Staburags.lv ARHĪVS

Ko ņemt vērā, dodoties izbraucienā ar velosipēdu?

.

2017. gada 20. jūlijs 00:00

66
Ko ņemt vērā, dodoties izbraucienā ar velosipēdu?

Nopērkot veikalā kādu ierīci, esam pieraduši, ka tai klāt ir pievienota lietošanas instrukcija, kas informē par to, kā konkrēto ierīci lietot, kas būtu jāņem vērā u.tml. Taču ir lietas, kuras šķiet pašas par sevi saprotamas, līdz ar to, to lietošana jau uzreiz ir skaidra. Tā, piemēram, ir ar velosipēdu. Ļoti daudzi ar to pārvietojas ikdienā pat neapzinoties, ka palaiduši garām svarīgas nianses. Velosipēds ir nopietns pārvietošanās līdzeklis un pret to tā arī jāattiecas.

Kamēr daļa sabiedrības mēģina pārējiem iestāstīt, cik labi ir braukt ar divriteni, jo tā mēs darām labu savai veselībai un saudzējam vidi, tikmēr bieži vien piemirstas, ka, uzkāpjot uz velosipēda, mums jābūt sagatavotiem. Tāpat kā autovadītājiem ir jāiziet zināmi posmi, lai kļūtu par labiem un atbildīgiem braucējiem, arī velosipēdistiem pirms došanās ceļā ir jāpievērš uzmanība vairākām svarīgām lietām.

Pārliecinies, vai velosipēds ir atbilstošā tehniskā kārtībā

Labākais veids, kā pārliecināties, vai jūsu divritenis ir pietiekami labā stāvoklī, lai ar to varētu braukt, ir aizvedot to parādīt profesionālam speciālistam. Turklāt tehniskās apskates iziešana ikvienam velosipēdam būtu ieteicama vismaz divas reizes gadā. Kādēļ? Jo ne vienmēr mēs pamanām to, ka kāda svarīga skrūvīte ir kļuvusi vaļīgāka vai arī velosipēda riepa sākusi laist ārā gaisu utt.

Šādas problēmas vislabāk spēs noteikt speciālists. Turklāt velosipēds ir pārvietošanās līdzeklis, kas piedalās satiksmē, tādēļ tam ir jābūt tādā stāvoklī, lai jūs, esot uz ceļa, neapdraudētu sevi un citus.

Bet, ja jums vēl nav velosipēda vai esat sapratis, ka laiks iegādāties jaunu, tad padomājiet par kvalitāti! Jaunākie un kvalitatīvākie velosipēdi par izdevīgām cenām pieejami šeit.



Laika apstākļiem ir nozīme

Protams, ka ar velosipēdu iespējams vienkāršāk un pat ātrāk aizbraukt uz darbu, it īpaši, ja pilsētā rītos valda sastrēgumi. Taču, lai jūsu braucamrīks spētu pilnvērtīgi pildīt savu funkciju, ir nepieciešama pilnvērtīga saķere ar zemi, un šajā gadījumā liela nozīme ir laika apstākļiem. Ja uz brauktuves ir peļķes vai ledus, kā arī smiltis, visi šie apstākļi var radīt augstāku saslīdēšanas risku.

Tāpat pievērsiet uzmanību arī gaisa temperatūrai, jo karstākā vai aukstākā laikā mainās arī velosipēda riepu cietība, tādēļ arī nav ieteicams braukt visās sezonās ar vienām un tām pašām riepām.



Tā kā Latvijā pēdējos gados ir nepastāvīgi laika apstākļi, vienmēr ieteicams ņemt līdzi rezerves lietusmēteli, lai vajadzības gadījumā to varētu uzvilkt. Šis un vēl citi šāda veida ieteikumi noteikti palīdzēs izvairīties no liekām raizēm.

Ievēro ceļu satiksmes noteikumusVelosipēdi un automašīnas ir tie pārvietošanās līdzekļi, kuru vadītāji viens par otru it nemaz nav sajūsmā. Arī jums noteikti ir nācies dzirdēt no vienas vai otras puses pārstāvjiem dusmu pilnus izteicienus par to, kā šoferi neciena velosipēdistus vai arī velosipēdisti nezina ceļu satiksmes noteikumus. Lai arī, protams, to nevar attiecināt uz visiem, tomēr šādas bažas nerodas no nekā.

Patiesība ir pavisam vienkārša – lai tevi varētu saukt par pilntiesīgu ceļu satiksmes dalībnieku, viss, kas tev nepieciešams, ir labas velosipēda vadīšanas prasmes, ceļu satiksmes noteikumu apgūšana un tiesību iegūšana.


Pārliecinies par bērna drošību uz ceļa

Viena no lielākajām riska grupām, kas ikdienā sevi pakļauj briesmām, atrodoties uz ceļa, ir bērni un jaunieši. Nepietiek tikai ar to, ka jūsu atvase ir iemācījusies noturēt līdzsvaru un mīt pedāļus. Viņam ir nepieciešamas velosipēda tiesības, kā arī, protams, viss nepieciešamais aprīkojums, piemēram, ķivere, kas pasargās galvu traumu gadījumā.

Ja jūsu bērns ikdienā pārvietojas ar velosipēdu, neatkarīgi no tā, vai apkaimē ir intensīva satiksme, viņam ir jāzina ceļu satiksmes noteikumi, kā arī jāsaprot tas, ka nedrīkst apdraudēt savu un citu drošību, esot uz ceļa. Viena no biežākajām kļūdām, kuru bērni un jaunieši pieļauj, braucot ar divriteni, ir nepareiza pārejas šķērsošana.


Iemāciet savam bērnam, ka pirms došanās pāri ceļam ir jānobremzē un jāpalūkojas uz abām pusēm, lai pārliecinātos, ka autovadītāji redz velosipēdistu. Bieži vien cilvēki šo noteikumu neievēro, un, strauji šķērsojot pāreju, kļūst par negadījuma upuri.


Tāpat der ņemt vērā, ka bērni patstāvīgi satiksmē var piedalīties tikai tad, kad viņiem apritējuši 12 gadi, turklāt ir jābūt iegūtai velosipēdista vadītāja apliecībai.

Rūpējies par velosipēda drošību

Ik gadu Eiropā tiek nozagti vairāki miljoni velosipēdu, turklāt tikai neliela daļa no tiem atgriežas pie saviem īpašniekiem, kaut arī tiek atrasti. Kādēļ? Jo daudzi velosipēdu īpašnieki nereģistrē savus braucamrīkus, tāpēc arī tos nav iespējams identificēt.

Lai pasargātu savu divriteni no garnadžiem, iegādājies izturīgu un kvalitatīvu atslēgu, kā arī pārliecinies, lai velosipēds ir pieslēgts labi pārredzamā vietā, vislabāk – velo novietnē. Tāpat, lai justos drošāk, reģistrē divriteni CSDD. Tas palielinās iespēju atgūt savu īpašumu, ja tas tiks nozagts.

Ja dzīvo daudzdzīvokļu ēkā, atstājot velo kāpņu telpā, noteikti to pieslēdz. Jebkurā gadījumā, kad dodies ārpus mājas un atstāj savu divriteni bez uzraudzības, pārliecinies, ka neviens to tik vienkārši nevar paņemt!