Staburags.lv ARHĪVS

Internetā krāpjas gan pircēji, gan pārdevēji

Internetā krāpjas gan pircēji, gan pārdevēji

Pēdējā laikā Valsts policija saņem arvien vairāk iesniegumu no personām, kuras, vēloties iegādāties vai pārdot preci internetā, kļuvušas par krāpšanas upuriem. Krāpšana bieži vien saistīta ar grāmatu, telefonu, portatīvo datoru, kā arī citu sadzīves preču tirdzniecību.

Iepirkšanās internetā daudziem kļuvusi par ierastu ikdienas sastāvdaļu. Dažādos sludinājumu portālos vai sociālo tīklu grupās, noskatot sev tīkamu preci, varam to ērti iegūt, pat neizejot no mājas. Diemžēl internets ir vide, kurā viegli veikt krāpnieciskas darbības — personas var slēpt savu identitāti un nemitīgi to mainīt.

Krāpšanas shēmas, kas tiek piemērotas, pērkot vai pārdodot preci sludinājumu portālos un sociālo tīklu grupās, īsteno gan preces pircēji, gan pārdevēji. Summas, par kādām tiek apkrāpti potenciālie pircēji un pārdevēji, svārstās no pāris eiro līdz pat vairākiem simtiem eiro.
Pircēju vidū pēdējā laikā ļoti aktualizējušies krāpšanas gadījumi, kad, slēdzot darījumu ar interneta starpniecību, tiek viltoti maksājuma uzdevumi. Piemēram, sludinājumu portālā pārdevējs ievieto sludinājumu par kādas preces pārdošanu. Konkrētās preces tīkotājs jeb pircējs it kā piekrīt darījumam, pārdevējam nosūtot maksājuma uzdevumu, kas apliecina, ka maksājums ir veikts. Uzreiz pēc maksājuma uzdevuma nosūtīšanas pircējs lūdz konkrēto preci nosūtīt. Vēlāk izrādās, ka maksājuma uzdevums bijis viltots un nauda pārdevēja kontā neienāk. Rezultātā pircējs saņem preci, bet pārdevējs tiek apkrāpts.

Tāpat zināmi gadījumi, kad preces pārdevējs, uzticoties potenciālajam pircējam, pirms preces nosūtīšanas vispār neprasa uzrādīt nekādu maksājuma apliecinājumu.

Pārdevēji dažkārt mēdz piedāvāt neesošu preci vai  preci ar defektiem. Vairākos gadījumos preces pircējs ir veicis samaksu par preci, bet pārdevējs piedāvāto preci nav nosūtījis.

Valsts policija aicina vienmēr pārbaudīt sev vēlamā darījuma drošību un ticamību. It īpaši, ja pircējs vēlas pasūtīt preci par salīdzinoši lielu naudas summu vai arī konkrētās piedāvātās preces cena nešķiet adekvāta, piemēram, tā ir pārāk zema ar mērķi piesaistīt potenciālos pircējus.

Valsts policija atgādina — ja vēlaties pirkt vai pārdot mantas, izmantojot sludinājuma portālus, drošāks veids šo darījumu norisei ir tikšanās klātienē, tādējādi uz vietas pārbaudot konkrēto preci un veicot apmaksu. It īpaši tas attiecināms uz darījumiem par lielām naudas summām.