Ierosmes brīvdienu rītiem — pončiki, gailenes un sacepums

Dažiem virtulis, citiem berliners, bet mūsmājās to sauc vienkārši par pončiku. Apaļais, pufīgais, eļļā vārītais našķis, kas gatavošanas procesā visu māju piesmaržina ar nesteidzīga brīvdienas rīta aromātu.
Cepsim nelielus
un ēdīsim ar mēru
Laikā, kad visu tik vienkārši ir nopirkt veikalā, pieļauju, ka pončikus mājās cep retāk, tomēr mājās gatavotam tam ir pavisam cita garša un smarža. Un, kas nav mazsvarīgi, arī izmērs. Uztura speciālisti noteikti iebildīs, ka šis nu nepavisam nav veselīgs ēdiens, tāpēc kompromisam cepsim tos nelielus un ēdīsim ar mēru.
Ķeramies klāt! Traukā sajauc glāzi silta piena ar paciņu (11 g) sausā rauga. Pievieno 4 ēdamkarotes augu eļļas, 3 olu dzeltenumus, 5 ēdamkarotes ābolu sulas, 4 ēdamkarotes medus (svaigu), naža galu sāls, samaisa. Noslēgumā iesijā 500 gramus miltu un pieber mazo paciņu vaniļas cukura. Samīca mīklu. Ja nepieciešams, pievieno vēl miltus, lai mīkla būtu mīksta, bet neliptu pie rokām. Liek siltumā un uzraudzē (divas reizes nospiežot).
Kad mīkla kārtīgi uzraudzēta, katliņā uzkarsē eļļu. Mīklu izrullē un ar 100 gramu alus glāzīti izspiež aplīšus. Liek eļļā un cep (katlam uzliek vāku) no abām pusēm zeltainus.
Kamēr pončiki uz izklātas salvetes notecina liekos taukus un atdziest, sagatavo pildījumu. Lieliski šim nolūkam derēs Smiltenes piena “Svaigais siers” (klasiskais), kas sajaukts 1:1 ar ievārījumu. Savukārt pildīšanas “instrumentu”, ja nav mājās speciālie konditorejas izstrādājumu dekorēšanas rīki, var atrast aptiekā. Tur par pārdesmit centiem var nopirkt šprici, kuru lieto sistēmu skalošanai. Ērts un izdevīgs palīgs gan pončiku pildīšanai, gan tortes dekorējuma veidošanai. Sagatavoto masu saspiež pončikos, kurus pasniedz apkaisītus ar pūdercukuru. Labu apetīti!
Uz mežu pēc sēnēm!
Otrs rosinājums — kamēr pončiku mīkla rūgst, velkam kājās gumijniekus un prom uz mežu!
Čaklākie sēņotāji savu pirmo mērci nobaudījuši jau vasaras sākumā, bet arī kūtrākie vēl neko nav nokavējuši. Pietiks visiem. Katrai saimniecei noteikti ir sava, gadu gaitā pieslīpēta pirmo gaileņu mērces recepte, bet man ir pavisam vienkāršs variants, kādu varbūt arī der pamēģināt. Šī pagatavošanas veida pamatā ir nevis slinkums vai pārlieku liela taupība, bet gan vēlme kārtīgi sajust veselu gadu gaidītu pirmo sēņu garšu.
Salasītās gailenes rūpīgi notīra (bez mazgāšanas), sagriež. Sakarsētā margarīnā vai sviestā apcep sasmalcinātas 3—4 ķiploka daiviņas un kubiciņos sagrieztu kārtīga izmēra sīpolu. Kad sīpols zeltains, pievieno sagrieztās gailenes un zem vāka uz nelielas uguns sautē 10—15 minūtes. Tad noņem vāku un turpina cept, kamēr iztvaiko liekais mitrums, un sēnes sāk sprak-šķēt taukvielās. Pievieno maltos piparus un sāli pēc garšas. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, un tiem baudītājiem, kuriem tomēr prasās mērces garša, var piedāvāt kādu karoti skābā krējuma.
Izmēģini — kabacis kažokā
Ietaukotā pannā klāj vārītu kartupeļu kārtu, ar sīpolu un garšvielām saceptu maltās gaļas kārtu, uz rupjās rīves sarīvētu kabaču kārtu, pārlej ar sakultas olas un majonēzes mērcīti, pārklāj ar tomātu šķēlītēm, pārkaisa ar Smiltenes piena rīvēto Mocarellu. Sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos cep pusstundu. Garšīgi! ◆
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra