Staburags.lv ARHĪVS

No kā jūs atteiktos, ja piedzīvotu finansiāli grūtus laikus?

.

2017. gada 23. maijs 00:00

65
No kā jūs atteiktos, ja piedzīvotu finansiāli grūtus laikus?

Piedzīvojot finansiālās neveiksmes, daudzi iet vieglāko ceļu un uzreiz ņem ātros kredītus vai izmanto citus kreditēšanas pakalpojums. Reizēm tas tiešām var būt labs risinājums, jo īpaši tad, ja šis lēmums ir pārdomāts. Piemēram, salīdzināšanas portāls CredX var palīdzēt izvēlēties sev piemērotāko ātro kredītu izsniedzēju un aizņemties izdevīgi, taču kredīti uzliek zināmu risku un ne vienmēr visu var atrisināt ar šādiem īstermiņa aizdevumiem. Reizēm ir nepieciešams daudz nopietnāks rīcības plāns, kas ietver atteikšanos no konkrētiem tēriņiem, lai varētu atrisināt savas finansiālās problēmas, vienalga, vai tās ir īslaicīgas vai ilglaicīgas.

Parasti par to, no kā atteikties un kā rīkoties, cilvēki sāk domāt tikai tad, kad finansiālās problēmas jau ir sākušās, taču tas nav pareizi. Ja domājat, ko darīt, tikai brīdī, kad citas izvēles vairs nav, visi lēmumi būs sasteigti un nepārdomāti. Tāpat kā ir jāveido rezerves uzkrājumi, ir jāveido arī rezerves taupības plāns pat tad, ja nekas neliecina par finansiālo grūtību tuvošanos. Tam jāiever vairāku līmeņu taupību, apzinoties visas savas iespējas ietaupīt.

Vispirms ir jāizdomā, kas ir tās lietas, ko kurām atsakoties, jūsu dzīves kvalitāte nekādā veidā necietīs. Patiesībā no šīm lietām jāatsakās arī tad, ja ar finansēm viss ir kārtībā, jo tā ir tikai lieka naudas tērēšana. Ja domājat, ka jums šādu izdevumu nav, jūs, visticamāk maldāties. Lai par to paliecinātos, veiciet savu izdevumu uzskaiti pa sīkām kategorijām. Tad jūs precīzi redzēsiet, kur aizplūst jūsu nauda un sapratīsiet, kur rodas naudas “noplūdes”. Tipiski piemēri ir banku komisijas maksas par dažādiem pakalpojumiem, nelietderīgs komunālo pakalpojumu patēriņš, izniekots ēdiens utt. Citiem cilvēkiem šie tēriņi ir lielāki un citiem mazāki, bet kaut kur var ietaupīt gandrīz ikviens. No šādiem izdevumiem jāatsakās tiklīdz kā tos pamaniet.

Tālāk ir jādomā kā atteikties no lietām, kas dod kādu labumu, taču nav īsti nepieciešams. Tās ir, piemēram, izklaides, luksusa preces, dažādi našķi, pakalpojumi, ko varat paveikt arī pats utt. Jums vajadzētu izveidot sarakstu ar visām lietām, kas ir paredzētas tikai un vienīgi jūsu priekam un labsajūtai, taču bez kurām izdzīvot uz laiku būtu tīrais nieks. Šo taupības plānu varat likt lietā tad, ja rodas kādas sīkas nebūšanas, vai arī tad, ja nepieciešams iekrāt mazliet naudas, taču situācija nav vērtējama kā ārkārtēja.

Visbeidzot, ir jāatšķir arī tas, kuri tēriņi ir tiešām neatliekami un bez kuriem iztikt nav iespējams, un kuri tomēr ir jūsu izvēle. Piemēram, tādi tēriņi kā maksa par internetu un televīziju, izdevumi par personīgo transportu, izdevumi par labiekārtotu dzīvesvietu ar ērtībām utt., parasti tiek pieskaitīti pie nepieciešamībām, jo mūsdienās cilvēki pie tā ir pieraduši, taču nav gluži tā, ka bez tiem nevarētu iztikt. Šis saraksts katram būs ļoti individuāls, jo, piemēram, jau minētais personīgais transports vienam būs papildus ērtība, bet citam vienīgais veids, kā nokļūt uz darbu. Atteikšanās no šādām lietām noteikti pazeminās dzīves kvalitāti un mazinās prieku, taču, ja rodas tāda vajadzība, no tiem varat atteikties. Šādu plānu vajadzētu pielietot vien tad, ja situācija tiešām ir ļoti slikta un citas, labākas izejas īsti nav.

Ja zināsiet, kā rīkoties ikvienā situācijā, ātrais kredīts jeb patēriņa kredīts nebūs jūsu vienīgie glābiņi. Jūs pats varat atrisināt jebkuras finanšu problēmas ar saprātīgu, pārdomātu taupību. Svarīgi ir apzināties savas iespējas ietaupīt jau laikus, nevis pieņemt nepārdomātus lēmumus un taupīt uz pilnīgi visu un tādējādi nodarīt pāri sev. Protams, papildus šiem taupības plāniem ir jāievēro arī citi finanšu principi, lai nodrošinātos pret pilnīgi visām finansiālajām krīzēm.