Staburags.lv ARHĪVS

Droša ceļošana ikvienam

www.staburags.lv

2017. gada 7. aprīlis 16:34

40
Droša ceļošana ikvienam

Ceļošana ir tīkama nodarbe, kas saistoša diezgan lielai daļai cilvēku, tomēr visbiežāk domājam par ceļošanu, atpūtu, laba laika pavadīšanu, nevis par neveiksmīgām situācijām, traumām, nozagtu naudas maku, pazaudētu bagāžu vai nokavētu lidmašīnu. Protams, cenšamies koncentrēties uz patīkamo, tomēr arī dažādas nepatīkamas situācijas no iespējamajām pilnīgi izslēgt nevajadzētu. Ja šāda situācija atgadās mājās – zinām kur vērsties un kā risināt problēmu. Tomēr ja nepatīkamas situācijas atgadās ceļojuma laikā, savā rīcībā esam daudz ierobežotāki – gan domājot par veselības aprūpi (ņemot vērā, ka daudzās valstīs ārstniecības pakalpojumi var būt ļoti dārgi), gan domājot par to, kā novērst sekas nozagtam makam, naudai un dokumentiem. Respektīvi, ja neesam sagatavojušies laicīgi, šādas situācijas risināt ārvalstīs būs daudz grūtāk.

Tie, kuri vēl nav iepazinušies ar  ceļojuma apdrošināšanas polises priekšrocībām, bieži vien rodas jautājums – Kāds labums ceļotājam, iegādājoties apdrošināšanas polisi? Patiesībā, var atbildēt pavisam vienkārši – iegūst drošību!

Drošu un tīkamu ceļojumu ar apziņu, ka situācijās, ja atgadās neparedzētais, būs sava veida nodrošinājums, kas neļaus izbojāt visu ceļojumu, neliks to pārtraukt nelaikā sīkas ķibeles dēļ.  Ja nu ceļojuma laikā gadās notiek kas neplānots (saslimstam, pazūd bagāža, nozog maku un dokumentus), ceļojumu apdrošināšanas polise būs tā, kas palīdzēs risināt un atlīdzinās zaudējumus, kas radušies šo situāciju rezultātā. Dažādām apdrošināšanas kompānijām ceļojumu apdrošināšanas polises piedāvājumi var būt atšķirīgi, un, lai izvēlētos atbilstošāko un piemērotāko polisi savām kā ceļotāja vajadzībām, vajadzētu papētīt dažādus apdrošinātājus un viņu piedāvājumu.

Latvijas apdrošināšanas tirgū izvēles problēmas noteikti nav, ņemot vērā, ka ceļojumu apdrošināšanu piedāvā teju ikviena apdrošināšanas kompānija. Pats būtiskākais - saprast, kas atbilst mūsu vajadzībām - kas mums, kā ceļotājam īsti nepieciešams. Principā, ceļojumu apdrošināšanas polises ir vienādas - ar galvenajiem iekļautajiem riskiem - medicīniskie izdevumi, kas ir būtiski dodoties tālākā un ilgākā ceļojumā, tulka pakalpojumi, juridiskā palīdzība, dokumentu atjaunošana un vēl, nelaimes gadījumu apdrošināšana, civiltiesiskās atbildības apdrošināšana un bagāžas apdrošināšana.

Ir vērts pārliecināties, ka polise darbosies tajā valstī, uz kuru plānots doties. Parasti Eiropas valstis ir iekļautas klasiskajā ceļojumu apdrošināšanā, tomēr ja dodamies uz eksotiskākām valstīm, visa informācija laicīgi jānoskaidro pie apdrošinātāja.

Skaidrākai izpratnei, kāpēc mums patiešām varētu noderēt iegādāties ceļojuma apdrošināšanas polisi, ir jāsaprot – kādus riskus tā sedz, kā veidojas tās cena un kādus tieši izdevumus tā atlīdzinās, ja būs nepieciešams. Visbiežāk ceļojumu apdrošināšanas polises cena ir atkarīga no izvēlētajiem apdrošināšanas riskiem, apdrošinājuma summas lieluma, galamērķa un apdrošināšanas polises termiņa (ceļojuma ilguma). Ja pērkot ceļojumu apdrošināšanas polisi tās līgumā nav noteikts citādāk, tad saskaņā ar līgumu tiek atlīdzināti medicīniskie izdevumi sakarā ar apdrošinātā pēkšņu saslimšanu vai veselības traucējumiem, kas radušies nelaimes gadījuma rezultātā, par hospitalizāciju, medicīnisko transportēšanu, medicīnisko evakuāciju, repatriāciju, neatliekamu stomatoloģisko palīdzību. Tiek atlīdzināti izdevumi par trešās personas vizīti ārkārtējā situācijā un radinieku evakuāciju, kuri pavada apdrošināto vai sagaidīšanas organizēšanu pastāvīgajā dzīves vietā, kā arī komunikāciju, informatīvo un juridisko palīdzību. Tāpat, ir vērts iepazīties ar gadījumiem, kad apdrošināšanas kompānija neatlīdzina zaudējumus, kas radušies – tie visi atrunāti polises līgumā. Katram apdrošinātājam tie var būt atšķirīgi.