Staburags.lv ARHĪVS

Gardāko jubilejas torti noteic degustējot

Līga Patmalniece

2017. gada 7. jūlijs 00:01

813
Gardāko jubilejas torti noteic degustējot

Koknesei šogad aprit 740 gadu, un novada svētkos, atzīmējot lielo jubileju, norisinājās saimnieču meistarības sacensības “Kokneses dzimšanas dienas torte 2017”. Visas kūkas bija lieliski izdevušās, taču degustētājiem bija jānosaka visgardākā.


Saldajās sacensībās aicināja piedalīties ikvienu kūku cepēju, taču atsaucās četras saimnieces. Katra cepa Kokneses dzimšanas dienas torti, kuru novada svētku dienā prezentēja un ko varēja nogaršot svētku apmeklētāji. Arī uzvarētāju noteica degustētāju balsojums, kūkas pazuda rekordātrumā, un visiem saldumu kārotājiem to nepietika.
Visvairāk degustētājiem patika koknesietes Valentīnas Lipses ceptā torte. Otra gardākā kūka, pēc degustētāju garšas kārpiņu atzinuma, bija Ingrīdai Grozai, trešā — San­drai Iubulei, savukārt Olga Šinka bija ceturtās garšīgākās kūkas autore. Visas konkursa dalībnieces balvā saņēma linu priekšautus un Kokneses kultūras nama dāvanu karti viena pasākuma apmeklējumam, pirmo triju gardāko kūku cepējas ieguva SIA “Gemoss” dāvanu kartes un tortes lāpstiņas.
Ingrīdas Grozas kūka atšķīrās ar to, ka klasiskas vienas lielas tortes vietā viņa bija uzcepusi 200 mazas eleganti noformētas pilngraudu miltu biskvīta, riekstu, zemeņu krēma, un rabarberu musa kūciņas. Ingrīda atklāj, ka kūku un konditorejas izstrādājumu cepšana ir viņas sirdslieta un vaļasprieks, tādēļ pat beigusi konditoru kursus un regulāri apmeklē dažādas meistarklases Rīgā, seko līdzi kūku modei, jaunākajām tendencēm.
“Šobrīd kūku modes tendence ir mazās kūciņas. Tas ir ērtāk arī no praktiskā viedokļa, piemēram, viesībās tās nav jāsagriež un ir vienkāršāk pasniegt. Piemēram, kāzās kādreiz bija viena liela torte, tagad nereti ir vairākas, bet mazākas un atšķirīgām garšām,” stāsta Ingrīda Groza. “Kūkas ģimenei, radiem un draugiem visos svētkos, dzimšanas dienās cepu jau vairāk nekā 30 gadu. Ir pierasts un ļoti patīk, tā man ir kā meditācija. Sāku ar medus torti, kuras recepti noskatīju pie radiem Lietuvā un mazliet piekoriģēju pēc savas gaumes. Mūsdienās kūkas ļoti atšķiras no tā, ko cepām astoņdesmitajos gados, jo ir daudz dažādu produktu, kādu tolaik vienkārši nebija. Līdz ar to tagad kūku meistarošanas iespējas ir ļoti paplašinājušās un iespējams radīt visdažādākās garšas. Pēc meistarklašu apmeklēšanas receptes piemēroju sev, kā pašai labāk patīk. Viena un tā pati kūka katru reizi izdodas citāda. Arī cepot konkrētam cilvēkam, zinot viņa gaumi, piedomāju, lai viņam garšotu. Ar kūku cepšanu aizrāvusies arī meita, viņai patīk eksperimentēt, apmaināmies ar idejām un receptēm.” ◆