Laiks pavasara vitamīniem!

Kad kļavas stumbrs aiztapots, bet bērzs joprojām vēl bagātīgi dod savu dzīvības sulu, laiks piesaulītē raudzīties pēc pavasara vitamīnu devas. Šis ir īstais laiks sātīgai nātru zupai.
Katrai saimniecei noteikti ir sava recepte, kā pagatavot šo pavasara zupu, lai vispirms būtu apmierināti viņas saimes gardēži. Lai arī īpaši daudz variantu, kā to uzmeistarot atšķirīgu, nav, tomēr daži knifiņi noteikti pastāv. Šis būs manas virtuves variants.
Vispirms jāatzīstas, ka gatavoties sāku jau iepriekšējā gadā. Pagalma stūrī, redzamā vietā, man vasaras otrajā pusē lekni kuplo nātru puduris. Iespējams, kādam ciemiņam šķiet, ka neesmu čakla ravētāja, bet pat necenšos iebilst. Šī ir speciāli nātrēm atvēlētā auglīgākā zeme, kur visu vasaru tās var augt un “ražot” zaļo masu, no kuras top īpašais “kokteilis” plēves mājas tomātiem. Savukārt pavasarī, kad citviet vēl redzams pa sniega pleķītim, mana nātru dobe jau rāda mazas brūngani zaļas “peļu austiņas”. Tad atliek tikai ķerties klāt!
Droši vien kāds teiks, ka garšas ziņā atšķirības nav, bet ļaudis mēļo, ka iedomām ir liels spēks — tāpēc es nātru zupu vāru bērzu sulā un esmu pārliecināta, ka tā garšu uzlabo.
Tātad nepieciešams — trīs saujas jauno nātru dzinumu, pāris litru bērzu sulas, sauja smalko putraimu, divi lieli vai trīs vidēji kartupeļi, žāvēts “Putras stilbiņš”, divas vārītas olas, neliels sīpols, sāls, melnie un smaržīgie pipari, lauru lapa un skābais krējums.
“Putras stilbiņu” atbrīvo no ādas un kaula, gaļu sagriež mazos kubiciņos. Liek kopā ar noskalotiem putraimiem, garšvielām un uz pusēm pārgrieztu sīpolu katliņā ar bērzu sulām un vāra, līdz putraimi mīksti. Tad pievieno nelielos gabaliņos sagrieztus kartupeļus un izvāra mīkstus. Šajā brīdī no zupas jāizņem lauru lapa un, ja kādam no ēdājiem ir iebildumi, arī sīpols. Nātres pārlasa, attīra no bojātiem vai smilšainiem kātiņiem, noskalo aukstā ūdenī. Pēc tam blanšē jeb traukā pārlej ar verdošu ūdeni, sietiņā notecina, sagriež sīkāk un liek zupā. Noslēgumā zupā ieber uz rupjās rīves sarīvētas olas. Pasniedz ar skābo krējumu.
Katru dienu jau nātru zupu nevārīsim, bet vismaz reizi nedēļā nobaudīt būtu svētīgi. Drīz jau nātres būs pāraugušas, tad līdzīgi varēs pagatavot jaunās rabarberu lapiņas, līdz pienāks kārta skābenēm.
Īpaši garšīga nātru zupa izdosies, ja ir iespējams to vārīt katlā uz ugunskura. Arī pavasarīga maltīte svaigā gaisā piedod ēdienam gluži citas garšas nianses. Izmēģiniet! ◆
Veģetāriešiem — plovs ar nātrēm
400 g rīsu, 400 g burkānu, 200 g rozīņu, 200 g sīpolu, 160 g eļļas, 50 g nātru jauno dzinumu, sāls.
Burkānus un sīpolus sagriež salmiņos un sautē eļļā, kamēr pusgatavi.
Traukā ieber aukstā sālsūdenī izmērcētus rīsus, nomazgātas rozīnes, sagrieztas nātres. Pārlej ar karstu ūdeni un sautē zem vāka, kamēr ir gatavs. Pēc tam visu samaisa.
Uzziņa
Nātru lapas satur hlorofilu, flavonoīdus, miecvielas (līdz 17%), olbaltumvielas, kumarīnus un skudrskābi, C vitamīnu, K vitamīnu (42—45 mkg/g), B1 vitamīnu, organiskās skābes, aminoskābes, glikozīdus, proteīnu, kāliju, kalciju, dzelzi (līdz 6,3%), taukus, karotinoīdus (līdz 50 mg%), cieti (līdz 10%). Svaigās lapās C vitamīna ir divas reizes vairāk nekā upenēs, bet karotīna — vairāk nekā burkānos. Sēklas satur C vitamīnu, tauku eļļu (līdz 22%), organiskās skābes, hlorofilu (2—5%). Saknes ir bagātas ar miecvielām un minerālsāļiem (kalcijs).
Uzmanību!
No nātru lietošanas jāatturas cilvēkiem, kam ir pastiprināta asins recēšana, paaugstināts asinsspiediens, ateroskleroze, dzemdes un tās piedēkļu audzēji, cistas, polipi. Ar nātrēm īpaši jāuzmanās tiem, kam ir slimas nieres. Nav vēlams lietot grūtniecības pēdējos mēnešos, ja tromboflebīts.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra