Staburags.lv ARHĪVS

5 pazīmes, kas norāda, ka tev nepieciešams jauns ledusskapis

.

2017. gada 21. augusts 13:01

3974
5 pazīmes, kas norāda, ka tev nepieciešams jauns ledusskapis

Ja vakardienas gatavotais cālis jau nākamajā dienā izskatās ne visai pievilcīgs un manāmas bojāšanās pazīmes, pastāv iespēja, ka tev nāksies iegādāties jaunu ledusskapi. Taču, kā lai zina, vai tiešām ierīce ir tik sliktā stāvoklī, ka to nepieciešams nomainīt pret citu? Varbūt tam tikai vajadzīgs neliels remonts?
Iesakām ielūkoties šajos padomos, kas pateiks priekšā, kuras ir tās pazīmes, kas liecina par nopietnām problēmām ledusskapja darbībā. Pēc tam varēsi izlemt, vai nepieciešama jauna sadzīves tehnika.

1. Parādās pastiprināta ūdens kondensācija vai tieši pretēji – pārāk daudz ledus. Ja tavs ledusskapis burtiskā nozīmē ir nosvīdis, visticamāk kaut kas nav kārtībā. Visām šāda veida ierīcēm ir jānodrošina noteikts līdzsvars starp aukstumu un siltumu, taču tiem nevajadzētu būt tik pārslogotiem (vai tieši pretēji – pārāk kūtriem), ka uz ārējā korpusa parādītos ūdens lāsītes. Tas pats princips attiecas arī uz kondensāciju ledusskapja iekšpusē, saldētavā un durvju iekšpusē. Taču nesatraucies – šī var būt tikai nelielas problēmas pazīme.

Vispirms pārbaudi gumijas durvju apdari. Pamēģini durvīs ievērt papīra lapu. Pēc tam velc lapu lēnām ārā. Ja tā slīd viegli, tu vari mēģināt nomainīt starplikas paša spēkiem, nopērkot tās saimniecības preču veikalā.

Ja tas neatrisina kondensācijas problēmu, vai arī papīra lapa iestrēgst, kad to velc ārā, nāksies saukt meistaru, lai tas pārbaudītu, kas noticis ar ledusskapi. Iespējams, problēmu var izlabot par nelielu summu, un tev nevajadzēs pirkt jaunu ierīci. Taču, ja bojājums ir nopietns, rūpīgi izvērtē, vai ir vērts ieguldīt naudu remontā. Varbūt labāk ir iegādāties jaunu ledusskapi, par kura darbību nebūs jāuztraucas.

2. Motors visu laiku darbojas bez apstāja – un to var skaidri dzirdēt.
Tavam ledusskapim visu laiku nevajadzētu darboties maksimālā slodzē. Nav nepieciešama regulāra temperatūras regulēšana, ja vien durvis netiek visu laiku virinātas. Ja tu dzirdi, ka motors darbojas bez pārtraukumiem, tev vajadzētu to pārbaudīt, un, ja nepieciešams, izsaukt meistaru.

3. Ledusskapja ārpuse ir pārāk karsta. Jā, ir pilnīgi normāli, ja, pieskaroties ierīcei, tu jūti no tā plūstam siltumu. Tas ir tikai dabiski, un liecina par to, ka ventilācijas sistēma darbojas. Taču, ja ir jūtams ļoti spēcīgs siltums vai pat karstums, tas var liecināt par to, ka sistēmā kaut kas nav kārtībā. Iespējams, nepieciešams nomainīt spirāles, vai arī problēma ir lielāka. Taču to spēs noteikt tikai profesionālis.

4. Ēdiens sabojājas ātrāk nekā parasti.
Tavam ledusskapim ir viens uzdevums – atvēsināt pārtiku un dzērienus. Ja tavi tirgū atrastie labumi sabojājas pārāk ātri vai arī tu novēro, ka vīna pudeles atdzesēšana aizņem pārāk daudz laika, ierīcē noteikti ir problēma. Var gadīties, ka ledusskapis izmanto daudz vairāk enerģijas, nekā tam vajadzētu. Un tas arī nozīmē, ka tu katru mēnesi samaksā augstākus elektrības rēķinus.

Protams, papildus līdzekļu atrašana jauna ledusskapja iegādei var būt diezgan nepatīkams process, taču, labāk ir ieguldīt naudu kvalitatīvā un energoefektīvā ierīcē, nevis turpināt to tērēt par pārāk lieliem elektrības rēķiniem. Ja tā padomā – šis noteikti būs vērtīgs ilgtermiņa ieguldījums, tādēļ nav ieteicams uz to ietaupīt.

5. Ledusskapis ir vecs un neefektīvs. Nolietota un funkcionāli nederīga ledusskapja uzturēšana pilnīgi noteikti ir neapdomīga naudas izsviešana par elektrību. Turklāt, ja tas neveic savu galveno funkciju tā, kā paredzēts, kādēļ mocīties? Labāk iekrāt naudu un iegādāties jaunāku modeli, kas bez problēmām uzturēs tavu pārtiku un dzērienus svaigus ilgāk.

Mūsdienās iespējams iegādāties ne visai dārgus ledusskapjus par pievilcīgām cenām, taču pievērs uzmanību tam, vai tas atbilst energoefektivitātes A klasei. Tad varēsi būt pārliecināts, ka jaunā ierīce patērēs maz elektrības. Kā noteikt, vai tavs ledusskapis ir pārāk vecs? Piemēram, ja tas tavā īpašumā atrodas jau 10 vai vairāk gadus – tad noteikti vajadzētu apdomā cita modeļa iegādi.

Ceram, ka tev šie padomi noderēs, lai noteiktu, vai nepieciešams nomainīt veco ledusskapi pret jaunu.