Staburags.lv ARHĪVS

Kaņepju biznesā jau sešus gadus

Imants Kaziļuns

2017. gada 19. aprīlis 00:01

350
Kaņepju biznesā jau sešus gadus

Rīgā, izstāžu kompleksā “Rā­mava”, izstādei “Pavasaris” šī bija pusapaļas —  25.— jubilejas reize. Tā aizvadīta ar vairāk nekā 300 dalībniekiem, 13 tūkstošiem apmeklētāju un skaistu, sau­lainu laiku.

Vieni no jaunajiem izstādes dalībniekiem, kas līdz šim “Rāmavā” nebija sastapti, ir Ilze un Uldis Vēveri no saimniecības “Virši”, kas nodarbojas ar kaņepju audzēšanu un pārstādi. Uzņēmums reģistrēts Bauskā, bet kaņepju lauki iekopti Mežotnes un Misas pagastā. Kopumā apstrādā ap 20 hektāriem zemes. Izauguši pamazām, šūpojoties globālās ekonomikas viļņos. Pirms sešiem gadiem apstrādāts mazāk nekā desmit hektāru. Kad bizness plaucis, apjoms dubultots, tad iestājusies maza krīze un platības samazinātas. Kredīti, aizņēmumi saimniekus nav aizrāvuši, tāpēc šodien viņi saražoto pārdod smaidīgi un dzīves apmierināti. “Varbūt nedaudz piezemētāk, toties nevienam neesmu parādā,” saka Uldis. Sākotnēji bijusi iecere par kaņepju šķiedras iegūšanu, bet diemžēl to realizēt neizdevās kādu uzņēmēju dēļ, kuri vēlējās Kurzemes pusē atvērt pārstrādes rūpnīcu. Ražotne tā arī palika tikai iecere, tāpēc nākamajā gadā šķiedru kaņepju vietā iesētas šķirnes, kuru sēklas var izmantot pārtikā.
Kaņepju sviests, staks, eļļa, lobītas un grauzdētas kaņepes, milti jeb kaņepju proteīns, kas bagāts ar šķiedrvielām, kaņepes ar sāli un pat konfektes “Gotiņa” ar kaņepēm ir viņu piedāvājums veselīga uztura atbal­stītājiem. Uldis agrāk ikdienā nodarbojies ar sportu, tāpēc iepazinis un praksē pārbaudījis dažādu produktu iedarbību un iedziļinājies veselīga uztura pamatos.
Pirmie produkti, ar kuriem uzņēmums aizsācis darbību, bija kaņepju staks un eļļa. Iesākums, kā katram jaunam produktam, gājis roku rokā ar pircēju bailēm no vārda “kaņepe”. Citi to iepazinuši pilnībā no jauna. Kaņepju sviests ir parastais skābkrējuma sviests, kas sajaukts ar maltām kaņepēm. Uzņēmēji pieļāvuši, ka cilvēki būs čakli un kaņepes ar sviestu sajauks paši, bet vēlāk pierādījies, ka arī šādam, vienkārši pagatavojamam produk­tam ir labs noiets. Savs klientu loks ir arī auksti spiestajai nerafinētajai kaņepju eļļai, kas nav paredzēta cepšanai, bet gan salātiem, un labi palīdz arī matu struktūras uzlabošanai.
Kaņepes ar tajās esošajām pareizi sabalansētām vielām ir ļoti piemērotas cilvēka organismam. Ja pienāktu bada laiki un būtu tikai kaņepes un ūdens, ar to pietiktu, lai izdzīvotu. Uldis un Ilze kaņe­pes ikdienā uzturā lieto jau sešus gadus. Neskaitot laiku, kad bērnībā ar tām, piejaucot sviestam, barojusi ome. Tolaik kaņepju audzēšana Latvijā bijusi aizliegta, tāpēc tās audzētas paslepus. Ilze par labāko, ja ne vislabāko, matu masku atzinusi kaņepju eļļu. Novērots, ka bērni pret kaņepju specifisko garšu izturas atšķirīgi. Vienus no degustācijas galda vai raušus jānorauj, tik ļoti garšo, bet citiem neiemānīt. ◆