Staburags.lv ARHĪVS

Gultas veļas audumi: kas par tiem būtu jāzina?

Fejas nams

2017. gada 2. jūnijs 11:14

848
Gultas veļas audumi: kas par tiem būtu jāzina?

Populārākie audumi, no kuriem tiek šūta gultas veļa, ir damasts, lins, kokvilna, zīds, batists, flanelis un satīns. Katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Tātad, ja jūs plānojat iegādāties jaunu gultas veļas komplektu, jums vajadzētu zināt, kādas ir atšķirīgu materiālu priekšrocības un trūkumi.

Damasts
Damasts ir ļoti plāns un spīdīgs audums, kas tiek izgatavots no ļoti plānas dzijas. Tādu pašu audumu izmanto, lai ražotu palagus un pārvalkus. Šis materiāls tiek ražots izmantojot žakarda tehnoloģiju. Pārmaiņus pinot pamatni, var izveidot dažāda lieluma rakstus. Ļoti bieži tie ir tikai vienas krāsas raksti, bet izmantojot žakarda tehnoloģijas var iegūt rakstus arī vairākās krāsās. Viena no galvenajām priekšrocībām šim materiālam ir, ka tas lieliski piekļaujas ķermenim. Tieši šī iemesla dēļ tiek radīta komforta sajūta. Vēl viena no šī materiāla priekšrocībām ir tā, ka damasts ir izturīgs, blīvs un spēcīgs audums. Pateicoties šīm īpašībām, no damasta šūtie priekšmeti kalpos ļoti ilgu laiku un pēc mazgāšanas nezaudēs sākotnējo izskatu. Salīdzinot ar citiem audumiem, kuri tiek izmantoti gultas veļas ražošanā, damasts ir viens no greznākajiem audumiem.

Kokvilna

Kokvilnas audums ir patiešām īpašs. Ievērojamu to padara jau tāds fakts, ka, lai izaudzētu vienu kilogramu kokvilnas, nepieciešami vairāk nekā 5000 litri ūdens. Kokvilna ir ne tikai īpašs, bet arī ļoti populārs audums. Pētījumi liecina, ka katrs zemes iedzīvotājs gadā patērē aptuveni 10 kg kokvilnas izstrādājumu. Nav grūti saprast, kāpēc kokvilnas produkti ir tik populāri. Tas ir tāpēc, ka kokvilnai ir daudz priekšrocību. Iespējams, lielākā šī auduma priekšrocība ir tā, ka kokvilna patīkami apsedz ķermeni, tāpēc kokvilnas veļa nodrošinās lielisku atpūtu un patīkamas sajūtas. Šo iemeslu dēļ, kokvilnas gultas veļa ir ideāli piemērota tiem, kam ir jutīga āda. Tātad, ja jūs vēlaties labi atpūsties pēc darba dienas, izvēlieties kokvilnas gultas veļu - patīkamas sajūtas palīdz daudz ātrāk atgūt spēku. Runājot par šī auduma trūkumiem, ir jāsaka, ka kokvilna ir ļoti burzīga, tāpēc tas nav labākais risinājums cilvēkiem, kas ciena praktiskumu. Nepieciešams uzsvērt to, ka kokvilnu nav grūti kopt - mazgāšanas temperatūra ir 60 grādi, bet gludināt ieteicams temperatūrā, kas nepārsniedz 150 grādus. Žāvējot kokvilnas gultas veļu, ieteicams izvairīties no tiešiem saules stariem.
Runājot par auduma izturību, ir jāsaka, ka šī īpašība ir atkarīga no tā blīvuma - jo blīvāks kokvilnas audums, jo izturīgāks tas būs un kalpos ilgāk.

Zīds
Zīds tāpat kā damasts ir viens no visgreznākajiem audumiem. No zīda šūtā gultas veļa būs piemērota tiem, kas novērtē greznību, komfortu, un izcilu vērtību. Starp citu, zīda gultas veļas komplekts var būt kā skaista dāvana. Taču šis materiāls tiek augstu vērtēts ne tikai lieliskā izskata dēļ, bet arī tāpēc, ka zīds ļoti labi uzsūc sviedrus un lieliski pielāgojas temperatūras maiņām: tas būs patīkami vēss vasarā un silts aukstajā sezonā. Tomēr, lai gan zīds var lepoties ar tādām priekšrocībām kā skaists izskats, mitruma uzsūkšana un pielāgošanās dažādām temperatūrām, uzmanība būtu jāpievērš tam, ka šim materiālam ir daži trūkumi: pirmkārt, zīds var sākt elektrizēties un kairināt jutīgu ādu, un otrkārt, salīdzinājumā ar citiem audumiem, zīds ir vismazāk izturīgs pret ultravioletajiem stariem. Šī iemesla dēļ, zīda gultas veļu nav ieteicams žāvēt saulē, jo tiešie saules stari var radīt neatgriezeniskus auduma bojājumus.

Batists
Vēl viens audums, no kura tiek šūta arī gultas veļa ir batists. Interesanti ir tas, ka šī auduma nosaukums ir atvasināts no Žana Batista vārda un uzvārda. Šobrīd augstākās kvalitātes batists tiek ražots Šveicē. Runājot par batistu, jāsaka, ka tas ir vidēja biezuma audums. Tā pat kā damasts, batists tiek ražots no ļoti smalkas dzijas. No šī auduma šūta gultas veļa ir ļoti mīksta, tāpēc tā ir piemērota cilvēkiem ar jutīgu ādu. No batista var izgatavot gan vienkrāsainu, gan vairāku krāsu gultas veļu. Speciālisti neizšķir šī auduma trūkumus, taču atzīmē, ka šis audums ir izturīgs un spēcīgs. Šo īpašību dēļ no batista šūtā gultas veļa kalpos ilgu laiku.

Flanelis

Flaneļa audumam ir mazi matiņi. Šo matiņu dēļ, flaneļa izstrādājumi silda, tieši tāpēc no flaneļa izgatavotā gultas veļa ir ideāli piemērota ziemā un rudenī, vai arī tiem cilvēkiem, kuriem ir grūti sasilt. Flaneļa siltums, iespējams, ir tā galvenā priekšrocība. Tomēr flaneļa matiņu dēļ šim audumam ir arī trūkumi: galu galā, pēc vairākām mazgāšanas reizēm, flaneļa matiņi sāks savelties, tāpēc gultas veļa zaudēs savu sākotnējo izskatu. Tomēr jāuzsver, ka dārgākas un kvalitatīvākas flaneļa gultas veļas matiņus (no kuriem izveidojas mezgliņi, kas bojā gultas veļas izskatu), var nogriezt - tādējādi flaneļa gultasveļai uzlabosies izskats un paildzināsies tās kalpošanas laiks.

Satīns
Tas ir īpaši blīvs, spīdīgs un mīksts audums. Satīna blīvums nodrošina ilgu kalpošanas laiku un maigums garantē, ka no satīna izgatavotā gultas veļa būs piemērota cilvēkiem ar visjutīgāko ādu. Salīdzinot ar citiem audumiem, no kuriem tiek šūta gultas veļa, satīnam ilgi saglabājas krāsas. Šī iemesla dēļ, pat pēc daudzām mazgāšanas reizēm, satīna gultas veļa izskatās kā jauna. Turklāt no satīna šūto gultas veļu ir viegli un ērti gludināt.

Autors: Fejas nams