Staburags.lv ARHĪVS

Drošība, pārvietojoties ar velosipēdu

.

2017. gada 11. maijs 00:00

33
Drošība, pārvietojoties ar velosipēdu

Pavasaris tradicionāli tiek uzskatīts par velo sezonas sākumu – nokūstot sniegam un paaugstinoties gaisa temperatūrai, ielās arvien kuplākā skatā dodas dažādu vecumu riteņbraucēji. Velosipēds kalpo gan kā pārvietošanās līdzeklis, dodoties ikdienas gaitās, gan kā ērts braucamrīks, izbaudot brīvo laiku un atpūtu kopā ar ģimeni un draugiem. Šis transportlīdzeklis ir ne vien ērts, ekonomisks un dabai draudzīgs, bet arī veselīgs – braucot ar velo, iespējams vienlaikus sportot, pavadot laiku svaigā gaisā, un tādā veidā gan izkustēties, gan atbrīvoties no ziemas laikā uzkrātajiem kilogramiem. Lai braukšana ar divriteni būtu ne vien patīkama, bet arī droša, ņem vērā šos vienkāršos ieteikumus, kas palīdzēs pasargāt gan tevi pašu, gan apkārtējos un citus satiksmes dalībniekus.

Ceļu satiksmes noteikumi
Vienalga, vai pārvietojies pa lauku ceļiem, ātrgaitas šoseju vai steidzīgajām pilsētas ielām, brīdī, kad tu sēdies uz velosipēda, tu kļūsti par pilntiesīgu satiksmes dalībnieku un līdz ar to tev jāievēro likumā noteiktie ceļu satiksmes noteikumi. Iesākumā atceries, ka, lai brauktu ar velosipēdu, tev vajadzīga speciāla braukšanas atļauja – riteņbraucēja tiesības, ko iespējams iegūt jau, sākot no desmit gadu vecuma, nokārtojot īpašu eksāmenu, kura laikā precīzi jāatbild uz jautājumiem par drošību uz ceļa. Šim nolūkam tev noderēs arī cita transportlīdzekļa vadītāja apliecība, tai skaitā automašīnas tiesības. Riteņbraucēja atļauja nav vien formalitāte – tas ir apliecinājums, ka proti braukt atbilstoši noteikumiem un tava atrašanās uz ceļa nerada draudus nedz tev pašam, nedz citiem.

Tā kā velobraucējs vajadzības gadījumā drīkst pārvietoties ne tikai pa veloceliņiem, bet arī ietvi, ir īpaši svarīgi pievērst papildu uzmanību gājējiem. Tev jārēķinās ar to, ka brauciena laikā ceļā var gadīties dažādi šķēršļi, tostarp mazi bērni, dzīvnieki vai seniori, kas nepievērš pienācīgu vērību tam, lai pārliecinātos, vai uz ceļa nav manāms kāds riteņbraucējs. Ņem vērā, ka šādos gadījumos izvairīšanās no sadursmes ir tavā ziņā, tāpēc neuzņem pārlieku lielu ātrumu, lai nepieciešamības gadījumā tu spētu laicīgi reaģēt un apstāties. Tāpat seko līdzi tam, lai starp tevi un gājējiem būtu atbilstošs attāluma intervāls, kā arī iegaumē, ka uz ietves priekšroka vienmēr dodama tiem, kas pārvietojas ar kājām.

Ja nepieciešams braukt pa šoseju, nekādā gadījumā neriskē un esi uzmanīgs. Autobraucēji ne vienmēr ievēro ceļu satiksmes noteikumus, tāpēc pirms manevra veikšanas, vienmēr pārliecinies, ka nav gaidāma sadursme un citi autobraucēji ir tevi pamanījuši spēkrata spoguļos. Ņem vērā, ka jebkāda veida negadījums var radīt ļoti nopietnas sekas, turklāt visvairāk cietīsi tieši tu pats – divritenis salīdzinājumā ar automobili ir daudz trauslāks un vieglāks. Precīzi ievēro noteikumus, vienmēr norātot pagriezienus, dodot ceļu situācijās, kad tas nepieciešams, un necenšoties apdzīt automašīnas.

Ja plāno doties tūrisma braucienā uz ārvalstīm, rūpīgi izpēti, kādi nosacījumi ir spēkā konkrētajās valstīs, ko paredzēts šķērsot ar divriteni. Dažādās teritorijās satiksmes noteikumi mēdz atšķirties, tāpēc tev jāpielāgojas tiem likumiem, kas zināmi konkrētās satiksmes plūsmas dalībniekiem.

Velosipēda tehniskais stāvoklis

Ik reizi pirms dodies ceļā, pārliecinies, ka tavs velosipēds darbojas kā nākas, īpašu uzmanību pievēršot bremžu stāvoklim. Lai izvairītos no neparedzētiem sarežģījumiem, tavam velosipēdam jābūt kvalitatīvam, turklāt tam regulāri jāveic pilna tehniskā apkope, kuras laikā tiek pārbaudīta kustīgo daļu kvalitāte, bremzes, velo riepas un citas būtiskas detaļas, no kurām atkarīga tava drošība uz ceļa. Īpašu plānveida pārbaudi ieteicams veikt, atsākoties velo sezonai. Ziemā tavs divritenis visticamāk stāvējis tam paredzētā novietnē, kur pakļauts mainīgajiem laikapstākļiem un citiem faktoriem. Pavasarī ir būtiski nomainīt tās detaļas, kas savu laiku jau nokalpojušas, kā arī apkopt tās velo rezerves daļas, ko nepieciešams uzspodrināt un atjaunot. Ja kādu velo daļu nepieciešams aizstāt, dod priekšroku kvalitatīvam ražojumam, kas tevi nepievils jau pēc pāris mēnešiem un nesamazinās tavu braukšanas kvalitāti.

Tāpat vērts parūpēties par papildu aizsardzību – drošības ķiveri un atsatrojošu vesti, kas tevi padarīs redzamu diennakts tumšajā laikā un sliktos laikapstākļos. Pievērs uzmanību tam, lai velo ķivere būtu izturīga un labi derētu, proti, nebūtu ne par mazu, ne par lielu, pretējā gadījumā tā nespēs pildīt tai uzticēto uzdevumu. Iegaumē, ka tavam braucamrīkam jābūt skaidri saskatāmam citiem satiksmes dalībniekiem un neuzmanīgiem gājējiem, tāpēc tam vajadzīgi gan oranžas krāsas atstarotāji abās pusēs, gan atbilstošas signālgaismas – divu krāsu lukturi velo priekšā un aizmugurē.