Staburags.lv ARHĪVS

Siltumnīcas — būvēt pašam vai nopirkt jau gatavu?

.

2017. gada 11. aprīlis 15:31

927
Siltumnīcas — būvēt pašam vai nopirkt jau gatavu?

Protams, protams, paša rokām būvēts ir daudz labāks! Nu ne tāpēc, ka kvalitāte būtu augstāka (ne vienmēr ar pirmo reizi sanāk visu izdarīt tā, kā vēlamies, nākas pārveidot, mainīt, pārlabot un sodīties visam pa visu, ka nesanāk uzreiz un tā kā cerēts). Tomēr pievienotā vērtība – nav izmērāma nevienā formātā! Pats taču uzbūvēju, izveidoju, uzkonstruēju – zīmēju, plānoju, gādāju un kopā liku! Prieks neizmērojams! Bet viegli šādi darbi nāk tikai tiem, kas būvēšanā un dažādos celtniecības darbos ir zinoši un gudri (vai nu ilgu gadu krātas pieredzes formā vai nu jau pa pusei profesionāli).

Uzreiz jāsāk ar to, ka gatavu nopirkt ir lētāk, vienkāršāk, ērtāk un izdevīgāk – gan laika, gan resursu izpratnē. Nopirkt (vai pasūtīt) gatavu, samaksāt profesionāļiem par uzstādīšanu un tikai noraudzīties kā siltumnīca top (vislabākajā gadījumā – uz lieveņa dzerot kafiju)! Vienas (maksimālais divu) dienu laika patēriņš – un siltumnīca gatava. Protams – vienkārši (atkārtojoties – ērti un bez problēmām). Tomēr paša ieguldījums nav ne trešdaļu tik liels – vien izvēlēties, maciņu atvērt un samaksāt par darbu un materiālu.

Un ja nu tomēr enerģijas, apņēmības, spēka (un arī spītības) pietiek – varam ķerties klāt savas siltumnīcas būvniecībai. Te viss jāveic vairākos soļos – tā, lai nesanāk “iet atpakaļ” laiku pa laikam būvēšanas procesā, labāk visu izdomāt un izplānot laicīgi.

Pirmkārt – sākam ar vietu! Siltumnīcai dārzā jāatrodas piemērotā vietā. Protams, arī tad, ja iegādājamies gatavu siltumnīcu, vietas izvēlēšanās ir ļoti būtiska. Tomēr, ja runājam par siltumnīcas būvniecību paša rokām – sākam noteikti ar vietu! Galvenais – saule. Jāizvēlas tāds dārza laukumiņš vai stūrītis, kur saules ir visvairāk, vēja mazāk (aizvējā). Labākais debess pušu virziens, kur izvēlēties siltumnīcas atrašanās vietu – ziemeļu/dienvidu, kur ieejas pusi iekārtojam dienvidu pusē, bet vēdināšanas logus (ja tādus siltumnīcā izveidojam) – uz ziemeļiem. Piebildei – vēdināšanas logus varam ierīkot tad, ja esam izvēlējušies siltumnīcu būvēt ar slīpo jumtu. Izvairāmies no lieliem kokiem tuvumā – gan tāpēc, lai neaizēno saulīti, gan krītošu zaru bīstamības dēļ.

Otrkārt – izmērs! Jā, izmērs ir svarīgs, ja runājam par siltumnīcām. Ja jau reiz esam izlēmuši būvēt siltumnīcu, tad zinām arī (vairāk vai mazāk), ko tur stādīt! Tas nozīmē – lielos vilcienos arī izmērs ir skaidrs. Redīsiem un salātiem vien būs mazāka siltumnīca, tomātiem, gurķiem un vēl citiem dārzeņiem prasīsies pēc lielākiem izmēriem! Tas nozīmē – svarīgs ir ne tikai garums – cik daudz un tālu (un ko) vēlamies stādīt, bet arī augstums. Tomātiem un citiem augiem, kam patīk izstiepties, būs vajadzīga augstāka siltumnīca (tomātiem būs laba arī divus metrus augsta siltumnīca). Turklāt – ja augstāka siltumnīca, laistot nebūs jālokās un jāizjūt papildus slodze uz muguru – taisnu muguru iesoļoji siltumnīcā un darbojies uz veselību! Mazākas siltumnīcas saulē sakarsīs ātrāk un tās nepieciešams vēdināt, jo lai gan saules gaisma un siltums augiem ir nepieciešams, pārlieku liels karstums neko labu nedos. Var siltumnīcā ieplānot vietu arī ūdens mucai – tā palīdzēs vakarā siltumnīcai “atvēsināties” – arī laistīšana pa rokai!

Treškārt – kad dārzs apstaigāts, vieta izvēlēta un skice uzzīmēta (formai, izmēram un kopējām aprisēm), jāsāk domāt par materiāliem un to sagādāšanu, lai īstā būvniecība var sākties. Arī siltumnīcas karkasu iespējams izvēlēties gatavu, vai arī būvēt pašam no pašiem pamatiem. Visbiežāk no pamatiem būvētas tiek koka siltumnīcas. Arī tad, kad izvēlamies visu darīt paši, palūkojam, lai izvēlētais materiāls karkasam ir gaišā krāsā, jo tumšais saulē vairāk sakarsīs. Siltumnīcā ir mitrums, tāpēc karkass jāpasargā pirms vēl tā uzstādīšanas – koksni pirms uzstādīšanas piesūcinām ar kādu no antiseptiķiem un nokrāsojam ar krāsu, kas piemērota āra darbiem. Segums – visvieglākais paša uzstādīšanai – plēves. Un nebūt ne sliktākais! Plēves siltumnīcas ir gana veiksmīgs risinājums jebkuram dārzam. Ražu var audzēt no pavasara līdz rudenim – līdz pirmajām salnām. Arī plēves veidi ir dažādi un to izvēlēšanās jau atkarīgs no katra dažādajām sīkajām vēlmītēm – ko, kā, kāpēc!

Un tad – ķeramies pie darba! Uzklausām padomus kā pareizāk, noskatāmies kādu pamācošu video, pajautājam padomu speciālistiem, kas visticamāk padalīsies ar dažādu vērtīgu informāciju un – lai izdodas!