplata gaismu, kas ir pieslēgta elektrība. Tomēr tas, protams, neizskaidro šī ekrāna būtību. Praktiski runājot, OLED televizori ir ļoti plāni, ļoti gaiši un elektroefektīvi. Tas nodrošina labāku satura attēlošanu nekā LED, jo OLED nodrošina to, ka mēs neredzam attēla pikseļus, tādējādi tas šķiet dzīvāks un dabiskāks.

Tā kā OLED tehnoloģija ir salīdzinoši jauna, tirgū ir pieejami tikai daži tā modeļi. Šādi televizori ir salīdzinoši dārgi, taču tie noteikti paceļ TV skatīšanos jaunā līmenī. OLED tehnoloģijai ir daži ierobežojumi tā nākotnes attīstībā. Inženieri ir diskutējuši par sienas lieluma OLED ekrāniem. Elastīgu un plānu ekrānu radīšana pagaidām ir tikai ideja, taču tas varētu iedzīvināt zinātnisko fantastiku par televizoru, kuru var sarullēt kā avīzi.

  • Savienojamība. Pārliecinies par to, ka tu esi drošs par savienojumiem, kādiem jābūt tavā televizorā. HDMI ir pazīstamākā tehnoloģija, lai pievienotu AV piederumus. Vēlams, lai TV būtu vismaz trīs šādas pieslēgvietas. Ir tādi televizori, kuriem HDMI pieslēgvieta ir marķēta kā ARC (Audio return channel). Tas ļauj raidīt skaņu no TV uz ārējiem skaļruņiem. Daudziem TV ir video pieslēgvietas ar sarkanu, zilu un zaļu krāsu. Tās parasti izmanto vecākām ierīcēm, kurām nav HDMI. Gandrīz visiem televizoriem ir tradicionālā sarkanā un baltā RCA pieslēgvieta, kas nepieciešama audi signālu pārraidīšanai. Ja vēlies pieslēgt USB atmiņu, parūpējies, lai televizoram ir šāda opcija. Tāpat liela daļa jauno TV ir pieejama ar iebūvētu interneta uztvērēju.