Staburags.lv ARHĪVS

5 padomi, kas tev palīdzēs pareizi plānot personīgās finanses

.

2017. gada 15. augusts 20:29

810
5 padomi, kas tev palīdzēs pareizi plānot personīgās finanses

Budžeta plānošana un savas finansiālās situācijas pārvaldība nav viegls uzdevums, it īpaši, ja iepriekš pie tā nav nācies nopietnāk piedomāt. Šeit būs daži svarīgākie padomi, kas ikvienam var noderēt, lai iemācītos kontrolēt savas finanses.

             1. Plāno savu budžetu.
Saprotams, ka šis uzdevums var nebūt no vienkāršākajiem un jautrākajiem, taču, ja vēl neesi to darījis, noteikti sāc.

Plānošanas process būs atkarīgs no vairākiem apstākļiem, tostarp tavām iepriekšējām “attiecībām” ar personīgo finanšu pārvaldību, kā arī pašreizējo dzīves posmu. Ja esi iestrēdzis, dzīvojot no “algas līdz algai”, tev pavisam noteikti nepieciešams ko mainīt savos paradumos, lai atgūtu kontroli pār savu naudu.

Ja tava finansiālā situācija ir stabilāka, taču tu nekad neesi plānojis budžetu, seko šiem punktiem, kas tev noteikti noderēs (vislabāk informāciju piefiksēt uz papīra):

  • Novērtē un piefiksē savus ienākumus un fiksētos izdevumus;

  • Novērtē un piefiksē iespējamās un mainīgās izmaksas;

  • No ienākumiem atņem fiksētās izmaksas – vai šis skaitlis ir lielāks nekā iespējamo un mainīgo izmaksu summa? Ja nē, tev nopietni jāpārdomā savi tērēšanas paradumi;

  • Padomā, uz ko vari mēģināt ietaupīt, centies šo plānu realizēt;

  • Pēc mēneša atkārto informācijas sarakstīšanu uz papīra un novērtē – vai tava finansiālā situācija ir uzlabojusies?

Ja tu iepriekš esi veidojis budžeta plānu, taču ir gadījies piedzīvot situāciju, kad esi zaudējis finansiālo stabilitāti, ieteicams radīt plānu, kura rezultātā mēneša beigās tava bilance būtu “0”, proti, ienākumi un izdevumi būtu vienādā apjomā. Pievērs uzmanību tam, lai plānā tiktu ierakstīti visi iespējamie izdevumi, arī pasākumi, speciālistu apmeklējumi utt. Ja tev izdosies sasniegt uzstādīto mērķi, nauda būs veikusi savu “darbu” – nevis gaidījusi, kamēr to iztērēs, bet novirzīta rēķinu apmaksai, parādu atdošanai, noguldījumiem utt.

2. Parūpējies par “drošības spilvenu”.

Ikvienam ir iespēja izvēlēties summu, kuru katru mēnesi noguldīt krājkontā vai arī atlikt kādā drošā vietā, lai neparedzētas situācijas būtu vieglāk atrisināt, nemeklējot papildus finansiālo palīdzību. Vidējais apjoms, kādu vēlams katru mēnesi atvēlēt šim mērķim, it aptuveni 5% - 10% no ienākumiem.

Mūsdienās bankas piedāvā dažādus veidus, kā veidot iekrājumus, tādēļ papēti, kuras no šīm iespējām ir tev piemērotākās. Neatkarīgi no tā, kādu ietaupījumu veidu izvēlēsies, zināsi, ka tev nepieciešamības gadījumā būs nauda, kuru izmantot.

3. Mēģini mainīt savus paradumus.

Kad apzinies to, ka nepieciešams stingrāk kontrolēt izdevumus, ir laiks pārdomāt savu dzīvesveidu. Varbūt tev ir kāds paradums, no kura jāatbrīvojas, piemēram, smēķēšana? Šis noteikti ir labs veids, kā uzlabot veselību un ietaupīt pamatīgu naudas summu. Tāpat, ja tev bieži patīk doties uz kafejnīcām un bāriem, varbūt tā vietā vajadzētu iemācīties gatavot mājās vai aicināt draugus pie sevis ciemos. Ja tev ir iespēja doties uz darbu ar velosipēdu vai kājām, noteikti izmanto šo opciju, kas samazinās izdevumus par sabiedriskā transporta biļetēm vai degvielu, ja brauc ar savu auto.

4. Atmaksā parādus.

Parādi ir viena no biežākajām problēmām, kuru dēļ cilvēki nespēj atgūt finansiālo stabilitāti, kā arī dzīvo no “algas līdz algai”. Protams, ir saprotami, ka kredīti, līzingi un cita veida aizdevumi dažkārt ir vienīgais veids, kā varam parūpēties par kādu nozīmīgu preču iegādi vai arī tos izmantojam, kad sastopamies ar neplānotām situācijām.

Pat tad, ja tu skaidri zini, ka ir aizdevumi, kurus nav iespējams atmaksāt uzreiz, novērtē savu situāciju kopumā. Varbūt dažādu iemeslu dēļ tev ir sakrājušies vairāki ātrie aizņēmumi, kas katru mēnesi pamatīgi “iegriež” tavam budžetam? Lai no tiem atbrīvotos, viena no alternatīvām ir kredītu apvienošana, kas palīdz nelielu summu aizdevumus apvienot vienā lielākā un ērtāk atmaksājamā kredītā. Tomēr, pirms izvēlies aizņemies, vienmēr pārdomā, kā atdosi summu, un kā tā iekļausies tavā kopējā budžetā.

5. Neesi pārāk skarbs pret sevi.

Mēs visi esam tikai cilvēki, un mēdzam pieļaut kļūdas. Kļūdas finanšu plānošanā un neapdomīgi tēriņi var gadīties ikvienam, jo pienāk brīži, kad vēlamies iegādāties kādu lietu, kas ļoti patīk, taču īsti nevaram atļauties. Tāpat mēdz pienākt brīži, kad viss ir tā sakrājies, ka viss, ko gribi, ir sarīkot traku meiteņu vakaru ar draudzenēm. Diemžēl tam visam ir sekas, kas atspoguļojas mūsu budžetā. Taču, kamēr šīs kļūdas nepārvēršas par ieradumu, piedod sev un mēģini rast racionālu risinājumu, kā atkal tikt uz pareizā ceļa, nevis šausti sevi ar pārmetumiem. Ja saproti, ka problēma ir daudz nopietnāka, iespējams, tev jāmeklē kāda speciālista palīdzība, kas ļaus saprast, kas ir tavs galvenais šķērslis ceļā uz finansiālu stabilitāti. Ja ir iespēja, aprunājies ar kādu tuvinieku vai draugu, kas sniegs skatījumu no malas, ļaujot ieraudzīt lietas, kuras pašam ir grūtāk saskatīt.