Staburags.lv ARHĪVS

Dārza nojumes – īstā vasaras noskaņa

.

2017. gada 27. jūnijs 00:00

1648
Dārza nojumes – īstā vasaras noskaņa

Latvieši kopš laika gala bijuši savrupnieki. Katram savs kaktiņš, savs stūrītis zemes. 21. gadsimtā, kad ikviena kaktiņa izbūvei vēlams iegūt būvatļauju, dārza nojumes kļūst arvien populārākas. Ja vēl pirms divdesmit gadiem dārza nojumes bija no dažiem dēļiem sanaglots un ar plēvi pārvilkts veidojums, tad mūsdienās kvalitatīva nojume droši stāv līdzās lapenēm un dārza mājiņām kā līdzvērtīgs partneris. Ja arī tu plāno šovasar tverties ēnā zem kādas jaukas dārza nojumes, lasi tālāk, lai uzzinātu 7 iemeslus, kāpēc tā ir laba doma.
 
7 iemesli, kāpēc vasara nav iedomājama bez dārza nojumes

1. Karstā laikā dārza nojume sniedz patīkamu ēnu un ļauj atvēsināties pēc saules peldēm.
2. Lietainās dienās nav jāpaliek telpās – rīta kafiju vai launaga auksto zupu var baudīt dārzā, klausoties lietus bungāšanu pa nojumes jumtu.
3. To ir viegli uzstādīt. Nav nepieciešama būvatļauja. Dārza nojumes salikšana neprasa nekādas īpašas zināšanas. Atliek vien izvēlēties līdzenu pleķīti un sekot uzstādīšanas norādēm. Pareizi nostiprināta nojume bez grūtībām nostāvēs visu vasaru.
4. Tā ir pielāgojama. Vairākums vidējās klases dārza nojumju ir aprīkotas ar noņemamām vai atbīdāmām sānu malām, līdz ar to tās var pielāgot pēc nepieciešamības atkarībā no viesu skaita. Jūnija vakaros moskītu tīkls būs jūsu labākais draugs.
5. Dārza nojumes ir daudzfunkcionālas – nav nekādu ierobežojumu tam, kā to lietot – var pārstiept pāri rododendram, lai tas karstās dienās nepārcepas, var uzsliet pāri bērnu rotaļu paklājiņam. Var ierīkot atpūtas vietu vai izmantot kā pieliekamo dārza rīkiem, lai pasargātu tos no saules un lietus.
6. Dārza nojumes ir lieliski piemērotas arī svinīgiem pasākumiem dārzā – nav jābūvē vesela muiža, lai draugu lokā nosvinētu dzimšanas dienu zaļumos.
7. Lielisks pagaidu risinājums tiem, kas plāno laika gaitā uzbūvēt lapeni – ja nākotnē ir plānots zemes placītī būvēt kādu lapeni vai mājiņu, dārza nojume ir lielisks testa instruments, lai saprastu, kur to labāk novietot un vai būs gana ērti.
 
Kas jāņem vērā, izvēloties un uzstādot nojumi

Paredzētais nolūks. Trakām ballītēm un aktīviem cilvēkiem ieteicams izvēlēties dārza nojumes ar izturīgu karkasu un regulējamām sānu malām, lai izpriecas netiktu ierobežotas telpā.

Paredzētais kalpošanas ilgums. Ja nojumi plānots lietot visu vasaru, tad ir vērts pievērst uzmanību stiprinājumu izturībai un karkasa veidam. Savukārt tām nojumēm, ko plānots lietot vasarnīcās tikai dažas reizes vasarā un starplaikos jaukt nost, jābūt ērti saliekamām un izjaucamām.

Segums. Lai nojume stāvētu stabili, tai jābūt pareizi nostiprinātai. Smilšainai zemei būs vajadzīgi nedaudz garāki mietiņi, savukārt māla un smilšmāla augsnē labi turēsies arī visparastākie.

Novietojums uz zemesgabala. Jānovērtē, no kuras puses spīdēs saule. Vai dārza nojume paredzēta saules peldēm vai tieši otrādi – lai patvertos ēnā. Ja nojumei ir uzliekamas sānu malas, jāpievērš uzmanība arī tam, kurā pusē tās atradīsies.

Valdošie vēji. Lai dārza nojume nebūtu atkarīga no vēja untumiem, jāņem vērā zemes gabala īpatnības.

Vizuālais izskats. Nojume būs dārza rota visu vasaru, tādēļ tā jāpieskaņo dārza stilam, izmēram (milzu nojume mazā placītī izskatīsies groteski) un novietojumam attiecībā pret citiem dārza objektiem.
 
Ja domās jau sauļo no dārza nojumes izstieptas pēdas, tad atlikusi vēl tikai viena darbība – dodies uz 1a.lv un sadaļā “Dārza nojumes” izvēlies, zem kuras nojumes pavadīsi šo vasaru!