Staburags.lv ARHĪVS

Pieci vienkārši finanšu paradumi, kas mainīs jūsu dzīvi

.

2017. gada 5. aprīlis 00:00

110
Pieci vienkārši finanšu paradumi, kas mainīs jūsu dzīvi

Mūsdienās daudziem ir finansiālas problēmas, kas pamatā rodas tāpēc, ka cilvēki neprot pārvaldīt savas finanses. Tiek pieņemti nepareizi finanšu lēmumi, kas beigās noved pie naudas trūkuma un robiem budžetā, ko nākas lāpīt ar ātrajiem kredītiem jeb imprumut rapid. Diemžēl tas ir tikai īslaicīgs risinājums un pēc neilga laika naudas jau atkal pietrūkst. Diemžēl mainīt savus finanšu paradumus vienā mirklī ir teju neiespējami, taču ir daži vienkārši veidi, kā ātri vien mainīt situāciju uz labo pusi. Ja arī jūs neesat apmierinās ar savu finansiālo situāciju, izmēģiniet integrēt savā ikdienā sekojošos finanšu paradumus.

1. Samaziniet savus izdevumus vienā konkrētā izdevumu kategorijā
Parasti pirmais ieteikums, lai uzlabotu savus finanšu paradumus un finansiālo situāciju kopumā, ir sākt plānot budžetu. No vienas puses šis ieteikums ir labs, un budžeta plānošana nudien var pozitīvi ietekmēt finanses, bet ne visiem budžeta plānošana ir piemērota. Tā tomēr aizņem laiku un ne visiem ir vēlme regulāri fiksēt savus ienākumus un izdevumus. Cilvēkiem, kam nav liela uzņēmība un gribasspēka, budžeta plānošana nereti nedod nekādus rezultātus, jo tiek pārtraukta pusceļā. Daudz labāka un vienkāršāka metode ir konkrētu izdevumu kategoriju analīze. Izdomājiet, kuri ir tie izdevumi, uz kuriem visvairāk tērējat savu naudu, un strādājiet tikai ar šo vienu izdevumu kategoriju. Kad būsit pieradis uz šo kategoriju tērēt mazāk, ķerieties klāt nākamajai. Šādā veidā rezultātus negūsit tik strauji kā plānojot budžetu, tomēr tas būs daudz vienkāršāk un jūsu ikdienā gandrīz neko nemainīs.

2. Automatizējiet ietaupījumus
Daudziem naudas taupīšana un krāšana sagādā grūtības tieši tāpēc, ka ir grūti pašam sevi ierobežot. Ja nauda ir, tad ir ļoti grūti iestāstīt sev, ka to nedrīkst tērēt un ir jātaupa. No šīs problēmas var pavisam vienkārši izvairīties – piesakiet automātisko pārskaitījumu uz krājkontu. Katru mēnesi, kad saņemsit algu, daļa naudas uzreiz tiks pārskaitīta uz jūs krājkontu, un pārējo droši varēsit tērēt. Tad, ja liekas naudas jūsu tēriņu kontā nebūs, nebūs arī tik lielas vēlmes to tērēt, un varēsit ierobežot spontānos pirkumus.

3. Vismaz reizi gadā veiciet auditu saviem rēķiniem
Rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem un dažādiem citiem pakalpojumiem cilvēki nereti uztver kā izdevumu kategoriju, ko nevar izmainīt. Kādas summas pakalpojuma sniedzējs pieprasa, tādas ir jāmaksā, taču patiesībā nereti tieši uz rēķiniem iespējams ietaupīt vislielākās summas. Nereti cilvēki pierod pie konkrētas summas, kas jāmaksā par rēķiniem un nemaz neinteresējas, kas tajās iekļauts. Piemēram, par televīziju bieži vien tiek pārmaksāts, jo rēķinā ir iekļauta maksa par simtiem kanālu, kurus nemaz neskatāties. Tāpat arī mobilo pakalpojumu sniedzēju piedāvājumos nereti ir iekļauti dažādi pakalpojumi, kas nemaz netiek izmantoti. Ja kaut vai reizi gadā pārskatīsit visus rēķinus, varēsit izvairīties no liekiem maksājumiem.

4. Izglītojiet sevi finanšu jomā
Lai nodrošinātu sev labu un stabilu finansiālos situāciju, ir ļoti būtiski saprast, kā vislabāk rīkoties ar savu naudu katrā konkrētajā situācijā. To var uzzināt, izglītojot sevi finanšu jomā. Tas nenozīmē, ka obligāti jāiet kursos vai jāapmeklē semināri. Vienkārši palasiet dažāda veida informāciju par finansēm un ekonomiku. Šādu informāciju varat atrast gan internetā, gan grāmatās, gan citos informācijas resursos. Kaut vai dažas minūtes dienā veltiet tam, lai iegūtu jaunu informāciju par finanšu pārvaldīšanu, un tad jūs daudz labāk pratīsit pieņemt dažādus, ar finansēm saistītus lēmumus.

5. Sekojiet līdzi savam progresam
Lai visi jaunie finanšu paradumi dotu kādus rezultātus, un būtu motivācija to visu turpināt, ir jāseko līdzi savam progresam. Cilvēki ar laiku pierod pie konkrēta ienākumu apjoma, līdz ar to, ja atradīsit izdevumu kategorijas, uz kurām ietaupīt, un gūsit papildus naudu, ar laiku tā pati aizplūdīs uz citām izdevumu kategorijām. Pārbaudiet, kā mainās jūsu ietaupījumi un kredītsaistības. Nepieļaujiet to, ka ietaupītā nauda aizplūst tur, kur tas nav nepieciešams, kā arī to, ka vēl joprojām ir jāņem ātrie kredīti vai patēriņa kredīti jeb credit de nevoi personale.

Tās visas ir sīkas pārmaiņas, kas ikdienas dzīvi būtiski neietekmēs, taču dos nenovērtējamu ieguldījumu finansiālās situācijas uzlabošanā. Pieņemot šos paradumus, jūs varēsit panākt, ka naudas nevis pietrūkt, bet gan paliek pāri, un ka turpmāk varēsit dzīvot daudz labāk, vismaz finansiālā ziņā noteikti.