Staburags.lv ARHĪVS

Pirmā reize jeb piecas svarīgas lietas, kas jāzina, ja pirmo reizi ņemsiet kredītu

.

2017. gada 13. jūlijs 00:00

141
Pirmā reize jeb piecas svarīgas lietas, kas jāzina, ja pirmo reizi ņemsiet kredītu

Viss kādreiz notiek pirmo reizi, un reiz dzīvē pienāk brīdis, kad nepieciešams aizņemties. Nav svarīgi, kāds aizņēmums tas būs – ātrais kredīts, patēriņa kredīts vai kredītlīnija. Uz jebkuru no tiem var tikt attiecināti obligātie noteikumi, ar kuriem dalās Gudriem.lv.

Pirmais noteikums - uzzini savu kredītvēsturi

Arī tad, ja savā mūžā kredītu ņemsiet pirmo reizi, tas nenozīmē, ka jūsu kredītvēsturē nevar būt melnie laukumi vai problēmas. Kaut vai tādēļ, ka neapmaksāti komunālo pakalpojumu vai mobilo operatoru rēķini arī tiek iekļauti kredītvēsturē. Ja šādas nelabvēlīgas situācijas tomēr dzīvē ir gadījušās, tas nebūt nenozīmē, ka jums neizsniegs kredītu. Tomēr zināmi sarežģījumi un papildu pārbaudes gan var stāties ceļā. Iesakām jums apmeklēt mājas lapu manakreditvesture.lv un pārliecināties, ka ar jūsu kredītvēsturi viss ir kārtībā.

Otrais noteikums – izvērtē savas iespējas

Tas nozīmē to, ka jāapsēžas un kārtīgi jāpadomā, vai kredīts patiešām ir nepieciešams vai arī bez tā var iztikt. Ja vajag aizņemties pavisam nelielu summu līdz algai, piemēram, 50 līdz 70 eiro, iespējams, vienkāršāk ir vērsties pie draugiem vai paziņām. Vajag izrēķināt, vai spēsiet atdot visu kredīta summu noteiktā apjomā un laikā. Līdz ar to jāpadomā, vai esošā darba vieta un ienākumi būs nemainīgi, vai darba devējs nekavē algu izmaksu, vai jūsu alga sedz gan ikdienas tēriņus, gan aizņēmumu? Atbildiet uz šiem jautājumiem godīgi, lai nākotnē nerastos problēmas ar aizlienēto līdzekļu atmaksu.

Trešais noteikums – nepārmaksā!

Ja esat nolēmis nepieciešamo summu aizņemties, piemēram, izmantojot tādu pakalpojumu kā ātrie kredīti, atcerieties – mūsdienās var paņemt kredītu par nelielu summu un uz neilgu laiku (mēnesi) bez kredītprocentiem! Piemēram, uz vienu mēnesi steidzami ir jāaizņemas 200 eiro. Sekojam šai saitei - https://www.gudriem.lv/atrie-krediti – un meklējam ātro kredītu izsniedzēju piedāvājumus, kas jaunajiem klientiem piedāvā izdevīgus kreditēšanas noteikumus. Iespējams, ka mēneša laikā jūs atrisināsiet savas finansiālās problēmas un jums nenāksies neko pārmaksāt.

Ceturtais noteikums – noskaidro kopējo summu

Bieži vien aizņēmēji tikai aptuveni zina, cik viņiem izmaksās viens vai otrs kredīts. Vajag skaidri apzināties, ka, ja aizņemsieties naudu no ātro kredītu kompānijas uz laiku, kas ir ilgāks par vienu mēnesi, uzreiz vajag noskaidrot kopējo summu, kas jums, dzēšot kredītu, būs jāatmaksā. Aizdevuma procenti ir obligātie izdevumi gan patēriņa, gan ātro kredītu gadījumā, kā arī attiecībā uz kredītkartēm. Kredītkaršu gadījumā, piemēram, būtu lietderīgi zināt, ka reizi mēnesī, noteiktā datumā jums nāksies veikt obligāto maksājumu 5% apmērā no iztērētās kredīta summas.

Piektais noteikums – ja nespēj samaksāt

Tā ir nepatīkama, taču risināma situācija. Piemēram, ir pienācis ātrā kredīta atmaksas datums, taču nepieciešamās summas nav. Vai arī ir jāveic patēriņa kredīta maksājums, taču visa nepieciešamā summa nav pieejama. Sliktākais, ko varat izdarīt – sākt izvairīties no bankas vai ātrā kredīta izsniedzēja, pieņemot, ka situācija atrisināsies pati no sevis. Labākais risinājums ir nekavējoties sazināties ar savu banku vai kredītkompāniju un informēt to par sarežģīto finansiālo situāciju, pirms maksājums ir nokavēts. Kreditors noteikti piedāvās izeju no šīs situācijas. Tas vai nu pagarinās atmaksas termiņu, vai pārcels maksājuma datumu, vai arī piedāvās kādu individuālu problēmas risinājuma variantu.