Staburags.lv ARHĪVS

Kādiem nolūkiem nevajadzētu ņemt ātros kredītus?

.

2017. gada 29. marts 00:00

223
Kādiem nolūkiem nevajadzētu ņemt ātros kredītus?

Ātrie kredīti tiek vērtēti ļoti neviennozīmīgi. Daļa cilvēku uzskata, ka tā ir lieliska iespēja gūt papildus finansējumu jebkurā dzīves situācijā, kamēr citi tos asi kritizē un uzskata, ka tie var tikai sabojāt finansiālo stāvokli. Patiesībā taisnība ir abām pusēm. Ātrais kredīts jeb kiirlaenud var būt gan glābiņš, gan posts jūsu finansēm. Viss ir atkarīgs no tā, kādiem nolūkiem ātrie kredīti tiek izmantoti. Ja tie tiek ņemti atbildīgi un tikai brīžos, kad citu, labāku naudas gūšanas alternatīvu nav, viss tiek darīts pareizi, taču, ja ātrie kredīti tiek ņemti regulāri, turklāt, nesvarīgiem vai nepiemērotiem mērķiem, tas patiešām sabojās finansiālo situāciju. Kuras tad ir tās lietas, par kurām noteikti nedrīkst norēķināties, izmantojot naudu, kas gūta ar ātrā aizdevuma starpniecību?

1. Ceļojumi un izklaides
Daudzi ņem ātros kredītus, lai apmaksātu ceļojumus vai dārgas izklaides. Arī paši kreditori nereti reklamē savus pakalpojumus kā piemērotus šādiem mērķiem, taču izklaides nudien ir tā lieta, kurai naudu aizņemties nevajadzētu. Ja jums pietrūkst naudas un jūs nespējat veidot uzkrājumus, tad izklaidēm vajadzētu būt pirmajai izdevumu kategorijai, no kuras būtu jāatsakās, nemaz nerunājot par kredītu ņemšanu šādiem nolūkiem. Izklaidēm naudu ir jākrāj. Ja to nespējat, tad noteikti nespēsit arī segt kredīta maksājumus noteiktajā laikā, bez tam, ir daudz grūtāk motivēt sevi ievērot taupību pēc tam, kad nauda ir jau iztērēta un labums ir no tās gūts.

2. Lietas, kas saistās ar regulārām papildus izmaksām
Vēl ātros kredītus noteikti nevajadzētu ņemt lietām, kas pēc tam palielinās jūsu izdevumus ilgtermiņā. Pie šādām lietām ir pieskaitāma, piemēram, automašīna, jo pēc tam regulāri būs jāmaksā par tās uzturēšanu, apkopi, izmantošanu utt., vai mobilais telefons, jo pēc tam katru mēnesi būs jāmaksā par mobilo pakalpojumu sniegšanu. Ja jūs nevarat atļauties iekrāt naudu pašas preces iegādei pirms tēriņu palielināšanās, tad pavisam noteikti nebūsit spējīgs atmaksāt aizdevumu arī pēc tam. Pirms ņemat šāda veida aizdevumu, noteikti kārtīgi padomājiet, kāda būs ne tikai paša aizdevuma ietekme uz finansēm, bet arī iegādātās preces vai pakalpojuma ietekme.

3. Spontāni pirkumi
Ātro kredītu lielākā priekšrocība un reizē arī lielākais trūkums ir to vieglā pieejamība. No vienas puses, ir ļoti labi, ka cilvēkiem tiek dota iespēja saņemt aizdevumu ātri, jo reizēm nav laika kārtot formalitātes un dienām vai pat mēnešiem ilgi gaidīt kredīta apstiprinājumu, tomēr tas arī pamudina cilvēkus aizņemties bezatbildīgi, iepriekš neizvērtējot kredīta nepieciešamību. Ieejot veikalā un ieraugot kādu preci, ir iespējams tūlīt nosūtīt kredīta pieteikumu internetā vai ar SMS starpniecību un jau pēc dažām minūtēm saņemt naudu. Spontāni pirkumi nav vēlmi paši par sevi, jo nereti tie ir pilnīgi lieki un nevajadzīgi, bet ņemt aizdevumus šādiem nolūkiem ir vēl nepieņemamāk. Arī ātrā kredīta ņemšana ir nopietns finanšu darījums. Lai pieņemtu lēmumu par ātrā kredīta izmantošanu, ir kārtīgi jāapdomājas un jāizvērtē visi plusi un mīnusi.

4. Citu kredītu atmaksa
Ar ātrajiem kredītiem nedrīkst arī atmaksāt citus aizdevumus. Tieši tā parasti sākas nebeidzamā cīņa ar neskaitāmi daudzajiem kredītiem, no kuriem vairs nav iespējams tikt vaļā, un finansiālā situācija tiek sabojāta uz atlikušo mūžu. Ja rodas problēmas ar kāda cita aizdevuma atmaksu, ir jāvēršas pie sava kredītdevēja un kopīgi jāmēģina meklēt risinājumu. Gandrīz visi kreditori piedāvā tādas iespējas kā kredīta maksājumu atlikšana vai kredīta atmaksas grafika maiņa. Tie ir maksas pakalpojumi, taču to izmantošana būs daudz lētāka, vienkāršāka un mazāk riskanta nekā jaunu kredītsaistību uzņemšanās. Visi kredīti uzliek lielu atbildību, līdz ar to nav iespējams atbrīvoties no viena aizdevuma, ņemot citu.

5. Ilglaicīgu finanšu problēmu risināšanai
Pamatā ātrie kredīti ir paredzēti ārkārtas situācijām, kad konkrētajā brīdī ir steidzami vajadzīga nauda, taču, kad ir pilnīgi skaidrs, ka vēlāk naudas būs un aizdevumu būs iespējams atdot. Ja finansiālās problēmas ir ilglaicīgas un nezināt, kad un vai vispār tās beigsies, ātros kredītus ņemt pavisam noteikti nevajadzētu. Tādā veidā jūs tikai neatgriezeniski sabojāsit savu finansiālo situāciju, jo nāksies ņemt vienu kredītu pēc otra un kopējā atmaksas summa augs arvien lielāka. Ja jums regulāri pietrūkst naudas, tad ir jādomā vai nu par naudas taupīšanas veidiem vai arī par papildus ienākumu gūšanu, nevis vienkārši jāņem šāda veida aizdevumi.

Mūsdienās ātrie kredīti ir dabūjami ļoti viegli un ātri. Īpaši jeb SMS kredīts  sms laen  var būt lielisks palīgs brīžos, kad nauda nepieciešama patiešām steidzami, bet ir jāprot izvērtēt katra situācija. Ne vienmēr aizdevums ir labs risinājums finanšu problēmām. Reizēm aizdevumi tikai rada jaunas, vēl lielākas problēmas, tāpēc pret ātrajiem kredītiem ir jāizturas tikpat nopietni kā pret jebkuriem citiem kreditēšanas pakalpojumiem un jāizvērtē to patiesā nepieciešamība.