Staburags.lv ARHĪVS

Kā veikt nodokļu atmaksu no ārvalstīm?

.

2017. gada 1. jūnijs 16:20

139
Kā veikt nodokļu atmaksu no ārvalstīm?

Ja Jūs esat strādājis legāli ārzemēs, tad Jums ir tiesības atgūt pārmaksātā ienākuma nodokli. Nodokļu atmaksa ir likumīgs un dabisks process, tāpēc tam nebūs nekādas ietekmes uz jūsu darba iespējām ārzemēs. Jūs varat atgūt pārmaksāto nodokli no tādām valstīm kā Nīderlande, Vācija, Dānija, Apvienotā Karaliste, Īrija, Norvēģija, ASV, Kanāda, Austrālija, Jaunzēlande u.c.

Nodokļu atgūšanas tiesības ir galvenokārt saistītas ar nodokļu likumdošanu. Tax-free- tā ir ienākumu summa, no kuras netiek ieturēts nodoklis. Šo summu Jūs varat atgūt, ja netiek pārsniegta valstī noteiktā minimālā ienākumu summa.

 Jums ir nepieciešami tikai daži dokumenti (galvenokārt no darba devēja), lai varētu sagatavot atbilstošu pieteikumu ārvalstu nodokļu birojam. Iesniedzot dokumentus nodokļu birojam, tiks veikts aprēķins, pieņemts lēmums un gala rezultātā šī summa tiks nosūtīta Jums. Tādēļ veicot nodokļu atmaksu tas nekādi neattiecas uz Jūsu darba devējiem – tas viņus neapgrūtinās ne finansiāli, ne arī kādi citādi ietekmēs. To nevar arī uzskatīt par izvairīšanos no nodokļiem, jo ​​process ir pilnībā likumīgs, tā, kā tas noteikts nodokļu likumā.

Nodokļu atmaksai no ārvalstīm Jūs varat pieteikties divos veidos: iesniedzot pieprasījumu nodokļu birojā vai ar profesionālu starpnieku palīdzību. Abām metodēm ir savas priekšrocības un trūkumi. Pirmajā gadījumā vienīgā priekšrocība ir tā, ka visa kompensācijas summa paliek Jūsu kabatā (nav jāmaksā par pakalpojumu). Diemžēl, bieži šis variants ir saistīts ar ievērojamu risku un dažādām problēmām arī procesa ieilgumu. Lai uzsāktu šo procesu Jums ir jāaizpilda veidlapas un jānogādā tās uz nodokļu biroju. Tālāk, lai noskaidrotu kādā stadijā ir Jūsu iesniegums Jums ir jāzvana savam inspektoram un jājautā. Nodokļu biroja darbiniekiem nav noteikti termiņi, viņi šos iesniegumus aizpilda nesteidzoties, tādēļ bieži vien šie uzsāktie procesi tiek pazaudēti kaut kur kopumā. Tas var notikt arī tad, ja veidlapas ir aizpildītas nepareizi, vai trūkst daži dokumenti, vai vienkārši nodokļu inspektoram ir radušies papildus jautājumi vai neskaidrības. Inspektors Jums zvanīs un mēģinās noskaidrot nepieciešamo informāciju. Šis pēkšņais zvans var būt diezgan liela problēma, it sevišķi cilvēkiem, kam tas tiks jautāts svešvalodā. No visām šīm problēmām var izvairīties, ja nodokļu atmaksu no ārvalstīm Jums veiks profesionāla kompānija. Tad Jūsu darbs būs tikai izvēlēties kompāniju, kurā Jūs iesniegsiet savus dokumentus. Abus no šiem procesiem var izdarīt neizejot no mājas, ja Jūs vēlēsieties varat reģistrēties internetā (Jūs varat to izdarīt arī birojā personīgi).

Lai uzsāktu reģistrēšanos tiešsaistē Jums ir jāaizpilda anketa. Tad Jums ir, jāsavāc nepieciešamie dokumenti (visbiežāk šie dokumenti tiek saņemti no darba devēja, tajos ir norādīti visi ieņēmumi un ieturētie nodokļi) un jāpiegādā tos kompānijai pa pastu vai ienesot klātienē. Ja Jums nav visi nepieciešamie dokumenti, labi kompānijas pārstāvji, mācēs sazināties ar Jūsu darba devējiem un iegūs nepieciešamās formas, pirms pieteikuma nodokļu atmaksai no ārvalstīm. Tas ir papildu ieguvums iesniedzot dokumentus profesionālā uzņēmumā.

Turklāt šis uzņēmums aizpildīs visas veidlapas, nosūtīs tos uz pareizo nodokļu iestādi un uzturēs kontaktus ar ārvalstu nodokļu biroju, lai uzraudzītu un mudinātu tos laicīgi izskatīt Jūsu iesniegtos dokumentus. Jums nebūs jācīnās pret birokrātijas sistēmu, gadījumā, ja būs radusies kāda kļūda lietas izskatīšanas procesā.

Vēl viens jautājums ir par kompensācijas saņemšanu. Visbiežāk kompensācija tiek nosūtīta čeka formā, tā var būt problēma, ja esat atgriezušies dzimtenē. Izmantojot starpnieku pakalpojumus, Jūs ar šādu problēmu nesaskarsieties, jo nodokļu iestāde nosūta čeku uzņēmumam, saņemtā summa tiek pārskaita uz Jūsu personīgo bankas kontu jebkurā valstī.


Jebkurā gadījumā šo procesu uzsākot pašam vai ar starpnieku palīdzību, jums vajadzētu mēģināt atgūt nodokļu atmaksu no ārvalstīm. Ir vērts pieminēt arī to, ka šādu kompensāciju Jūs varat pieprasīt līdz pat pēdējiem 4-5 gadiem (atkarībā no valsts, kurā iesniedzāt pieteikumu).